641
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Aκυρώνεται η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 31 Αυγούστου 2016, 14:32

Aκυρώνεται η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 31 Αυγούστου 2016, 14:32

Η Ολγα Γεροβασίλη, με το θαυμάσιο λεκτικό στιλ της γυναίκας που ξέρει τι θέλει, μας ανακοίνωσε: «Το τζάμπα πέθανε…». Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις και το κράτος θα βάλει χρήματα στα ταμεία του από τη δημοπρασία – και αυτό μεταξύ μας θα παρουσιαστεί ως επίτευγμα της κυβέρνησης και για αυτό μεταξύ μας, γκρινιάζουν τα κανάλια, που μιλούν για «λύτρα». Τι θα συμβεί μετά; Δεν θα το πιστέψετε, αλλά οι τέσσερις άδειες είναι τελικά προσωρινές!

Διότι πρώτα απαιτείται, εντός 20ημέρου, να γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες όσων πλειοδοτήσουν. Και μετά, έπειτα από ένα ολόκληρο τρίμηνο και εφόσον όλα είναι νόμιμα και θα έχουν ελεγχθεί και ενστάσεις που πιθανολογείται ότι θα υποβληθούν – εννέα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων θυροκολήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μόνο την Τετάρτη – θα κατακυρωθούν οι άδειες σε όσους κατέβαλαν το μεγαλύτερο τίμημα. «Αφού υπάρξουν οι ανάδοχοι, στη συνέχεια προβλέπεται μια περίοδος προσαρμογής, μέχρι 90 ημέρες, αν είναι από τους παλιούς ή μια καινούργια διαδικασία αν πρόκειται για κάποιον ο οποίος δεν έχει ήδη κάποιο τηλεοπτικό σταθμό», είπε η κυρία Γεροβασίλη.

Βέβαια ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε την Τετάρτη για «προσπάθειες διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στον χώρο», οπότε καταλαβαίνετε το μετέωρο της επόμενης μέρας της δημοπρασίας. Ποιο πόθεν έσχες και ποιες ενστάσεις… Αλλά άντε και όλα κρίνονται καλά και άγια και τελικά δεν πλειοδοτεί κάποιος με σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, όπως φοβάται ο κ. Χρυσόγονος. Τι γίνεται μετά;

Ενδεικτική είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας πολλά στελέχη βγαίνουν από το πρωί στα κανάλια και την χαρακτηρίζουν ως επόμενη κυβέρνηση και μάλιστα «σύντομα», όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης στα φιλόξενα για τέτοια σχόλια, αυτές τις μέρες, στούντιο του ΣΚΑΪ.

Η Νέα Δημοκρατία πήρε λοιπόν αποστάσεις από τη γραμμή των πρώτων ημερών όταν διατυμπάνιζε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα ακυρώσει τον διαγωνισμό. Τώρα εμφανίζεται μεν να πιστεύει πως η όλη διαδικασία και επομένως η έκδοση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών θα ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως αν αυτό δεν συμβεί υπάρχει μια νέα προσέγγιση: «Η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανοίξει την αδειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε τέσσερις είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις: απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων, αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, ενιαίο τίμημα άδειας», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, περιγράφοντας αυτή την λεπτή αλλά ουσιαστική διαφοροποίηση της στάσης του κόμματός του.

Φαίνεται πως περισσότερα θα κριθούν από το ΣτΕ, παρά από τα όσα συμβαίνουν στο αμπαρωμένο κτίριο της ΓΓΕΕ όταν οι εκπρόσωποι των οκτώ υποψηφίων σχημάτων σηκώνονται από τα ράντζα τους και βγαίνουν από τις χημικές τουαλέτες. Τι θα κάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας; Ο συνταγματολόγος Σταύρος Τσακυράκης υποστήριξε, μέσω facebook, ότι «υπάρχει ένα ακαταμάχητο επιχείρημα υπέρ της αντισυνταγματικότητας των τεσάρων αδειών τηλεοπτικών σταθμών».

Και εξήγησε: «Η τηλεόραση, όπως το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες, είναι medium ενημέρωσης και λόγου. Η ελευθερία του λόγου που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα αφορά και τα μέσα έκφρασης του λόγου, απαγορεύει στην κρατική εξουσία να τα περιορίζει. Δεν επιτρέπεται με άλλα λόγια στην κρατική εξουσία να ορίσει ότι 20 μόνο εφημερίδες ή 20 ραδιοφωνικοί σταθμοί ή 4 τηλεοπτικοί σταθμοί επιτρέπονται γιατί αυτόν τον αριθμό σηκώνει η αγορά ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Η συνταγματική προστασία υπαγορεύει να υπάρχουν τόσες άδειες τηλεοπτικών σταθμών όσες είναι δυνατές τεχνολογικά. Η οικονομική βιωσιμότητα των ΜΜΕ δεν είναι κάτι που αφορά την κρατική εξουσία. Οποιο μεσο δεν τα βγάζει πέρα δεν παίρνει θαλασσοδάνειο, κλείνει. Αφήστε που με την σύγχρονη τεχνολογία είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό δεν θα έχει νόημα να συζητούμε καν για περιορισμένο αριθμό αδειών. Οι διαθέσιμες συχνότητες θα είναι περισσότερες από τους ενδιαφερόμενους».

Και αν το ΣτΕ δεν αποδεχτεί το κατά τον καθηγητή κ. Τσακυράκη προφανές, υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Που αυτό θα το αποδεχτεί διότι όντως είναι προφανές. Αλλά θα έχει στο μεταξύ περάσει πολύς καιρός. Μέχρι τότε κάποιοι νέοι θα έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα παρουσίας στον τηλεοπτικό χάρτη και κάποιοι παλαιοί θα έχουν τουλάχιστον ζοριστεί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...