1006
Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρες πανηγυρίζουν. Ο μόνος τρόπος να τους αντιμετωπίσει κανείς είναι τους χωρίσει | REUTERS/Albert Gea

Επιχείρηση «σπάστε την Αγία Τριάδα» της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 4 Φεβρουαρίου 2016, 17:15
Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρες πανηγυρίζουν. Ο μόνος τρόπος να τους αντιμετωπίσει κανείς είναι τους χωρίσει
|REUTERS/Albert Gea

Επιχείρηση «σπάστε την Αγία Τριάδα» της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 4 Φεβρουαρίου 2016, 17:15

Επτά – μηδέν σε ημιτελικό του του Κυπέλλου Ισπανίας δεν έχει ξαναγίνει. Θύμα του νέου ρεκόρ της Μπαρτσελόνα, το βράδυ της Τετάρτης, η Βαλένθια – όχι όποια κι όποια. Σε 22 αγώνες πρωταθλήματος έχει δεχθεί 23 γκολ. Αυτή ήταν η πιο ταπεινωτική ήττα της στη διοργάνωση από το 1928. Και για τους «μπλαουγκράνα», η μεγαλύτερη νίκη τους στο Κύπελλο μετά το 1958 (8-0 τη Σαραγόσα).

Η Μπαρτσελόνα απλώνει τα χέρια στο πρώτο ασημικό της σεζόν και τρομάζει τους αντιπάλους της, λίγο πριν μπει στην τελική ευθεία του το Champions League. Δεν είναι το σκορ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έφτασε σε αυτό το 7-0, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι 10-0. Είναι κι αυτή η άπαιχτη «αγία τριάδα» (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ), η οποία έχει δαιμονισμένα κέφια.

Το βράδυ της Τετάρτης οργίασε πάλι.

Ο Λουίς Σουάρες πέτυχε τέσσερα γκολ. Σε ένα χρόνο (και κάτι) που βρίσκεται στο «Καμπ Νου», ο Ουρουγουανός έχει σκοράρει 35 φορές σε 33 εμφανίσεις με τους Καταλανούς! Κάνει φοβερή χρονιά και έχει αφήσει πίσω του τους δύο μεγάλους αστέρες του ισπανικού πρωταθλήματος, τον Μέσι (24 γκολ) και τον Ρονάλντο (30 γκολ). Ηταν το πέμπτο του «καρέ» και το πρώτο του στη Βαρκελώνη. Τέσσερα γκολ σε έναν αγώνα έχει σκοράρει άλλες τέσσερις φορές, στην ευρωπαϊκή του καριέρα: τρεις με τη φανέλα του Αγιαξ και μία παίζοντας για τη Λίβερπουλ. Δείχνει πιο ώριμος και πιο αποτελεσματικός από ποτέ.

Ο Λιονέλ Μέσι άλλα πέτυχε τρία. Με το που ολοκλήρωσε το «χατ-τρικ» του, το… κοντέρ έγραψε 501. Ο Μέσι έχει βρει δίχτυα 436 φορές με την Μπαρτσελόνα, 49 με την εθνική ομάδα της Αργεντινής, 14 με την Αργεντινή Κ-20 και δυο με την Κ-23. Τα γκολ αυτά, σε 637 ματς, έχουν συνεισφέρει στην κατάκτηση 28 τροπαίων, ενώ ο Αργεντινός έχει «μοιράσει» άλλα 203 τέρματα στους συμπαίκτες του. Αυτό ήταν το 34ο «χατ-τρικ» του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Και είναι μόλις 28 ετών…

Ο Νεϊμάρ δεν έβαλε γκολ (σε εκτέλεση πέναλτι έστειλε την μπάλα στο δοκάρι), όμως ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου. Περισσότερο κι από τον ίδιο, στενοχωρήθηκαν -που δεν σκόραρε- οι άλλες δυο «πριμαντόνες» της Μπαρτσελόνα, ο Σουάρες και ο Μέσι. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του ουρουγουανού, αμέσως μετά τον αγώνα: «Ψάχναμε τον Νεϊμάρ (να του δώσουμε την μπάλα, εννοεί), επειδή έχασε το πέναλτι και θέλαμε να σκοράρει, για να είναι ευτυχισμένος κι εκείνος». Πράγμα που δείχνει και το πόσο αρμονικά συνεργάζονται αυτοί οι τρεις «μάγοι» της μπάλας, οι οποίοι έχουν πετύχει τα 75 από τα 100 φετινά γκολ της ομάδας τους, σε όλες τις διοργανώσεις.

Η νέα ποδοσφαιρική παράσταση της Μπαρτσελόνα ήρθε ακριβώς τη στιγμή που φουντώνουν οι φήμες, οτι οι αντίπαλοί της εξυφαίνουν πονηρά σχέδια για να εξουδετερώσουν αυτή την ποδοσφαιρική μηχανή παραγωγής γκολ (2,5 ανά αγώνα, κατά μέσον όρο). Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού και του αγγλικού Τύπου, αντιλαμβάνονται οτι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχουν, είναι ένας: να «σπάσουν» αυτή την ακαταμάχητη τριάδα.

