470
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου | Nick Paleologos / SOOC

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για ομαδικές απολύσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2016, 14:21
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου
|Nick Paleologos / SOOC

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για ομαδικές απολύσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2016, 14:21

Δεν ήταν παρά λίγες ημέρες νωρίτερα (την Κυριακή) που το υπουργείο Εργασίας με πρωτοφανούς ύφους ανακοίνωσή του διέψευδε-ειρωνευόταν δημοσίευμα καταλογίζοντας «βαριάς μορφής αχρωματοψία» σε όσους έβλεπαν «πράσινο φως» για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα. Μάλιστα ο τόνος ήταν αυστηρός καθώς ανέφερε: «Κανένα “πράσινο φως” δεν έχει δοθεί για τις ομαδικές απολύσεις, ούτε έχουν καταπατηθεί οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης. Είναι τόσο ευφάνταστο το δημοσίευμα που ο συντάκτης ανακαλύπτει μία “δήθεν συμφωνία” μεταξύ των δύο πλευρών λίγο πριν φύγουν τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών από την Αθήνα»

Και «πριν αλέκτωρ φωνήσαι…» φάνηκε ότι μπορεί το υπουργείο να είχε πρεσβυωπία (δεν έβλεπε κοντά), αφού από την Τετάρτη ανοίγει τυπικά ο δρόμος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολύκροτη προσφυγή της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά του υπουργείου Εργασίας.

Το Δικαστήριο έκρινε, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος skai.gr, πως το πρώτο από τα τρία κριτήρια που επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να εμποδίζει ομαδικές απολύσεις δεν μπορεί καν να γίνει δεκτό, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι διατυπωμένα με τρόπο «υπέρμετρα γενικό και ασαφή».

Συνεπώς, τα κριτήρια που θέτει η ελληνική πλευρά δεν ικανοποιούν την αρχή της αναλογικότητας και δεν δίνουν σε εργοδότες σαφή εικόνα για ποιοι είναι οι πάγιοι κανόνες στην αγορά εργασίας όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις.

Μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημειώνει πως κριτήρια που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία μπορεί να μειώσουν την ελκυστικότητα της χώρας μας για επενδύσεις, καθώς ενδέχεται να περιορίσουν τη δυνατότητα επιχειρήσεων να ρυθμίσουν και να τροποποιήσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας.
Το Δικαστήριο σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εκτάκτως να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές οδηγίες με το επιχείρημα ότι η ανεργία είναι πολύ υψηλή και περνά οξεία οικονομική κρίση.

Το πρώτο κριτήριο, που απορρίφθηκε, ορίζει ότι οι ομαδικές απολύσεις δύναται να εμποδιστούν εάν είναι στο συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Τα δύο που κρίθηκαν ανακριβώς διατυπωμένα αφορούν την κατάσταση της επιχείρησης και συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Η υπόθεση της ΑΓΕΤ κατά Δημοσίου είχε παραπεμφθεί στο Λουξεμβούργο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να διευκρινιστεί η συμβατότητα των ελληνικών κανόνων με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας σχολιάζοντας, χαρακτήρισε ως «δικαίωση» των ελληνικών θέσεων για τις ομαδικές απολύσεις  την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρει επισήμως το υπουργείο, η σημερινή απόφαση κρίνει ότι η ρύθμιση είναι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο και ζητεί την εξειδίκευση των κριτηρίων, βάσει των οποίων οι ελληνικές αρχές εξετάζουν τα σχέδια των ομαδικών απολύσεων.

 Συνεπώς, επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο, η Ελλάδα μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου με τροποποιήσεις των ισχυουσών διατάξεων, διατηρώντας ένα σύστημα ουσιαστικής διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων και όχι καταργώντας το.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης, ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν αφορά τα ισχύοντα όρια των ομαδικών απολύσεων, αλλά τη διοικητική προέγκριση αυτών και τα κριτήρια λήψης των σχετικών αποφάσεων.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...