209
| REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ εξηγεί γιατί έχασε τη λαϊκή ψήφο – και κέρδισε τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2016, 08:45

Ο Τραμπ εξηγεί γιατί έχασε τη λαϊκή ψήφο – και κέρδισε τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2016, 08:45

Τη Δευτέρα επισημοποιήθηκε η εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων του έδωσε τις 270 ψήφους που χρειαζόταν για να πάει αυτός στον Λευκό Οίκο αντί της Χίλαρι Κλίντον. Αντί της υποψήφιας των Δημοκρατικών που τον… νίκησε κατά κράτος στις εκλογές με διαφορά σχεδόν τριών εκατ. ψήφων: 65.844954 (48,2%) έναντι 62.979.879 (46,1%).

Αυτή τη δυσαρμονία λαϊκής ετυμηγορίας και τελικού αποτελέσματος, εξαιτίας του εκλεκτορικού συστήματος, ήρθε να ερμηνεύσει ο Τραμπ, που έχασε στις ψήφους των πολιτών αλλά σάρωσε στους εκλέκτορες. Φυσικά το έκανε μέσω Twitter.

Επέμεινε ότι θα του ήταν πιο εύκολο αν το σύστημα ήταν αλλιώς και μετρούσαν συνολικά οι ψήφοι των Αμερικανών και όχι το ποιες πολιτείες (και ποιους εκλέκτορες) κερδίζεις – «θα τα είχα καταφέρει ακόμα καλύτερα αν είναι αυτό δυνατόν» είπε.

Κατηγόρησε τη Χίλαρι Κλίντον ότι εστίασε την εκστρατεία της σε λάθος πολιτείες, λέγοντας πως το εκλεκτορικό σύστημα κάνει την καμπάνια πιο εκλεπτισμένη.

Και κατήγγειλε τα μέσα ενημέρωσης και τους επικριτές του ότι κανείς τους δεν σημείωσε ότι κέρδισε τελικά την προεδρία ξοδεύοντας κατά πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι η αντίπαλός του. Οντως η Χίλαρι δαπάνησε σχεδόν τα διπλάσια. Αλλά τον Λευκό Οίκο τον πήρε ο Τραμπ που στοχοποίησε εκείνες ακριβώς της πολιτείες -Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Φλόριντα, Γουισκόνσιν- που έστω και με μια οριακή νίκη θα του έδιναν την προεδρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...