675
O Θεοδόσης Πελεγρίνης αποχωρώντας από υπουργικό συμβούλιο. Τα όσα είπε στη Βουλή για τους Εβραίους προκάλεσαν την αντίδραση του ΚΙΣ | SOOC

Για αντισημιτικά στερεότυπα κατηγορεί τον Πελεγρίνη το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 11:44
O Θεοδόσης Πελεγρίνης αποχωρώντας από υπουργικό συμβούλιο. Τα όσα είπε στη Βουλή για τους Εβραίους προκάλεσαν την αντίδραση του ΚΙΣ
|SOOC

Για αντισημιτικά στερεότυπα κατηγορεί τον Πελεγρίνη το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 11:44

Πρώτα το είπε στη Βουλή, μετά το διόρθωσε καταγγέλλοντας «κακόβουλα» δημοσιεύματα – «κακόβουλα» επειδή απλά ανέφεραν αυτό που είπε. Στη Βουλή. Παρ’ όλ’ αυτά, παρά τις διορθώσεις και τις καταγγελίες, ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, με την περιβόητη πλέον δήλωση από βήματος Βουλής για τους Εβραίους που «πέτυχαν» να «οικειοποιηθούν» το Ολοκαύτωμα για να κερδίσουν «τη συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου», δεν φαίνεται να μπορεί να γλιτώσει από την πραγματικότητα, ότι – άθελά του ή μη – ο λόγος του είχε ξεκάθαρα αντισημιτικό πρόσημο.

Μετά τις πολιτικές αντιδράσεις – με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την παραίτησή του – ήρθε και αυτή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου που την Τρίτη απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Πελεγρίνη κατηγορώντας τον ότι η επίμαχη έκφρασή του «αφήνει το αποτύπωμα ενός αντισημιτικού στερεοτύπου» και οι παραλληλισμοί του «κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε επιζήμιες παρανοήσεις»

Η επιστολή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) προς τον κ. Πελεγρίνη ήταν η εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

» Η ομιλία σας στη Βουλή των Ελλήνων, στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, κατά την “Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού” ξάφνιασε δυσάρεστα όλους τους Έλληνες Εβραίους αλλά και κάθε, πιστεύουμε, δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας.

» Η αγωνία σας για το μέλλον της Ελλάδος δεν επιτρέπεται να συνοδεύεται με την παραποίηση της έννοιας και της πραγματικότητας του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα, κύριε Υφυπουργέ, δεν παραπέμπει “στον διωγμό και στην γενοκτονία που επιχειρεί κάποιο κράτος ή καθεστώς εναντίον εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων που δρουν στους κόλπους ενός λαού”.

» Ως Ολοκαύτωμα ορίζεται το μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας έγκλημα της γενοκτονίας των Εβραίων, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο διέπραξαν οι Γερμανοί Ναζί και οι συνεργάτες τους, υλοποιώντας συστηματικά το εφιαλτικό σχέδιό τους για έναν κόσμο χωρίς Εβραίους. Δεν είναι κάτι που “πέτυχαν” οι Εβραίοι, είναι αυτό ακριβώς που υπέστησαν.

» Η έκφρασή σας ότι οι Εβραίοι “οικειοποιήθηκαν”, δηλαδή, έκαναν δική τους μια γενική ιδέα του Ολοκαυτώματος για πολιτικούς σκοπούς για να κερδίσουν “τη συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου” και να δικαιωθούν, έστω και εάν τη διορθώσατε εκ των υστέρων, αφήνει το αποτύπωμα ενός αντισημιτικού στερεοτύπου.

» Το Ολοκαύτωμα του λαού μας, με όλη την τραγική μοναδικότητά του, εγγράφεται στη μακρά σειρά διωγμών και γενοκτονιών της ιστορίας, και μέσα εκεί ακριβώς βρίσκει και το ξεχωριστό νόημά του. Κατά την “Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού”, θα περιμέναμε να αναφερθείτε στον κοινό πόνο των λαών που έχουν υποστεί φονικούς διωγμούς, και όχι να προβείτε σε παραλληλισμούς που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε επιζήμιες παρανοήσεις.

» Με τιμή,
» Ο Πρόεδρος ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ
»Ο Γεν. Γραμματέας ΜΩΫΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ»

 

Η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας ήταν άμεση και επέμεινε στη γραμμή ότι τα όσα είπε στη Βουλή στις 15 Σεπτεμβρίου «παρεξηγήθηκαν».

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Λυπούμαι ειλικρινά που η αναφορά μου στο φίλο εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρεξηγήθηκε με τόσο αβασάνιστο τρόπο. Απεναντίας, αναφέρθηκα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων ως παράδειγμα που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας εμείς οι Έλληνες.

Μετά τιμής
Θεοδόσης Πελεγρίνης»

Αραγε, όντως «παρεξηγήθηκε» η δήλωση Πελεγρίνη για τους Εβραίους; Ο υφυπουργός Παιδείας, όπως φαίνεται και από το βίντεο της ομιλίας του στη Βουλή πρότεινε ως χώρα να κάνουμε με τη Μικρασιατική Καταστροφή ό,τι έκαναν οι Εβραίοι με το Ολοκαύτωμα. Δηλαδή:

«Οσο κι αν το Ολοκαύτωμα παραπέμπει, γενικώς, στον διωγμό και στην γενοκτονία που επιχειρεί κάποιο κράτος ή καθεστώς εναντίον εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων, που δρουν στους κόλπους ενός λαού, οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το Ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των, προκειμένου να αναδείξουν τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν την οργή εναντίoν εκείνων που εγκλημάτησαν κατά της εθνικής των υπόστασης και τη συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν. Με ανάλογο τρόπο, ίσως, θα μπορούσαμε, κι εμείς, να οικειοποιηθούμε την καταστροφή, σταθερό παρακολούθημα της ιστορίας του ελληνισμού».

Είναι ένας ξεκάθαρος και άστοχος παραλληλισμός που χωρίς να το θέλει υπηρετεί το γνωστό αντισημιτικό αφήγημα, ότι δήθεν οι Εβραίοι εκμεταλλεύτηκαν το Ολοκαύτωμα προς όφελός τους. Και αυτό, δυστυχώς για τον υφυπουργό Παιδείας, δεν μπορεί να παρεξηγηθεί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News