1004
|

Κεντροαριστερά, μη λογαριάσεις χωρίς τον ξενοδόχο

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 9 Οκτωβρίου 2017, 15:00

Κεντροαριστερά, μη λογαριάσεις χωρίς τον ξενοδόχο

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 9 Οκτωβρίου 2017, 15:00

Ψηφιακές κάλπες, κρυπτογραφημένα μηνύματα, κωδικοί-κλειδιά. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, ως σοβαρή προοπτική για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς τον Νοέμβριο, έχει φέρει στο προσκήνιο το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, εργαλείο σε περισσότερες από 565 εκλογικές αναμετρήσεις, με περισσότερους από 89.950 ψηφοφόρους, χωρίς να υπάρξει ποτέ πρόβλημα ασφάλειας και διαθεσιμότητας. Η υπόθεση του ΖΕΥΣ απέκτησε μάλιστα ακόμη πιο μεγάλο ενδιαφέρον, αφότου ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ Παναγιώτης Τσανάκας δήλωσε –σε απάντηση  επιστολής του Γιάννη Ραγκούση, εκ των υποψηφίων ηγετών της Κεντροαριστεράς– ότι «το ΕΔΕΤ μπορεί να διαθέσει το σύστημα ΖΕΥΣ, χωρίς χρέωση, για την εκλογή ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα». Και το κυριότερο: «δεν υπάρχει όριο ψηφοφόρων».

Ασφαλώς, η Κεντροαριστερά οφείλει, πριν από όλα, να αποφασίσει σε ποιους θέλει να προσφέρει την κάλπη της. Και αν τελικά προσανατολιστεί στη μακριά από κομματικούς μηχανισμούς, ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί, ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα πρέπει να αναθέσει σε εταιρεία πληροφορικής τη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα κάνει το όνειρο, πραγματικότητα : θα επιτρέψει δηλαδή  τόσο την εγγραφή χιλιάδων πολιτών, όσο και την ταυτοποίησή τους, με τρόπους ποικίλους. «Η ταυτοποίηση μπορεί να γίνεται μέσω των κωδικών του Taxis (αν πρόκειται για έλληνες πολίτες), μέσω προσωπικού κινητού, μέσω πιστωτικής κάρτας, μέσω επιβεβαίωσης των προσωπικών στοιχείων που υπάρχουν ήδη στους επίσημους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Ενδεχομένως, και μέσω όλων αυτών μαζί. Από τη στιγμή που ελλοχεύει κίνδυνος πλαστογράφησης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένας συνδυασμός δύο – τριών κριτηρίων. Και η εκλογική βάση είναι έτοιμη», επισημαίνει ειδικός που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, λόγω της πολιτικής χροιάς της υπόθεσης.

Τι είναι, όμως, αυτό το ΖΕΥΣ ; Πώς θα ψηφίσει ο κόσμος που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο εγχείρημα; Πώς διασφαλίζεται η ψήφος του; Πόσο έγκυρο θα είναι ένα τέτοιο αποτέλεσμα;

Η εφαρμογή στην πράξη είναι η καλύτερη πυξίδα σε τέτοιους δαιδαλώδεις προβληματισμούς. Το Protagon επικοινώνησε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο διενήργησε τις εκλογές του για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου, με το ΖΕΥΣ, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2017. Κι είναι ο Χρήστος Ανδρουτσάκης, μηχανικός Πληροφορικής στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, εκείνος που εξηγεί το «πώς» και «τι», σε μια διαδικασία που έβγαλε νικητή χωρίς να αφήσει απόνερα.

«Το βασικότερο για μας, που αγωνιούσαμε για την εγκυρότητα της διαδικασίας, ήταν ότι το ΖΕΥΣ έχει τη σφραγίδα του ΕΔΕΤ, υποστηρίζεται δηλαδή τεχνολογικά από την ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου, η οποία και έχει την ευθύνη της άρτιας διενέργειας των εκλογών», λέει ο ειδικός. «Αρχικά, όταν ακόμη δεν γνωρίζαμε για το ΖΕΥΣ και αναζητούσαμε αξιόπιστες λύσεις στο εξωτερικό, δεν σας κρύβω ότι φλερτάραμε έντονα με την ιδέα αξιοποίησης του συστήματος Helios του Χάρβαρντ. Αφού μάθαμε ότι το Helios έχει χρησιμεύσει ως κορμός για την ανάπτυξη του ΖΕΥΣ, δεν το σκεφθήκαμε καν δεύτερη φορά. Οι εκλογές μας, και θα γίνονταν με ένα εργαλείο που βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα, διασφαλίζοντας το αδιάβλητο και απόρρητο  της εκλογικής διαδικασίας, και θα είχαν την ομπρέλα του ΕΔΕΤ – δεν είναι λίγο αυτό».

