642
Ανδρας της χωροφυλακής παρακολουθεί το πούλμαν της ρουμανικής εθνικής ομάδας. Περισσότερα από 90.000 άτομα έχουν επιστρατευτεί για την ασφάλεια στο Euro 2016 | Reuters

Καταραμένο τουρνουά το Euro 2016

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2016, 09:57
Ανδρας της χωροφυλακής παρακολουθεί το πούλμαν της ρουμανικής εθνικής ομάδας. Περισσότερα από 90.000 άτομα έχουν επιστρατευτεί για την ασφάλεια στο Euro 2016
|Reuters

Καταραμένο τουρνουά το Euro 2016

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2016, 09:57

Τέσσερα 24ωρα απομένουν για την έναρξη του Euro 2016 – είναι ήδη καταραμένο; Αυτό το ερώτημα βασανίζει τους Γάλλους. Η Γαλλία αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό με τα σωματεία να έχουν αποφασίσει να καθηλώσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς – και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανησυχεί κυρίως για ένα πράγμα: την τρομοκρατία.

Βλέπετε, έχουν περάσει μόλις επτά μήνες από εκείνη τη μαύρη Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015, όταν οι τρομοκράτες του ISIS μετέτρεψαν πολλά σημεία του Παρισίου σε λουτρό αίματος. Ενα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα μάλιστα επιχειρήθηκε τότε στο στάδιο στο προάστιο Σεντ Ντενίς, όπου ήταν παρών και ο Ολάντ.

Ετσι ο ίδιος παραδέχτηκε την Κυριακή ότι η απειλή να διαπραχθούν επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Γαλλία «είναι υπαρκτή». Πρόσθεσε απλά, σαν από υποχρέωση πως «δεν πρέπει να αφεθούμε ποτέ στον τρόμο».

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, καθ’ ύλην αρμόδιος για την ασφάλεια στη χώρα, παραδέχτηκε: «Αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου τρομοκρατική απειλή». Είχε προηγηθεί η σύλληψη ενός Γάλλου στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας με ένα πραγματικό οπλοστάσιο στην κατοχή του και δεκάδες κιλά εκρηκτικών υλών. Μάλιστα, μία μέρα αργότερα, τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας έκανε γνωστό ότι ο 25χρονος ακροδεξιός που συνελήφθη είχε σχεδιάσει δεκαπέντε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία την παραμονή και κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Euro 2016. Οι επιθέσεις που απέτρεψαν οι ουκρανικές Αρχές είχαν ως στόχο χώρους λατρείας μουσουλμάνων και εβραίων αλλά και κτίρια της διοίκησης στη Γαλλία.

«Αυτή η απειλή (της τρομοκρατίας) θα υφίσταται, δυστυχώς, για πολύ καιρό» επισήμανε ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. «Επομένως πρέπει να λάβουμε όλα (τα μέτρα) που θα διασφαλίσουν ότι το Euro 2016 θα στεφθεί με επιτυχία» προσέθεσε.

2016-05-31T090659Z_1625298598_D1AETHEKSHAA_RTRMADP_3_SOCCER-EURO-SECURITY-LYON
Ασκηση προσομοίωσης τρομοκρατικής επίθεσης στη Λυών πριν από λίγες μέρες. Το Euro 2016 θα διεξαχθεί υπό τον φόβο του ISIS (Reuters)

Η Γαλλία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι με 130 νεκρούς, «έχει θέσει σε ισχύ όλα τα μέσα προκειμένου να εγγυηθεί» την ασφάλεια της διοργάνωσης, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Και όντως, περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και άνδρες ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να προστατευθούν τα στάδια και οι χώροι των φιλάθλων, όπου αναμένεται να συρρεύσουν επτά εκατομμύρια οπαδοί το διάστημα μεταξύ 10ης Ιουνίου και 10ης Ιουλίου.

Το άλλο μέτωπο για τον Ολάντ είναι ασφαλώς το απεργιακό. Ο πρόεδρος της Γαλλίας σχολίασε πως «κανείς δεν θα κατανοούσε» εάν οι απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους- που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τρίτη- και των κυβερνητών της Air France- που έχουν προκηρυχθεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο- εμποδίσουν τους θεατές να ταξιδέψουν μεταξύ των 10 πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. «Καταγράφουμε πρόοδο για να καταλήξουμε σε μια λύση» στη διαμάχη με την Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων (SNCF), επεσήμανε.

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό η απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης είναι η ελπίδα. Οτι η Εθνική Γαλλίας θα θριαμβεύσει και θα επαναληφθεί το σκηνικό του 1998, όταν και τότε υπήρχε κοινωνική αναταραχή αλλά όλα άλλαξαν με τον θρίαμβο της ομάδας του Ζινεντίν Ζιντάν – το παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς λίγο προτού ταξιδέψει στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

2016-06-01T144957Z_1924367873_LR1EC61156YYD_RTRMADP_3_SOCCER-EURO-FRA-RACISM
O Καρίμ Μπενζεμά στον τελικό του Champions League όπου πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου. Θέση στην εθνική Γαλλίας όμως δεν βρήκε (Reuters)

Αλλά και η Εθνική Γαλλίας, μολονότι φαβορί σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, δεν βρίσκεται στα καλύτερά της. Κυρίως ταλανίζεται από την απουσία του Καρίμ Μπενζεμά, του αλγερίνικης καταγωγής επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος έσπευσε να αποδώσει τον αποκλεισμό του από τον ομοσπονδιακό προπονητή Ντιντιέ Ντεσάν σε «ρατσισμό» και «ισλαμοφοβία» – όλα κλείνουν το μάτι στην τρομοκρατία τελικά. Για το θέμα έσπευσε να πάρει θέση ο πρόεδρος Ολάντ ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους ποδοσφαιριστές να «επικεντρωθούν στους αγώνες». Προέτρεψε δε τους παίκτες «να μην επιτρέπουν τίποτα να τους αποσπά την προσοχή».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...