2289
Υποστηρικτής του Ερντογάν σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ωρα αποφάσεων με την επιστροφή Ερντογάν στην Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2016, 17:27
Υποστηρικτής του Ερντογάν σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ωρα αποφάσεων με την επιστροφή Ερντογάν στην Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2016, 17:27

Η Αγκυρα έχει κηρύξει κυνήγι πραξικοπηματιών και όσων πιθανώς συνδέονται –υποτίθεται- με την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος δείχνει μία διάθεση να εκδικηθεί ακόμα και τους νεκρούς. Οπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, δεν θα τελεστούν οι κηδείες όσων στασιαστών έπεσαν νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, γιατί «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».

Μάλιστα, έχει αρχίσει αυτό που όλοι φοβόντουσαν. Η (νέα) παρέμβαση της κυβέρνησης στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας ανακοίνωσε την Τρίτη, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση, την ακύρωση των αδειών 24 ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με το κίνημα Χιζμέτ του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η κυβέρνηση ότι ενορχήστρωσε τα επεισόδια της Παρασκευής, 15ης Ιουλίου.

Την Τετάρτη, χωρίς να έχουν τελειώσει οι απολύσεις, οι απομακρύνσεις και οι αναγκαστικές αργίες να έχουν τελειώσει -κάθε άλλο μάλιστα- ανακοινώθηκε και επίσημα η δίωξη 99 στρατηγών για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα προεδρεύσει συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και υπουργικού συμβουλίου που διεξάγονται το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αγκυρα, όπου επέστρεψε την Τρίτη το βράδυ, για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Μετά το Συμβούλιο επίκειται ανακοίνωση «σημαντικών αποφάσεων»…

Μαζικές εκκαθαρίσεις

Φαίνεται ότι τα τελευταία «θύματα» της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση με γοργές διαδικασίες είναι οι εκπαιδευτικοί. Οπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας της χώρας (στο Twitter!) η κυβέρνηση προχώρησε στην απομάκρυνση 15.200 εργαζόμενων που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι δάσκαλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω διασυνδέσεων με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Και το ανώτατο συμβούλιο εκπαίδευσης «κάλεσε» τους 1.557 πρυτάνεις και κοσμήτορες των κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας να παραιτηθούν.

Συνολικά, σε τουλάχιστον 45.000 ανέρχονται οι απολυμένοι, όσοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα και όσοι έχουν συλληφθεί από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέρος του ιδιωτικού (τον χώρο της παιδείας) και από τις ένοπλες δυνάμεις. Η Hürriyet, όπως και άλλες πηγές, δίνουν έναν κατάλογο με βάση τα στοιχεία ως την Τρίτη 19 Ιουλίου, με άλλα λόγια μόλις τέσσερις ημέρες από το πραξικόπημα.

  • 100 υπάλληλοι της μυστικής υπηρεσίας MIT σε διαθεσιμότητα, οι οποίοι κατά το Anadolu δεν είχαν πρόσβαση σε μυστικά
  • 257 υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης σε διαθεσιμότητα. Ηταν δικαστικοί υπάλληλοι κυρίως και μερικοί σύμβουλοι και ειδικοί.
  • 15.200 υπάλληλοι του υπουργείο Παιδείας σε διαθεσιμότητα για σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν
  • 21.000 διδάσκαλοι σε ιδιωτικά σχολεία των οποίων οι άδειες ακυρώθηκαν
  • 7.899 αξιωματούχοι της Αστυνομίας, 614 της Στρατοχωροφυλακής, 77 περιφερειακοί αξιωματούχοι
  • 246 αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης
  • 1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών
  • 1.557 πρυτάνεις και κοσμήτορες σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια των οποίων ζητήθηκε όλων η παραίτηση από το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας. Παράλληλα, το Συμβούλιο απαγόρευσε μέχρι νεοτέρας τις αποστολές των πανεπιστημιακών στο εξωτερικό, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, που προσθέτει ότι το Συμβούλιο ζητεί επίσης να εξεταστεί «η κατάσταση» των πανεπιστημιακών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό και να κληθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.
  • 492 εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet)σε διαθεσιμότητα
  • 393 εργαζόμενοι του υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Θεμάτων
  • 245 εργαζόμενοι από το υπουργείο Νεολαίας και Αθηλσης
  • 16 εργαζόμενοι του υπουργείο Ανάπτυξης

Από όλους αυτούς, πάνω από 9.000 θα δικαστούν με τη κατηγορία της συμμετοχής στο πραξικόπημα.

