754
Η αγορά στην Κω υπέστη σοβαρές ζημιές | Osman Turanli/Social Media/Handout via Reuters

Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες άφησε ο Εγκέλαδος στην Κω – Σοβαρές ζημιές στο λιμάνι

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2017, 07:19
Η αγορά στην Κω υπέστη σοβαρές ζημιές
|Osman Turanli/Social Media/Handout via Reuters

Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες άφησε ο Εγκέλαδος στην Κω – Σοβαρές ζημιές στο λιμάνι

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2017, 07:19

Το ξημέρωμα της Παρασκευής βρήκε την Κω να μετράει πληγές και ζημιές. Τα 6,6 Ρίχτερ που χτύπησαν στη 1.30 το νησί αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων, άφησαν πίσω τους 2 νεκρούς, περισσότερους από 100 τραυματίες και σημαντικές ζημιές, κυρίως στο λιμάνι του νησιού και σε κτίρια της παλιάς πόλης.

Οπως έγινε γνωστό, νεκροί είναι ένας Τούρκος και ένας Σουηδός, ενώ από τους περίπου 120 τραυματίες (οι περισσότεροι τουρίστες), επτά είναι σε σοβαρή κατάσταση και αναμένετο να διακομιστούν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Ηρακλείου με ελικόπτερο Σινούκ. Ολοι τους, την ώρα του σεισμού, διασκέδαζαν στα μπαρ της Χώρας, στην περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν «Εξάρχεια».

https://www.youtube.com/watch?v=MUa2ELL2c1M

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επιβεβαίωσε ότι νεκροί είναι ένας 30χρονος τουρκικής καταγωγής και ένας 27χρονος Σουηδός. Αμφότεροι έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση τοίχου. Οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από κατάρρευση οροφής σε μπαρ της περιοχής.

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε κτίρια της παλιάς πόλης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. «Οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Γλυνός.

Τσουνάμι 70 εκατοστών!

«Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου… Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,6 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ακης Τσελέντης.

Ο ίδιος επέστησε προσοχή στο τσουνάμι που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τη δόνηση, ύψους 70 εκατοστών, και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, το οποίο δεν είναι λειτουργικό.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το τσουνάμι που ακολούθησε, με τη θάλασσα να έχει βγει στη στεριά, στο λιμάνι του νησιού.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο νησί και σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, υποχρεώθηκε να συνεχίσει το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο. Κάποιοι επιβάτες, φορτηγά και δίκυκλα, που επιβιβάστηκαν στη Νίσυρο και στην Κάλυμνο από τη μη προσέγγιση πλοίου στο νησί θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτού τύπου στην Κώ στο Μαστηχάρι και στην Καρδάμαινα.

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο της Κω καθώς δεν έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό.

kos3

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, μέσα στις επόμενες ώρες δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω προκειμένου να κάνουν αυτοψία και από τους αρμόδιους μηχανικούς να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση. Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει θα εξετάσουμε την κατασκευή ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοΐας, διευκρίνισε ο κ. Σαντορινιός.

Τρόμος και στην Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας. Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, είπε ότι έχουν αναφερθεί μικροί τραυματισμοί ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Και στα τουρκικά παράλια ο κόσμος κοιμήθηκε στο ύπαιθρο
Σοβαρές ζημιές και στην Τουρκία (φωτογραφία από την Αλικαρνασσό)

Στην Κω βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη καθώς και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.  Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ νωρίς το πρωί, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Κω και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο λίγο αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται.

kos6

Λόγω του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης του Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον δήμαρχο του νησιού, Γιώργο Κυρίτση και του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα του σεισμού και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Τον διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, βεβαίως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, βρίσκονται στην διάθεσή του καθώς και στην διάθεση των αρμόδιων Αρχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...