597
Η Μαρία Σνάιντερ και ο Μάρλον Μπράντο στο «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι». Η 19χρονη ηθοποιός δεν γνώριζε ότι θα βιαστεί... | YouTube/Unitde Artists

Ο τελευταίος βιασμός της Μαρίας Σνάιντερ

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2016, 12:54
Η Μαρία Σνάιντερ και ο Μάρλον Μπράντο στο «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι». Η 19χρονη ηθοποιός δεν γνώριζε ότι θα βιαστεί...
|YouTube/Unitde Artists

Ο τελευταίος βιασμός της Μαρίας Σνάιντερ

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2016, 12:54

Είναι μια στιγμή της Εβδομης Τέχνης που μαγνητίζει το ενδιαφέρον του κοινού εδώ και 40 χρόνια. Η περιβόητη σκηνή με το βούτυρο, ο κινηματογραφικός βιασμός της Μαρίας Σνάιντερ από τον πρωταγωνιστή της Μάρλον Μπράντο στο «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» το σπουδαίο φιλμ που γύρισε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι το 1972. Και ως τέτοια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να επανέρχεται συχνά-πυκνά στην επικαιρότητα. Μια παλαιότερη λοιπόν εξομολόγηση του Μπερτολούτσι ότι η πιο διάσημη σκηνή της ταινίας σχεδιάστηκε ερήμην της πρωταγωνίστριάς του, και άρα ήταν ένας «βιασμός», βγαίνει τώρα στην επιφάνεια. Αλλά αυτή τη φορά προκαλεί την (καθυστερημένη) οργή του Χόλιγουντ.

«Η σκηνή με το βούτυρο ήταν μια ιδέα που είχα με τον Μάρλον το πρωί πριν το γύρισμα», δήλωνε ο Μπερτολούτσι σε μια συνέντευξή του του 2013 στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας, δύο χρόνια μετά το θάνατο της Μαρία Σνάιντερ. Αυτή η παραδοχή του σκηνοθέτη είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, φέρνοντας αυτοστιγμεί -και για ακόμη μια φορά- στην επικαιρότητα μια από τις πιο σκανδαλώδεις ταινίες όλων των εποχών.

«Υπήρξα, όμως, απαίσιος απέναντι στη Μαρία γιατί δεν της είπα τι θα συνέβαινε. Ηθελα την αντίδρασή της ως κορίτσι και όχι ως ηθοποιό. Ηθελα να νιώσει ταπεινωμένη. Νομίζω ότι με μίσησε όπως και τον Μάρλον που δεν της είπαμε ότι θα υπήρχε αυτή η λεπτομέρεια με το βούτυρο να χρησιμοποιείται ως λιπαντικό» συμπλήρωσε σε εκείνη τη συνέντευξη ο ιταλός δημιουργός. Ο Μπράντο «βίασε» τη Σνάιντερ χωρίς αυτό να υπάρχει στο σενάριο. Εκείνη έμεινε στην ιστορία του σινεμά για εκείνη τη σκηνή. Ως βιασθείσα με χρήση βούτυρου…

lasttango2
Η περιβόητη σκηνή του βιασμού. Ο Μπράντο ήταν 48 ετών. Η Σνάιντερ 19 (United Artists)

Η ίδια η Σνάιντερ, η οποία δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει εκείνον τον ρόλο στο «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι», είχε πει σε συνέντευξή της το 2007 ότι ένιωσε στη συγκεκριμένη σκηνή πως έπεφτε θύμα βιασμού: «Ο Μάρλον μου έλεγε να μην ανησυχώ και πως είναι απλά μια ταινία. Αλλά κατά τη διάρκεια της σκηνής και ακόμη κι αν αυτό που έκανε ο Μάρλον δεν ήταν αληθινό, έκλαιγα στ’ αλήθεια. Ενιωθα ταπεινωμένη και για να είμαι ειλικρινής, λίγο σαν να με βίαζαν μαζί ο Μάρλον και ο Μπερτολούτσι. Μετά τη σκηνή ο Μάρλον δεν με παρηγόρησε ούτε απολογήθηκε. Ευτυχώς ήταν μόνο μια λήψη…»

Θα ήταν μια ακόμη ιστορία για την περιβόητη «σκηνή με το βούτυρο», έτσι έχει μείνει ακόμα και για αυτούς που είδαν και το υπόλοιπο φιλμ. Αλλά αυτή η, σε σχήμα πρωθύστερο, εξομολόγηση του Μπερτολούτσι προκάλεσε αυτή τη φορά αντιδράσεις από τον κόσμο του Χόλιγουντ – είναι βλέπετε η σημερινή εποχή αυτή που οι γυναίκες ηθοποιοί προσπαθούν για πρώτη φορά τόσο μαζικά και συνειδητοποιημένα να «χειραφετηθούν» πραγματικά και να διεκδικήσουν από σεβασμό ως ίσες αμοιβές με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο της Τζέσικα Τσάστεν, η οποία δήλωσε ότι ένοιωσε αηδιασμένη. «Για όλους όσοι αγαπούν αυτήν την ταινία – παρακολουθείτε μια 19χρονη κοπέλα να βιάζεται από έναν 48χρονο άνδρα. Ο σκηνοθέτης σχεδίασε τον βιασμό. Νιώθω αηδιασμένη», έγραψε στο Twitter.

Αλλά και ο Κρις Εβανς, πρωταγωνιστής ταινιών δράσης όπως το «Κάπτεν Αμέρικα» της Marvel, αλλά ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος, αντέδρασε σε αυτήν την αποκάλυψη. Δήλωσε εξαγριωμένος και είπε ότι δεν θα ξαναδεί το φιλμ, τον Μπερτολούτσι ή τον Μπράντο με τον τρόπο που τους έβλεπε.

Η Εβαν Ρέιτσελ Γουντ συμφώνησε με την Τζέσικα Τσάστεν. Αναπαρήγαγε το tweet της τελευταίας και δήλωσε, πως ο Μπερτολούτσι και ο Μπράντο ήταν «άρρωστα άτομα που σκέφτηκαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εντάξει».

Ο μόνος που ζει από τους τρεις είναι ο σκηνοθέτης. Ο Μπράντο πέθανε το 2004. Η Σνάιντερ το 2011, σε ηλικία μόλις 58 ετών και έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη αντικαταθλιπτικά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...