812
Ο Πάνος Καμμένος κατά την επεισοδιακή συζήτηση την Πέμπτη στη Βουλή για τα εξοπλιστικά. | ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Τα εξοπλιστικά, το «λάθος» με τον Βαρουφάκη και το… θερμό επεισόδιο στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2017, 13:29
Ο Πάνος Καμμένος κατά την επεισοδιακή συζήτηση την Πέμπτη στη Βουλή για τα εξοπλιστικά.
|ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Τα εξοπλιστικά, το «λάθος» με τον Βαρουφάκη και το… θερμό επεισόδιο στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2017, 13:29

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Πέμπτης ήταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, όχι μόνο για αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F16, αλλά και για αγορά άλλων τύπου F35. Απαντούσε ο κ. Καμμένος σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου. Αλλά γρήγορα η συζήτηση μετασχηματίστηκε σε μια οξύτατη αντιπαράθεση με λεκτικούς τραμπουκισμούς εκ μέρους του προέδρου των ΑΝΕΛ, παραπομπές στα Ιμια, στα σκάνδαλα των εξοπλιστικών του παρελθόντος, αλλά και στον… Γιάνη Βαρουφάκη, από τον οποίο ο υπουργός Αμυνας πήρε αποστάσεις υπενθυμίζοντας ότι «ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ». Αλλωστε τον χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς, «λάθος».

Με αφορμή ερώτηση του κ. Θεοχαρόπουλου, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι έχει ήδη διαβιβαστεί στις ΗΠΑ σχετικό διπλό αίτημα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών, και αναμένεται απάντηση τόσο για το κόστος όσο και για την διαθεσιμότητα εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς.

Στον απόηχο, μάλιστα των ενστάσεων που καταγράφηκαν με έντονο τρόπο και αιχμή τον κ. Φίλη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο νέων κοστοβόρων εξοπλιστικών προγραμμάτων εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ξεκαθάρισε ότι κάθε ενέργεια προτού δρομολογηθεί θα τύχει της έγκρισης της Βουλής. Για την μεν αναβάθμιση των υπαρχόντων μαχητικών θα ενημερωθεί η Επιτροπή Εξοπλισμών, και αφού συζητηθεί εκεί θα «περάσει» και από το ΚΥΣΕΑ, ενώ για την δε αγορά νέων, θα αποφασίσει η εθνική αντιπροσωπεία. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η κυβέρνηση πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης θα έχει διασφαλίσει την ύπαρξη κονδυλίων.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι η Βουλή θα έπρεπε να ενημερωθεί πριν από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα νέα εξοπλιστικά και εξαπέλυσε επίθεση για την ρητορική του κ. Καμμένου έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

«Εμείς δεν είμαστε σαν την κυβέρνηση Σημίτη που άφησε την σημαία στα Ιμια να την πάρει ο αέρας», αντέδρασε ο κ. Καμμένος. Η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν άμεση: «Στα Ιμια ήταν Πρωθυπουργός ο Σημίτης και μακάρι να είχαμε και σήμερα ανάλογη σοβαρότητα. Εσείς αντιδράσατε ρίχνοντας λάδι στην φωτιά».

203118
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά τη διάρκεια της ταραχώδους συζήτησης στη Βουλή. «Κάτσε κάτω ρε» του φώναζε ο υπουργός Αμυνας (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/KΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ)

Επίσης, ο κ. Θεοχαρόπουλος άφησε αιχμές για την παρουσία του κ. Καμμένου στις κυβερνήσεις Καραμανλή, ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Είστε απρόβλεπτος παράγοντας. Οι αντιδράσεις σας δημιουργούν περαιτέρω όξυνση. Δεν είστε πρόεδρος ΑΝΕΛ αλλά υπουργός. Σοβαρευτείτε. Οι ευθύνες αφορούν και τον Τσίπρα που επέλεξε Βαρουφάκη και εσάς».

«Θα έπρεπε να ντρέπεσαι και να απολογείσαι. Οσοι σήμερα είναι με “βραχιολάκια” για απάτες είναι δικοί σας» απάντησε σε υψηλότατους τόνους ο κ. Καμμένος, γεγονός το οποίο προκάλεσε εντονότατες διαμαρτυρίες εκ μέρους του κ. Θεοχαρόπουλου, με τον τελευταίο όρθιο πια να φωνάζει από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

«Κάτσε κάτω ρε», απαντούσε από τα υπουργικά ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος που υπηρέτησε στην κυβέρνηση Καραμανλή. «Στη δική σας κυβέρνηση ήταν Τσοχατσόπουλος, Παπαντωνίου, Σμπώκος. Ληστέψατε την Ελλάδα. Σε όλες τις δικογραφίες για εξοπλιστικά είναι δικά σας στελέχη» ανταπάντησε ο κ. Καμμένος για να συνεχίσει: «Και ο Βαρουφάκης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ήταν, από εκεί ξεκίνησε» είπε ο κ. Καμμένος, ξεχνώντας προφανώς ότι πανηγύριζαν μαζί στο δημοψήφισμα.

Μάλιστα μετά τη συζήτηση και μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Καμμένος ρωτήθηκε αν θεωρεί τελικά λάθος την επιλογή του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Απάντησε χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν να αναπολείς τι έχεις κάνει λάθος σε έναν γάμο. Αστα να πάνε στο διάολο»…

Είπε βέβαια κι άλλα ο κ. Καμμένος. Περιέγραψε μια εικόνα διαρχίας στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «εμείς δίνουμε τις κατευθυντήριες γραμμές στο οικονομικό επιτελείο για τη διαπραγμάτευση». Ο ίδιος, ερωτηθείς εάν οι ΑΝΕΛ κι εκείνος προσωπικά έχουν κάποιες κόκκινες γραμμές για τα υπό ψήφιση μέτρα, απέφυγε να απαντήσει όμως δήλωσε ότι είναι πιο ελαστικοί σε ορισμένα μέτρα όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου ακόμη και στα 6.500 ευρώ. Τάχθηκε πάντως κατά της επιπλέον αύξησης της φορολογίας σε επιχειρήσεις και επενδύσεις, για να καταλήξει ότι σε κάθε περίπτωση όλα συναποφασίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το «θερμό επεισόδιο» στην Κύπρο

Αργότερα μάλιστα «ανώτατη πηγή» του υπουργείου Αμυνας, είπε και να προβλέψει ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, οπότε θα ξεκινήσει η εξόρυξη Φυσικού Αερίου από την Γαλλική Total. «Η εκτίμηση είναι ότι πιθανολογούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά η «ανώτατη πηγή», η οποία με το γνωστό της στιλ υπενθύμισε ότι «το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας το Μπαρμπαρός», παραπέμποντας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Αυτές οι διαρροές προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της Λευκωσίας, που χαρακτήρισε «ανυπόστατα» τα σενάρια περί «θερμού επεισοδίου». Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε και επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί. Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλίδης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Αθήνα δεν εξετάζει τέτοιου είδους σενάρια…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...