Ολα αυτά πέρα από  την απομάκρυνση 6.000 στρατιωτικών και 9.000 αστυνομικών και τη διαθεσιμότητα 3.000 δικαστικών ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τί συνέβη στη Μαρμαρίδα και τί γνώριζε η MIT;

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη την βραδιά του πραξικοπήματος στην Μαρμαρίδα, όπου παραθέριζε ο Ερντογάν. Πολλοί από τους στρατιώτες που συμμετείχαν έχουν ανακριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Η Hürriyet γράφει ότι στους κομάντος που επιχείρησαν να τον συλλάβουν είχαν αναφέρει οι ανώτεροί τους ότι πάνε να συλλάβουν έναν σημαντικό «ηγέτη τρομοκρατών». Την ώρα μάλιστα που περίπου 40 άνδρες έφυγαν για αυτή την αποστολή από αεροπορική βάση, άλλες εντολές από τη Στρατιά του Αιγαίου διέτασσαν να μην δοθεί καμία βοήθεια σε αυτούς τους στασιαστές στρατιώτες. Μόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης έμαθαν οι κομάντο ότι διεξάγεται πραξικόπημα, δεν είναι όμως και πάλι σαφές το πώς αντέδρασαν σε αυτό.

Ο Ερντογάν είπε τη Δευτέρα στο CNN ότι αν είχε μείνει 10-15 λεπτά ακόμη στο ξενοδοχείο του θα είχε σκοτωθεί ή θα είχε συλληφθεί. Από όσα γνωρίζουμε, μαζί με λίγους φρουρούς του πήγε στο αεροδρόμιο Νταλαμάν, περίπου μία ώρα από τη Μαρμαρίδα και επιβιβάστηκε σε λίαρ τζετ με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Στη μάχη στο ξενοδοχείο σκοτώθηκαν δύο φρουροί του Ερντογάν.

Μυστήριο πάντως καλύπτει την τύχη 25 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην επιχείρησης σύλληψης του προέδρου, αλλά και δύο ελικοπτέρων, προσθέτει ακόμη η Hürriyet.

Στο ίδιο πλαίσιο, φαίνεται να εντάσσονται δημοσιεύματα για το πόσα γνώριζε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) και το αν ειδοποίησε την ηγεσία του στρατού λη την πολιτική ηγεσία της χώρας για το πραξικόπημα πριν αυτό εκδηλωθεί,

Η Hürriyet και πάλι, η οποία επικαλείται ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, αναφέρει ότι η ενημέρωση έγινε στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής, αρκετές ώρες πριν βγουν τα άρματα μάχης στους δρόμους. Το στράτευμα στην ανώτατη βαθμίδα (αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ακάρ, αρχηγός του στρατού ξηράς στρατηγός Τσολάκ και ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γκιουλέρ) αξιολόγησε την πληροφορία και έλαβε τα μέτρα του.

Το Επιτελείο πρακτικά απαγόρευσε την κινήσεων στρατιωτικών οχημάτων, μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικών ελικοπτέρων και επιστροφή στις βάσεις τους. Οι κινηματίες, παρά ταύτα, είχαν στη διάθεσή τους μερικά μέσα κρίσιμης σημασίας (μαχητικά, ελικόπτερα και ιπτάμενα τάνκερ) τα οποία αξιοποίησαν τις πρώτες ώρες χωρίς να καταφέρουν να φέρουν την κατάσταση με το μέρος τους.

