305
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας τον περασμένο Ιούνιο στο συνέδριο του SPD | EPA/SASCHA STEINBACH

Η Ρωσία θέλει τον Σρέντερ μέλος στο ΔΣ πετρελαϊκής εταιρείας

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2017, 12:15
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας τον περασμένο Ιούνιο στο συνέδριο του SPD
| EPA/SASCHA STEINBACH

Η Ρωσία θέλει τον Σρέντερ μέλος στο ΔΣ πετρελαϊκής εταιρείας

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2017, 12:15

Η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε να γίνει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γιγάντιας ημιδημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση.

Το όνομα του Σρέντερ αναφέρεται σε διάταγμα που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ μεταξύ των επτά που σχεδιάζει να προτείνει στην ψηφοφορία των μετόχων της εταιρείας οι οποίοι θα συνέλθουν σε γενική συνέλευση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft θα αυξηθεί τότε από εννέα σε δώδεκα μέλη.

Πέρα από τον Σρέντερ, υποψήφιοι για τη θέση του ανεξάρτητου μέλους, είναι ο Ολεγκ Βιούγκιν, ο Ντόναλντ Χάμφρεϊς και ο Ματίας Βάρνιχ, οι οποίοι είναι ήδη μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ως εκπροσώπους του ρωσικού κράτους, η κυβέρνηση αναφέρει τα ονόματα του γενικού διευθυντή της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν, του συμβούλου του Κρεμλίνου Αντρέι Μπελοούσοφ και του υπουργού Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Αφού διογκώθηκε πάνω στα ερείπια της Yukos, του ομίλου του αντιπολιτευόμενου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι που διαλύθηκε από τη Δικαιοσύνη, η Rosneft γνώρισε εδώ και 15 χρόνια σημαντική ανάπτυξη και έφτασε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογονανθράκων στον κόσμο. Ελέγχεται κατά 50% από το ρωσικό κράτος και διευθύνεται από τον Σετσίν, στενό συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν με μεγάλη επιρροή.

Η εταιρεία περιλαμβάνεται στις εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005 Σρέντερ σχετίζεται με τη Ρωσία. Είναι παλιός φίλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο γιόρτασε τα 70 χρόνια του το 2014 σ’ ένα ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, ενώ έχει ταχθεί δημόσια κατά της υιοθέτησης κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Σήμερα είναι επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της εταιρείας που ελέγχεται από την Gazprom και εκμεταλλεύεται τον αγωγό αερίου Nord Stream, ο οποίος διοχετεύει το ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...