624
O Νίκος Τόσκας στην επιθεώρηση των εγκαταστάσεων. Δεν βλέπει την ώρα να δει την Αμυγδαλέζα να επαναλειτουργεί. | SOOC

Υπάρχει «καλή» και «κακή» Αμυγδαλέζα;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 21 Σεπτεμβρίου 2016, 18:56
O Νίκος Τόσκας στην επιθεώρηση των εγκαταστάσεων. Δεν βλέπει την ώρα να δει την Αμυγδαλέζα να επαναλειτουργεί.
|SOOC

Υπάρχει «καλή» και «κακή» Αμυγδαλέζα;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 21 Σεπτεμβρίου 2016, 18:56

Υπήρχε μια εποχή που η Αμυγδαλέζα ήταν «κολαστήριο». Κι αν δεν ήταν κολαστήριο, ήταν «σύγχρονο Νταχάου», όπως το χαρακτήριζε το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά έπρεπε να κλείσει. Και έκλεισε (περίπου), μόλις ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Δεκαοκτώ μήνες μετά, η Αμυγδαλέζα ξανάνοιξε ως κέντρο προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών. Ούτε κολαστήριο, ούτε τίποτα. «Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες» είπε ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας που την Τετάρτη επιθεώρησε της εγκαταστάσεις και συνομίλησε με προσφυγόπουλα. Μια ωραία εικόνα, που την έδειξε για ώρα και η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης, οι εγκαταστάσεις τώρα είναι πολύ καλύτερες, τα κοντέινερ διαθέτουν κλιματισμό, οικιακό εξοπλισμό και έχουν πρίζες για να φορτίζουν τα κινητά τους οι διαμένοντες. Υπάρχουν παιδικές χαρές και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

img_02801474465561
Η επαναλειτουργία της Αμυγδαλέζας προκάλεσε όπως αναμενόταν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Λογικό. Τόση επίθεση είχε δεχτεί η κυβέρνηση Σαμαρά για την Αμυγδαλέζα. Ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, λοιπόν, κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση για τις παλινωδίες της: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε την Αμυγδαλέζα “κολαστήριο”, ενώ σήμερα, υποχρεώθηκαν να ανοίξουν ξανά το χώρο, καθώς η κατάσταση στο Προσφυγικό είναι εκτός ελέγχου, εξαιτίας της ανικανότητάς τους να αντιμετωπίσουν οργανωμένα το πρόβλημα σε όλη τη χώρα», είπε. «Ο χώρος της Αμυγδαλέζας επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας είχε συμβολή στην δημόσια ασφάλεια, λειτουργώντας ως κλειστό κέντρο επαναπροώθησης για τους παράτυπους μετανάστες με υγειονομικό έλεγχο. Και έτσι, τώρα, το γύρισαν στην ωμή προπαγάνδα παρουσιάζοντας εικόνες με προσφυγόπουλα να τρέχουν να χαιρετίσουν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ντροπή!»

img_00801474465000
Ναι, αν δεν είναι ντροπή είναι τουλάχιστον παράδοξο όλο αυτό το σόου. Η Αμυγδαλέζα ήταν ένα από τα τοτέμ του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Το κλείσιμό της βασικό προεκλογικό σύνθημα τον Ιανουάριο του 2015. Και τώρα ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας υπερήφανος, συνοδευόμενος από τα ευσυνείδητα συνεργεία της δημόσιας τηλεόρασης.

«Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να γυρίσουν πίσω και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη. Οπότε είναι καλύτερα να παλέψεις στον τόπο σου» είπε ο κ. Τόσκας.

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν τρεις δρόμοι για τους πρόσφυγες στην χώρα μας. Ο δρόμος μετεγκατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον γίνουν δεκτοί από τις άλλες χώρες, η επιστροφή πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και η εθελούσια επιστροφή στην χώρα τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του τρίτου δρόμου, με τον κ. Εσδρά και τον ΔΟΜ φτιάξαμε αυτό τον χώρο που δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Μας βόηθησε ο ΔΟΜ, ώστε να γίνει ένας χώρος όσο γίνεται πιο ανθρώπινος που θα φιλοξενεί για κάποιες μέρες αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να πάνε εκεί που ήλπιζαν και θέλουν να γυρίσουν στις χώρες τους».

Η αλήθεια είναι ότι οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας είναι όντως καλύτερες σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Τότε στριμώχνονταν περισσότεροι από 1.500 (ποινικοί) μετανάστες και κρατούνταν ακόμα και πάνω από 18 μήνες. Τώρα δεν θα φιλοξενούνται περισσότεροι από 300 κάθε φορά – θα οδηγούνται εκεί μόνο όσοι από τους πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Σύμφωνα με το σχέδιο δεν θα μένουν πάνω από 10 μέρες, μέχρι δηλαδή να εκδοθούν τα διαβατήριά τους από τις πρεσβείες των χωρών τους. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο – είναι και αυτό ένα μεγάλο «αν» – και άσχετα με τις ως έναν βαθμό δικαιολογημένες γκρίνιες της ΝΔ, πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή. Αλλωστε θα υπάρχει και δωρεάν wifi. Που ο Αντώνης Σαμαράς είχε υποσχεθεί ότι θα έχουμε σε όλη την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2014, αλλά ακόμα το περιμένουμε…

img_02561474464324 (1)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News