Εν τω μεταξύ, το Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα περίπου 300.000 email (για την ακρίβεια είναι 294.548 email και χιλιάδες επισυναπτόμενα αρχεία) από εσωτερικές επικοινωνίες του κυβερνώντος κόμματος AKP. Το υλικό καλύπτει την περίοδο από το 2010 ως και τις 6 Ιουλίου 2016, δηλαδή ούτε 10 ημέρες από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, αν και ο οργανισμός υποστηρίζει ότι τα email έφτασαν στα χέρια του πριν από το πραξικόπημα και δεν σχετίζονται με αυτό.

Νωρίς την Τετάρτη πάντως η τουρκική ρυθμιστική αρχή απέκλεισε την πρόσβαση στο Wikileaks στην Τουρκία, μετά τη δημοσίευση του υλικού, ενώ και το wikileaks έχει καταγγείλει κυβερνοπόλεμο που δέχεται τις τελευταίες ημέρες.

Τα αγνοούμενα πλοία και οι κομάντος

Αντίστοιχα, ο στρατός έχει αναλάβει το δικό του κυνήγι.

Οπως αποκάλυψαν οι Times του Λονδίνου την Τρίτη, 14 πολεμικά σκάφη δεν έχουν επικοινωνήσει με τη βάση τους από την Παρασκευή, την ημέρα του πραξικοπήματος, ή δεν έχουν επιστρέψει σε αυτή. Οι κυβερνήτες τους θεωρείται ότι πρόσκεινται στους πραξικοπηματίες ενώ μεταξύ των «αγνοούμενων» αξιωματικών είναι και ο ναύαρχος Κόσελε, αρχηγός του Ναυτικού, για τον οποίο δεν είναι σαφές αν είναι ανάμεσα στους κινηματίες ή αν έχει συλληφθεί από αυτούς.

Ωστόσο, την είδηση διέψευσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς, διασαφηνίζοντας –ίσως για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις- ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με πολεμικά πλοία των οποίων η τύχη αγνοείται μετά το πραξικόπημα».

Πάντως, το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει ότι τα σκάφη ήταν σε αποστολή είτε στο Αιγαίο είτε στη Μαύρη Θάλασσα όπως και ότι «υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να κατευθυνθούν σε ελληνικά λιμάνια». Δεν δίνονται λεπτομέρειες για τον τύπο των σκαφών, σημειώνεται όμως ότι θα μπορούσαν να εντοπιστούν από δορυφόρο ή ραντάρ. Υπενθυμίζεται ότι αναφορές των προηγούμενων ημερών έκαναν λόγο και για μερικές δεκάδες ελικόπτερα τα οποία «λείπουν» από τη βάση τους (γινόταν λόγος για το Ιντσιρλίκ) μετά το πραξικόπημα.

Την ώρα που στην Τουρκία οι συμμετέχοντες στο αποτυχημένο πραξικόπημα συλλαμβάνονται και απομακρύνονται κατά χιλιάδες, ανοιχτή παραμένει η τύχη των οκτώ που έφτασαν το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star τους συμπεριλαμβάνει στους κομάντος που επιχείρησαν να συλλάβουν τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Μαρμαρίδα όπου παραθέριζε.

Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ της εφημερίδας –το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί και ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα- οι κομάντος μετά την αποτυχία τους να συλλάβουν και να σκοτώσουν τον Ερντογάν διέφυγαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Δύο από τα τρία ελικόπτερα φέρονται να κατέφυγαν σε ΝΑΤΟϊκή βάση, οκτώ άτομα με το τρίτο ελικόπτερο προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ενώ άλλοι έχουν πετάξει τον οπλισμό τους και έχουν καταφύγει στα βουνά. «Δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν το βράδυ της 17ης Ιουλίου. Κατευθύνονταν προς τη δασική περιοχή της Μαρμαρίδας, αλλά δεν ήταν γνωστό από πού απογειώθηκαν. Τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν σε κάποια φάση σε άγνωστο σημείο και έκτοτε αγνοούνται», σύμφωνα με τη Hürriyet.