Κι επειδή αυτές ήταν οι δεύτερες εκλογές που έγιναν με το ΖΕΥΣ στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ο κ. Ανδρουτσάκης παραδέχεται ότι η πρώτη φορά, το 2013, δεν ήταν εντελώς «αναίμακτη». «Ασφαλώς και υπήρχαν αμφιβολίες, αντιρρήσεις, ενστάσεις από κάποιους. Εξαλείφθηκαν όμως πλήρως, όταν είδαν τη διαδικασία. Το ΖΕΥΣ έχει εξάλλου αναπτυχθεί σε ανοιχτό κώδικα, έτσι ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί από οποιονδήποτε εμπειρογνώμονα η αυθεντικότητα όλων των σταδίων επεξεργασίας των ψηφοδελτίων».

Τι ήταν αυτό που τους έκλεισε το στόμα; Ο μηχανικός Πληροφορικής εξηγεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κανένα τεχνικό πρόβλημα να την υποσκάψει. Αντιθέτως, πονηρά τρικ την έσωζαν από κακοτοπιές.

«Ένα τέτοιο τρικ είναι ότι ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει όσες φορές θέλει, μετράει μόνον η τελευταία», τονίζει ο ίδιος. «Η ηλεκτρονική κάλπη δεν έχει παραβάν, ο ψηφοφόρος δεν είναι πάντα απομονωμένος και μπορεί να δεχθεί πιέσεις για να επιλέξει τον τάδε ή τον δείνα που κατεβαίνει υποψήφιος. Αυτό, όμως, είναι κάτι που έχει προβλεφθεί από το σύστημα, παρέχοντας τη δυνατότητα της ψήφου ξανά και ξανά, μέχρις ότου ο εκλογέας να είναι βέβαιος ότι κάνει αυτό που πραγματικά θέλει».

Οι εκλογές σε επτά βήματα

-Εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου προμηθεύτηκαν από το ΕΔΕΤ κωδικούς πρόσβασης στο ΖΕΥΣ. Μέσω των κωδικών αυτών, οι υπάλληλοι καταχώρισαν στο σύστημα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ∙ τα ονόματα των υποψηφίων, τα στοιχεία των εκλογέων, το πλήθος των εκλογέων, τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό ψήφων, καθώς και το ακριβές χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εκλογείς είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

– Κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής δημιούργησε, χρησιμοποιώντας το σύστημα ΖΕΥΣ, έναν αυστηρώς απόρρητο ατομικό κωδικό ψηφοφορίας – «ψηφιακό κλειδί», απαραίτητο για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Η εφορευτική επιτροπή ήταν αυτή που εκκίνησε και έληξε την ψηφοφορία.

-Οι ψηφοφόροι έλαβαν με συστημένη επιστολή προσωπικό κωδικό, αποτελούμενο από 32 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες, προκειμένου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, δηλώνοντας το προσωπικό τους e-mail και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

-Την προηγουμένη των εκλογών, εστάλη στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, με μήνυμα στο προσωπικό τους email και με SMS στο τηλέφωνό τους, ένα link που παρέπεμπε στην ψηφιακή κάλπη, μέσω της οποίας είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους ή να ψηφίσουν «λευκό».

-Η ψηφοφορία γινόταν ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου. Μετά την ολοκλήρωσή της, κάθε ψηφοφόρος λάμβανε ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου του. Η απόδειξη αυτή αποτελεί τεκμήριο της συμμετοχής στην ψηφοφορία και κατατίθεται μαζί με τυχόν ένσταση του εκλογέα.

-Κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει το περιεχόμενο της ψήφου. Η ηλεκτρονική ψήφος κρυπτογραφείται και οι μόνοι που μπορούν να την αποκρυπτογραφήσουν είναι τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, στην περίπτωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου τρία μέλη. Ποτέ, ένας μόνος του.

-Με τη λήξη του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος ψηφοφορίας, το σύστημα «ΖΕΥΣ» έπαψε να δέχεται και να καταχωρίζει νέες ψήφους.

Η ταυτότητα του ΕΔΕΤ

Η ΕΔΕΤ ΑΕ (GRNET S.A.) αναπτύσσει και διαχειρίζεται από το 1998 το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων ερευνητικών και εκπαιδευτικών δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρέχει στην ελληνική ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα σύγχρονες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την ισότιμη συμμετοχή των μελών της στην παγκόσμια Κοινωνία της Γνώσης.

Δραστηριοποιείται στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Υγείας και του Πολιτισμού. Η ΕΔΕΤ Α.Ε. ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...