Πληροφορίες της Marca αναφέρουν οτι o πατέρας (και μάνατζερ) του Νεϊμάρ επιβεβαίωσε, ενώπιον του δικαστή Χοσέ ντε λα Μάτα, πως έχει δεχτεί πρόταση – «μαμούθ» για τον βραζιλιάνο επιθετικό. Δηλώνοντας, μάλιστα, οτι ο γιος του (και πελάτης του) «δεν θα τελειώσει, απαραιτήτως, την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα». Οπως αποκάλυψε, αυτή η προσφορά – από σύλλογο που δεν θέλησε να κατονομάσει – αγγίζει τα 190 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ρεάλ, πέρα από τη ρήτρα των 190 εκατομμυρίων που είναι πρόθυμη να καταβάλει στην Μπαρτσελόνα για τον Νεϊμάρ, σκοπεύει να δελεάσει και τον ίδιο, προσφέροντάς του συμβόλαιο με αποδοχές που θα πλησιάζουν εκείνες του Μέσι

Η δήλωση του πατέρα του Νεϊμάρ έγινε στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας, όπου εκδικάζεται η γνωστή υπόθεση φοροδιαφυγής του παίκτη.

Η El Mundo Deportivo προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας ποιος είναι αυτός ο σύλλογος που προσφέρει «γη και ύδωρ» για να αρπάξει τον Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα: η Ρεάλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Βασίλισσας, Φλορεντίνο Πέρεθ, θεωρεί οτι ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα αποχωρήσει – το προσεχές καλοκαίρι – από τη Μαδρίτη, και σκέφτεται πως με την απόκτηση του βραζιλιάνου σταρ θα πετύχει με ένα σμπάρο δυο τριγόνια: αφενός, θα καλύψει – με το παραπάνω – το κενό του Πορτογάλου και, αφετέρου, θα αποδυναμώσει τη μεγάλη αντίπαλό του.

Το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας επικαλείται στενό συνεργάτη του Πέρεθ και αναφέρει ότι η Ρεάλ, πέρα από τη ρήτρα των 190 εκατομμυρίων που είναι πρόθυμη να καταβάλει στην Μπαρτσελόνα για τον Νεϊμάρ, σκοπεύει να δελεάσει και τον ίδιο, προσφέροντάς του συμβόλαιο με αποδοχές που θα πλησιάζουν εκείνες του Μέσι την επόμενη σεζόν. Δηλαδή, 35 εκατομμύρια ευρώ (ο Μέσι έχει συμφωνήσει να εισπράττει του χρόνου 39,4 εκατ.), συν μπόνους 30 εκατομμυρίων ευρώ με την υπογραφή των συμβολαίων. Σημειωτέον οτι η Μπαρτσελόνα έχει προσφέρει στον βραζιλιάνο άσο συμβόλαιο πέντε ετών, το οποίο θα του αποφέρει συνολικά 60 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020. Με άλλα λόγια, η Ρεάλ του τάζει αποδοχές σχεδόν τριπλάσιες, σε σχέση με τα 12 εκατ. ευρώ το χρόνο που θα παίρνει αν μείνει στη Βαρκελώνη.

Παρεμφερείς σκέψεις κάνει, σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, και η Σίτι. Και ακόμη πιο τολμηρές, μάλιστα. Θέλει να αποκτήσει τον Μέσι και να τον κάνει «δώρο» στον νέο της προπονητή, τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Οπως έγραψε η Sun, το ποσό που ο Σεΐχης Μανσούρ προτίθεται προσφέρει στον αργεντινό, είναι αστρονομικό: ένα εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα, 52 τον χρόνο, ενώ θεωρεί πως -επειδή οι καταλανοί έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα- θα αποδέχονταν μια πρόταση στα 170 εκατομμύρια ευρώ, 80 εκατ. λιγότερα από τη ρήτρα που έχουν βάλει στο συμβόλαιο του ηγέτη τους.

Και γιατί να θέλει, ο Μέσι, να φύγει από την ομάδα της ζωής του, όπου ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο (και) χάρη στους εξαιρετικούς συμπαίκτες του; Το ρεπορτάζ της Sun έχει μια απάντηση: Ο Μέσι και ο περίγυρός του νιώθουν πως οι ισπανικές Αρχές τον καταδιώκουν, με αφορμή την περιβόητη υπόθεση φοροδιαφυγής του. Αν και έχει ήδη καταβάλει 54 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα πρόστιμα, η επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών του ισπανικού κράτους, η Μάρτα Σίλβα Λαπουέρτα (η οποία έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Φλορεντίνο Πέρεθ στη Ρεάλ Μαδρίτης…), εξακολουθεί να τον καταδιώκει και ζητεί να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης, ο ίδιος και ο πατέρας του. Τον Μέσι δεν τον τρομάζουν οι 22 μήνες της επαπειλούμενης ποινής, που είναι εξαγοράσιμη, όμως τον απογοητεύει ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι ισπανικές Αρχές. Είναι μια «χαραμάδα», γράφει η αγγλική εφημερίδα, από την οποία θα μπορούσε να περάσει η πρόταση της Σίτι. Οπου, από το καλοκαίρι, προπονητής θα είναι ο αγαπημένος του Πεπ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...