230
Ο Τραμπ απευθύνεται σε αμερικανούς στρατιωτικούς στη βάση της Σιγκονέλα στην Ιταλία | REUTERS/Darrin Zammit Lupi/File Photo

Εκτός στρατού θέτει ο Τραμπ τα διεμφυλικά άτομα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 18:24
Ο Τραμπ απευθύνεται σε αμερικανούς στρατιωτικούς στη βάση της Σιγκονέλα στην Ιταλία
|REUTERS/Darrin Zammit Lupi/File Photo

Εκτός στρατού θέτει ο Τραμπ τα διεμφυλικά άτομα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 18:24

Ζήτημα πλήρους απαγόρευσης της θητείας, αλλά και της παρουσίας, των διεμφυλικών ατόμων στον αμερικανικό στρατό έθεσε -μάλλον αιφνιδιαστικά- ο Ντόναλντ Τραμπ με μια σειρά tweet την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλείται διαβουλεύσεις με «στρατηγούς και ειδικούς στα στρατιωτικά θέματα» μετά τις οποίες η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν θα δέχεται και δεν θα επιτρέπει σε τρανς άτομα να υπηρετούν από καμιά θέση στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ».

Θεωρεί ακόμη ότι «ο στρατός μας πρέπει να επικεντρωθεί στην αποφασιστική και συντριπτική νίκη και δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με το τρομερό ιατρικό κόστος και την αναστάτωση που θα έφερναν οι τρανς στον στρατό».

Στις αρχές Ιουλίου ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις είχε συμφωνήσει να παγώσει για ένα εξάμηνο η ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις τρανς ατόμων.

Υπολογίζεται ότι στα 1,2 εκατ. του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ (κυρίως ένστολοι), τα διεμφυλικά άτομα το 2016 ανέρχονταν σε 2.450.

Η απόφαση του προέδρου, στον βαθμό που θα αποτυπωθεί και επίσημα, αναστρέφει την πολιτική που ίσχυε από πέρυσι, όταν ο τότε υπουργός Ας Κάρτερ είχε επιτρέψει σε διεμφυλικά άτομα να υπηρετούν κανονικά.

Είχε προηγηθεί το 2011 η άρση της πολιτικής «don’t ask, don’t tell», η οποία, όσιο ίσχυε, ανεχόταν την -όχι φανερή- παρουσία ομοφυλοφίλων στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την πολιτική, οι αξιωματικοί δεν θα ρωτούσαν για τον προσανατολισμό των στρατιωτών και των άλλων αξιωματικών και αυτοί με τη σειρά τους δεν θα ήταν υποχρεωμένοι να απαντούν σε σχετικά ερωτήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...