454
Η καγκελάριος κατά την ομιλία της στο συνέδριο | REUTERS/Wolfgang Rattay

Μέρκελ: «Ας μην λέμε ότι οι Ελληνες δεν εργάζονται»

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2017, 17:52
Η καγκελάριος κατά την ομιλία της στο συνέδριο
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Μέρκελ: «Ας μην λέμε ότι οι Ελληνες δεν εργάζονται»

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2017, 17:52

Με μια ομιλία της από το Ντόρτμουντ, μια πόλη που είναι προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, επέλεξε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να δώσει την εκκίνηση της προεκλογικής της εκστρατείας, σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Το ακροατήριο ήταν εσωτερικό -η εκδήλωση, που διοργάνωσε η ομάδα των χριστιανοδημοκρατών συνδικαλιστών στο κυβερνών κόμμα CDU, πραγματοποιήθηκε σε κλειστό στάδιο μπροστά σε μέλη και οπαδούς του κόμματος- αλλά η θεματολογία κάλυψε εσωτερικά και ευρωπαϊκά θέματα.

Η καγκελάριος επισήμανε τη σημασία της ΕΕ για τη Γερμανία και πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της συνιστά και ενίσχυση της Γερμανίας.

«Θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο», είπε, «πως είναι προς το δικό μας συμφέρον, προς το συμφέρον της ειρήνης, της ευημερίας, της επικράτησης των αξιών μας – που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξακολουθούμε να τις μοιραζόμαστε στην Ευρώπη».

Αναφερόμενη στις αξίες που διέπουν την ΕΕ -«ελευθερία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κοινωνική οικονομία της αγοράς, προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» – η καγκελάριος ζήτησε απ’ όλους να μην στοχοποιούν άλλους λαούς και να μην τους κατατάσσουν σε κατηγορίες.

Δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε γενικώς «εκείνοι», τόνισε, δηλαδή, «οι Ελληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας».

«Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι «όπως και σε άλλους λαούς, έτσι και στη Γερμανία υπάρχουν τόσο τεμπέληδες, όσο και εργατικοί».

Η ομιλία περιείχε αναφορές και  στις θέσεις του προεκλογικού προγράμματος του CDU, γράφει η Deutsche Welle.

Η καγκελάριος εξήρε το γεγονός ότι στο διάστημα της 12χρονης θητείας της επιτεύχθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας. Σε αυτή την επιτυχία συνέβαλε το νομικό πλαίσιο που όμως, όπως είπε, δεν είναι τέλειο. Ενα από τα αρνητικά φαινόμενα των μεταρρυθμίσεων είναι, επεσήμανε, ότι δεν λειτουργούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στο γνωστό σκάνδαλο παραποίησης ρύπων στους κινητήρες ντίζελ και ζήτησε από την αυτοκινητοβιομηχανία να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες – προπαντός σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Απέρριψε πάντως την καθιέρωση ποσοστώσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, η Ανγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν δέκα χρόνια με τους Σοσιαλδημοκράτες και η οποία έχει οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις των εσόδων των συνταξιούχων. Η καλύτερη αντιμετώπιση για την μείωση της φτώχειας στους ηλικιωμένους, υποστήριξε, είναι η μείωση της ανεργίας.

Μπροστά το CDU και ο Σόιμπλε

Ως τώρα οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το CDU της Μέρκελ να προηγείται με σημαντική διαφορά των Σοσιαλδημοκρατών, ίσως και πάνω από 15 μονάδες.

Ακόμη, το Σάββατο δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar Emnid που αφορά τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών με την απόδοση των μελών της γερμανικής κυβέρνησης. Προηγείται με 62% ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ακολουθεί με 60% ακολουθεί η Μέρκελ και στην τρίτη θέση βρίσκεται με 54% ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News