456
Οι σύρες μαγείρισσες του Deppaneur, στο εστιατόριο, με το συνεργείο του δικτύου Αλ Τζαζίρα | Facebook/TheDepanneur

Μαγείρισσες από τη Συρία «στο τιμόνι» εστιατορίου του Τορόντο

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 12:59
Οι σύρες μαγείρισσες του Deppaneur, στο εστιατόριο, με το συνεργείο του δικτύου Αλ Τζαζίρα | Facebook/TheDepanneur

Μαγείρισσες από τη Συρία «στο τιμόνι» εστιατορίου του Τορόντο

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 12:59

Από την 11η Δεκεμβρίου 2015, όταν ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, υποδεχόταν το πρώτο ναυλωμένο αεροσκάφος που μετέφερε σύρους πρόσφυγες στον Καναδά, έγιναν δεκάδες ακόμα ειδικές πτήσεις τσάρτερ στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής επιχείρησης.

Ο Τριντό είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πως η χώρα θα υποδεχόταν εντός του 2015 συνολικά 25.000 πρόσφυγες από τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία. Ο φιλόδοξος στόχος προσέκρουσε στην αρχή σε διάφορα διοικητικά προβλήματα και, στα τέλη Νοεμβρίου 2015, η κυβέρνηση παρέτεινε κατά δύο μήνες την προθεσμία για την επίτευξή του. Εγινε όμως πραγματικότητα.

Οι πρόσφυγες που έχουν φθάσει σε καναδικό έδαφος έχουν κατανεμηθεί σε περίπου 250 δήμους. Η κινητοποίηση της πολιτείας υποδειγματική. Μα και ο τρόπος που η κοινωνία τους έχει υποδεχτεί «παραδίδει μαθήματα» ένταξης στα κράτη της ΕΕ, που υψώνουν πεισματικά τα σύνορά τους ενώ οι πολιτικοί διαπληκτίζονται για το πώς θα μοιραστούν το βάρος του Προσφυγικού.

Syrian refugees are greeted by Canada's Prime Minister Justin Trudeau on their arrival from Beirut at the Toronto Pearson International Airport in Mississauga, Ontario, December 11, 2015. REUTERS/Mark Blinch
11 Δεκεμβρίου 2015: Ο Τριντό καλωσορίζει σύρους πρόσφυγες στο αεροδρόμιο του Οντάριο (REUTERS/Mark Blinch)

Μια τέτοια ιστορία αφορά και το τελευταίο ρεπορτάζ του Guardian από το Τορόντο, που δείχνει στην πράξη ότι το φαγητό ενώνει πέρα από γλώσσες, θρησκείες και εθνικότητες. Το εστιατόριο The Deppaneur άνοιξε εδώ και μήνες τις πόρτες του στις οικογένειες Σύρων που ζουν στη γειτονιά αλλά και την κουζίνα του στις σύριες νοικοκυρές.

Οι περισσότερες από αυτές μένουν σε σπίτια ή ξενοδοχεία με μικρές κουζίνες και δεν μαγειρεύουν όπως και όσο θα ήθελαν. Ο διευθυντής του εστιατορίου, Λεν Σένατερ, τους πρότεινε να γίνουν οι μαγείρισσες του Deppaneur για μια σειρά από γεύματα, brunch, εκδηλώσεις και εργαστήρια στα οποία όσοι το επιθυμούν μπορούν να μάθουν τα κόλπα της συριακής κουζίνας από τους καλύτερους πρεσβευτές της.

Είναι το ίδιο εστιατόριο που στις αρχές Δεκεμβρίου ο Τριντό είχε συναντήσει οικογένειες Σύρων που έφτασαν στον Καναδά σχεδόν έναν χρόνο πριν. Εκεί, συνομιλώντας με τους εγκατεστημένους πλέον πρόσφυγες, ξέσπασε σε κλάματα όταν ο Βάνιγκ Γκαραμπέντιαν του εξομολογήθηκε πόσο καλοδεχούμενος ένιωσε στο αεροδρόμιο, όπου ο Τριντό τους υποδέχτηκε προσωπικά.


Ετσι και οι Σύρες που το τελευταίο διάστημα δημιουργούν στην κουζίνα του Deppaneur. Αλλες έμπειρες και «αυστηρές», άλλες καταδεκτικές σε συμβουλές, αναλαμβάνουν όλες δράση πάνω από λεκάνες και κατσαρόλες, μοιράζονται τις ιστορίες τους και ετοιμάζουν συνταγές που στην πατρίδα τους έφτιαχναν σε ημερήσια διάταξη.

Στο τέλος της ημέρας βλέπουν τα πακέτα με το φαγητό να φεύγουν το ένα μετά το άλλο, οι κάτοικοι της περιοχής να περνούν και να διαλέγουν τι προτιμούν, ενώ εκείνες αποχωρούν ικανοποιημένες, χαμογελαστές και με την αμοιβή που δικαιούνται στην τσέπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...