Σε ένα άλλο μέτωπο με σημασία, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ας Κάρτερ και ο Τούρκος ομόλογός του Φικρί Ισίκ συζήτησαν την Τρίτη τη σημασία της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ, η οποία χρησιμοποιείται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Η βάση βρίσκεται εκτός λειτουργίας από την Παρασκευή, ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

REUTERSUmit Bektas1
Ο τούρκος πρωθυπουργός δείχνει τις πληγές του κτιρίου της Βουλής μετά τα επεισόδια της Παρασκευής (REUTERS/Umit Bektas)
Σύσταση ειδικής επιτροπής στη Βουλή

Και ενώ ο στρατός έχει αναλάβει να εντοπίσει τα μέλη που έχουν ίσως έχουν δραπετεύσει για να γλιτώσουν από το κύμα κρατήσεων και συλλήψεων, οι πολιτικοί στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζουν την εκκαθάριση του κράτους από οποιαδήποτε «στοιχεία» κινούν υποψίες.

Ηδη, πριν ολοκληρώσει τις συλλήψεις και απομακρύνσεις ατόμων που «σχετίζονται» με το πραξικόπημα, η κυβέρνηση περνά στο επόμενο στάδιο. Την Τετάρτη αναμένεται σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας (άγνωστο πού, καθώς και ο Ερντογάν διαμένει σε άγνωστη τοποθεσία) για την ανακοίνωση πολύ σημαντικών αποφάσεων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγές ίσως και στο πολίτευμα (καθώς ο Ερντογάν ήταν ανέκαθεν υποστηρικτής της προεδρικής δημοκρατίας) και για τα αντίποινα στους πραξικοπηματίες με κατασχέσεις περιουσιών κ.λπ..

Εντός της επόμενης εβδομάδας η Βουλή θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα επεισόδια που συγκλόνισαν την Τουρκία –και ανάγκασαν τον Ερντογάν να επικοινωνήσει με την τουρκική τηλεόραση μέσω Facetime! Σύμφωνα με στέλεχος του κυβερνώντος AKP, ο στόχος των πραξικοπηματιών ήταν η Βουλή. «Επιτέθηκαν σε πολλά μέρη, αλλά το κοινοβούλιο ήταν πάν-πάνω στη λίστα τους», δήλωσε ο ίδιος. Και, σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα για τη σύσταση ειδικής επιτροπής, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες.

REUTERSUmit Bektas
Ενας παθιασμένος και ελαφρώς οργισμένος Γιλτιρίμ (πρωθυπουργός) καλεί σε ενότητα… (REUTERS/Umit Bektas)
Ανοίγει ο διάλογος για τη θανατική ποινή

Η απόδοση ευθυνών είναι ασφαλώς το ζήτημα που καίει τον Ερντογάν και αυτό που τρέμουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Τουρκία, καθώς και οι εξωτερικοί παράγοντες (ΕΕ, ΗΠΑ) που παρακολουθούν τα γεγονότα επεμβαίνοντας μόνο με δηλώσεις και προειδοποιήσεις.

Ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ έχουν καταστήσει σαφές ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής βρίσκεται στο τραπέζι. Ο τούρκος πρόεδρος, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στο CNN ότι το ζήτημα θα τεθεί στη Βουλή -καθώς απαιτεί συνταγματική μεταρρύθμιση- και πως ό, τι προκύψει από τη συζήτηση θα πρέπει να λάβει τη δική του έγκριση. Και ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στο άνοιγμα του διαλόγου στη Βουλή ήταν ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). «Αν το AKP είναι έτοιμο, τότε είμαστε κι εμείς. Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε την επαναφορά της θανατικής ποινής και να κάνουμε ότι χρειαστεί», δήλωσε ο ίδιος στη συνεδρίαση του κόμματός του, την Τρίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιλντιρίμ κράτησε εκ νέου σκληρή στάση κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν. «Η Τουρκία θα ξεριζώσει απόλυτα από το σώμα της το κίνημά του ώστε να μην μπορέσει ποτέ να ξαναπροδώσει τη χώρα», τόνισε ο ίδιος την Τρίτη, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει στις αρχές των ΗΠΑ αποδείξεις που θα οδηγήσουν σε έκδοση του ιμάμη. Μάλιστα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν απλώς ότι θα εξετάσουν το αίτημα έκδοσης, ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην καταπολέμηση της δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, o ίδιος ο Γκιουλέν κάλεσε την Ουάσιγκτον να απορρίψει κάθε αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως δεν έχουν ακόμη παραλάβει αίτημα για έκδοση του ιεροκήρυκα από την Τουρκία.

