238
|

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς ανάπτυξη στο τέλος του 2016

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2017, 14:30

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς ανάπτυξη στο τέλος του 2016

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2017, 14:30

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να λέει ότι η οικονομία έχει αντέξει και να υπόσχεται τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το 2017, αλλά τα στοιχεία για το 2016 είναι απογοητευτικά: Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατέγραψε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Συνολικά, 24 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ πέτυχαν θετική ανάπτυξη στα τέλη του περσινού έτους, τόσο σε τριμηνιαίο όσο και σε ετήσιο επίπεδο. Τρία δεν έχουν υποβάλει ακόμα στοιχεία.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη που βρέθηκε στο «κόκκινο», με το ΑΕΠ αν υποχωρεί κατά 1,1% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και κατά 1,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, όπως φανέρωσαν χθες Δευτέρα τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Δείτε εδώ τα στοιχεία της Eurostat

Τα νεότερα στοιχεία ανέτρεψαν τους προηγούμενους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ, που έκαναν λόγο για ετήσια ανάπτυξη 0,3%.

Συγκεντρωτικά, η ευρωζώνη συνέχισε τη σταθερή ανάκαμψη της, με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 1,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση. Η νομισματική ένωση έκλεισε ένα ολόκληρο έτος ανοδικής πορείας του ΑΕΠ.

Θετικά ήταν τα μηνύματα και από τον πυρήνα της ευρωζώνης. Η Γερμανία αναπτύχθηκε κατά 1,8% και η Γαλλία κατά 1,2%. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, η Ιταλία, ενισχύθηκε κατά 1%, ενώ η τέταρτη «δύναμη» της νομισματικής ένωσης, η Ισπανία, πέτυχε εντυπωσιακή ανάπτυξη 3%.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...