244
| REUTERS/Benoit Tessier/File photo

Εκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στο Φλαμανβίλ της Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2017, 12:49

Εκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στο Φλαμανβίλ της Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2017, 12:49

O πυρηνικός εφιάλτης επέστρεψε στην Ευρώπη. Οι πρώτες αναφορές από το πυρηνικό εργοστάσιο της κρατικής εταιρείας EDF, του Φλαμανβίλ, στη βόρεια Γαλλία, όπου σημειώθηκε η έκρηξη έκαναν λόγο για τουλάχιστον πέντε τραυματίες. «Πέντε άτομα υπέστησαν ελαφρά δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις, αλλά δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί», δήλωσε ο Ολιβιέ Μαρμιόν, διευθυντής του γραφείου του περιφερειάρχη.

Πυροσβέστες δήλωσαν ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά σημειώθηκαν στην καρδιά του εργοστασίου αλλά μακριά από τον αντιδραστήρα. Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου, τόνισαν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για μόλυνση – στο σημείο έσπευσαν άλλωστε πολλά ασθενοφόρα, ενώ ένας από τους δύο αντιδραστήρες του σταθμού τέθηκε εκτός λειτουργίας.

2017-02-09T112646Z_604398776_LR1ED290VSBHP_RTRMADP_3_FRANCE-NUCLEAR-FLAMANVILLE
Το πυρηνικό εργοστάσιο στις ακτές της Μάγχης σε παλαιότερη φωτογραφία (REUTERS/Benoit Tessier/File photo)

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και η εταιρεία EDF με δελτίο Τύπου που ανέφερε ότι η «πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 1 του εργοστασίου οδήγησε σε έκρηξη στις 8.40 το πρωί (τοπική ώρα) σε μία μη πυρηνική ζώνη του εργοστασίου», προσθέτοντας ότι «η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν θύματα ούτε κάποια απειλή ασφάλειας ή περιβαλλοντική συνέπεια».

Ενδιαφέρον είναι ότι οι ειδήσεις από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης βγήκαν με μεγάλη καθυστέρηση και οι πρώτες πληροφορίες μεταδόθηκαν κυρίως από τη Βρετανία. Το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται στις ακτές της Μάγχης. Φιλοξενεί δύο αντιδραστήρες που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1980 και έναν τρίτο αντιδραστήρα που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή.

Εκατοντάδες κάτοικοι της Γαλλίας έχουν διαδηλώσει κατά της κατασκευής του αντιδραστήρα ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018, ενώ έχει κοστίσει 10,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...