Πάντως, καθώς αναζωπυρώνονται βίαια επεισόδια στις πόλεις της χώρας η οποία είναι εμφανώς διχασμένη, ο τούρκος πρωθυπουργός φρόντισε να μετριάσει τους τόνους κατά των πραξικοπηματιών εν γένει. Απέρριψε κάθε «πνεύμα εκδίκησης», απευθύνοντας έκκληση για σεβασμό του Κράτους Δικαίου. «Σήμερα, έχουμε ανάγκη για ενότητα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον απολογισμό του πραξικοπήματος, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 262. Πρόκειται για 240 άτομα, τα οποία ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είχε αποκαλέσει μάρτυρες, και άλλους 24 κινηματίες. Αναλυτικότερα, σκοτώθηκαν

  • 173 πολίτες
  • 62 αστυνομικοί
  • 5 στρατιώτες
  • 24 κινηματίες

Οι τραυματίες είναι πάνω από 1.500, μεταξύ των οποίων και αυτός ο άνδρας στην Κωνσταντινούπ9ολη πάνω από τον οποίο πέρασαν δύο άρματα μάχης, τραυματίζοντας τον ελαφρά:

Η ώρα των θεωριών συνωμοσίας

Οι αντιφάσεις και τα κενά των όσων συνέβησαν το βράδυ του πραξικοπήματος έχουν αναζωπυρώσει τις θεωρίες συνωμοσίας στην Τουρκία, γράφουν σχετικά οι Financial Times. Ηταν άραγε όλα στημένα από τον Ερντογάν για κάποιο λόγο; Γιατί η επίθεση στη Μαρμαρίδα έγινε (ή έτσι ξέρουμε ως τώρα) μία ώρα μετά τη δραματική έκκληση μέσω Facetime; Γενικά, ποιος είναι πίσω από το πραξικόπημα;

Η εφημερίδα παραθέτει έρευνα σύμφωνα με την οποία το ένα τρίτο των Τούρκων πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι ο αφανής υποκινητής του πραξικοπήματος ενώ επικαλούνται τα περιστατικά στο ξενοδοχείο, αλλά και το ότι δύο μαχητικά εντόπισαν το αεροσκάφος του αλλά μυστηριωδώς δεν άνοιξαν πυρ. Αλλοι επισημαίνουν ένα σχόλιο σε δηλώσεις του Ερντογάν το Σάββατο που δεν πέρασε απαρατήρητο: το πραξικόπημα, είπε, «ήταν ένα δώρο από τον Θεό να καθαρίσουμε εντελώς τον στρατό». Τις δεκάδες χιλιάδες των συλλήψεων και απολύσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μάλλον τις βλέπουν σαν επιχείρημα υπέρ τους.

Επισήμως η κυβέρνηση μιλά για αστειότητες, με τον εκπρόσωπο του προέδρου να παραλληλίζει τις θεωρίες με αυτές που θέλουν την 11η Σεπτεμβρίου να έχει οργανωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση. Ως ένα βαθμό το παρελθόν της χώρας τους δικαιώνει, αναφέρει στους FT πρώην διπλωμάτης, που επισημαίνει ότι «ο κόσμος θυμάται παλιά πραξικοπήματα στη χώρα και τα έχει σαν πλαίσιο αναφοράς σε σχέση με το σημερινό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...