717
Ο Ακράμ Καν ερμήνευσε το Desh στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον Δεκέμβριο του 2012 | sgt.gr

Ακράμ Καν, το τελευταίο σόλο ενός μεγάλου

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 9 Οκτωβρίου 2017, 15:02
Ο Ακράμ Καν ερμήνευσε το Desh στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον Δεκέμβριο του 2012
|sgt.gr

Ακράμ Καν, το τελευταίο σόλο ενός μεγάλου

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 9 Οκτωβρίου 2017, 15:02

Ο Ακράμ Καν, ένας από τους πιο διάσημους χορευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την σόλο ερμηνεία σε χορευτικές παραστάσεις μεγάλου μήκους με ένα έργο – αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δήλωσε, επίσης ότι θα εξακολουθήσει να ερμηνεύει μικρότερους ρόλους, αλλά οι απαιτήσεις ενός σόλο στη σκηνή για περισσότερο από μία ώρα είναι πλέον υπερβολικές.

Ο 43χρονος χορευτής και χορογράφος είπε ότι το σώμα του αλλάζει και γίνεται πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς: «Είναι απλά ένα διαφορετικό στάδιο της ζωής μου … αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να συμβιβαστώ», δήλωσε στον Guardian, προσθέτοντας ότι «Δεν είναι όλοι Σιλβί», αναφερόμενος στην Σιλβί Γκιλέμ, η οποία αποχαιρέτησε τους λάτρεις του χορού στην ηλικία των 50 ετών, έδωσε, μάλιστα, μια από τις τελευταίες παραστάσεις της στο Ηρώδειο τον Ιούνιο του 2015.

Sacred-M-Tristram_Kenton2-1024x659
Η Σιλβί Γκιλέμ και ο Ακράμ Καν παρουσίασαν τα «Ιερά Τέρατα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2013 [akramkhancompany.net]

Ο Καν είπε ότι τα σόλο μεγάλης διάρκειας «ασκούν τεράστια πίεση στο σώμα», πράγμα που  άρχισε να αισθάνεται το 2011 όταν εκτελούσε το Desh, ένα από τα πιο διάσημα έργα του:  «Συνειδητοποίησα τότε ότι ο χρόνος τελειώνει, το ρολόι χτύπησε».

Ο Καν είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρισμένους χορευτές-χορογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου ο οποίος έγινε γνωστός σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό όταν -μαζί με την ομάδα του- παρουσίασε μέρος της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το 2012.

Το τελευταίο χορευτικό του σόλο θα είναι ο «Xenos», μια νέα παραγωγή που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του «14-18 Now», του καλλιτεχνικού προγράμματος για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την έναρξη και τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Να σημειωθεί ότι, αρχικά, το «14-18 Now» δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια έγινε ανεξάρτητος καλλιτεχνικός οργανισμός με έδρα το Imperial War Museum (Πολεμικό Μουσείο) του Λονδίνου.

Until the Lions-Tchehov-Moskau-FB
Ο Ακράμ Καν συμμετείχε στο φετινό 25ο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ Τσέχοφ στην Μόσχα με την παράσταση «Until the Lions» {Akram Kahn / Facebook]

Ο Χαν περίμενε ότι θα ήταν δύσκολο συναισθηματικά: «Ο μετασχηματισμός είναι πάντα βίαιος, ακόμα και όταν δεν είναι φυσικά αλλά συναισθηματικά βίαιος. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς πριν αλλάξει, τι θέλει να κάνει στο μέλλον.  Αν δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω τότε απλά θα ήμουν χαμένος», είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι αφήνοντας τις σόλο παραστάσεις θα μπορεί πλέον να επικεντρωθεί περισσότερο στη χορογραφία. Ελπίζει, επίσης, να κάνει περισσότερη δουλειά για την τηλεόραση. Στο πλαίσιο αυτό, τον ερχόμενο Νοέμβριο θα παρουσιάσει στο Channel 4 ένα ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο «Xenos» θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Sadler’s Wells στο Λονδίνο την ερχόμενη άνοιξη, 16 χρόνια μετά το ντεμπούτο του Καν με το Kaash, την πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή του. Και βασίζεται στην ιστορία ενός ινδού στρατιώτη (σε ψυχωτική κατάσταση) παγιδευμένου σε μια τάφρο, ιδωμένη μέσα από το πρίσμα του μύθου του Προμηθέα.

«Ο “Ξένος” διερευνά το βασικό ερώτημα που υπάρχει στην καρδιά του μύθου: το δώρο του Προμηθέα ήταν ευλογία ή κατάρα για την ανθρωπότητα; Στο κέντρο του βρίσκεται ένας στρατιώτης από τις αποικίες, ένας από τους περισσότερους από 4 εκατ. άνδρες που κινητοποιήθηκαν για λογαριασμό της βρετανικής αυτοκρατορίας. Περίπου 1,5 εκατ. από τους νεοσύλλεκτους ήταν Ινδοί, κυρίως αγρότες από τη βόρεια και τη βορειοδυτική Ινδία, που πολέμησαν και πέθαναν στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή», είπε μιλώντας για το έργο.

akram-kahn-fb-omada-1290
Ο Ακράμ Καν και η χορευτική ομάδα του σε πρόβα [Akram Khan / Facebook]

«Πολλοί από αυτούς θάφτηκαν στο εξωτερικό, ενώ εκείνοι που επέστρεψαν στο σπίτι τους, συχνά ακρωτηριασμένοι και τραυματίες, αποξενώθηκαν από τις δικές τους ιστορίες, τις πατρίδες τους και τους συμπατριώτες τους, και έγιναν “ξένοι”».

Η παράσταση «Xenos» αποτελεί μέρος του προγράμματος του θεάτρου Sadler’s Wells για την άνοιξη 2018, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και το οποίο περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή του «Χοροθέατρου του Βούπερταλ: Πίνα Μπάους» (με την παράσταση «Viktor») και του Ballet BC (χορευτική ομάδα με έδρα το Βανκούβερ) με τρία έργα γυναικών χορογράφων.

Το Sadler’s Wells ανακοίνωσε ακόμη ότι την περίοδο 2016-17 το λονδρέζικο θέατρο ανέβασε 912 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 700.000 θεατές

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...