580
| Nikos Libertas/ SOOC

Ο Τσακνής, η Eurovision και τα €1.900

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 3 Φεβρουαρίου 2016, 18:32

Ο Τσακνής, η Eurovision και τα €1.900

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 3 Φεβρουαρίου 2016, 18:32

Εχω διαβάσει πάνω από πέντε φορές τη δήλωση του Διονύση Τσακνή για τη Eurovision και το φετινό τραγούδι που θα στείλει η Ελλάδα στον διαγωνισμό. Και δεν έχω αποφασίσει ακόμη τι είναι πιο αισχρό. Το ότι θα γίνει με απευθείας ανάθεση ή το τι θα περιλαμβάνει; Μπορεί η απάντηση να βρίσκεται και στην επίδειξη του τραπεζικού λογαριασμού του που μας έκανε ο πρόεδρος της ΕΡΤ.

«Θα είναι καλό τραγούδι! Μια χαρά θα είναι», είπε και αποκάλυψε πως το κομμάτι θα έχει έθνικ στοιχεία, βαλκανικό ήχο και θα είναι χωρίς εφέ. «Αυτά μπορούν να τα προσφέρουν κι άλλες χώρες και καλύτερα από εμάς. Και το show πάνω στη σκηνή και τις εκθαμβωτικές εμφανίσεις. Η Ελλάδα, όμως, δεν βρίσκεται και δεν βιώνει αυτήν τη φάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάμε με ένα λυπητερό τραγούδι. Αντιθέτως, θα συμμετάσχουμε με ένα αισιόδοξο κομμάτι, αλλά με ελληνική μελωδία και στίχο και θα μιλήσουμε για όσα ζει ο ελληνικός λαός με τα σκληρά οικονομικά μέτρα και για τον αγώνα των προσφύγων, δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς στην οικουμένη», εξήγησε ο Τσακνής.

Δηλαδή τι; Θα τραγουδά π.χ. ο Φάμελος ή ο Κραουνάκης και από πίσω θα παίζει φωτογραφίες του μικρού Αϊλάν να κείτεται νεκρός στην παραλία; Θα παίζει video από πίσω με συσσίτια; Θα βάλει ο Τσακνής, άραγε, εικόνες από τα ΑΤΜ και τις ουρές έξω από αυτά; Αηδίες, καταφέρνουμε να κάνουμε κιτς και να βάλουμε σε έναν χαμηλής αισθητικής διαγωνισμό εικόνες που προσβάλλουν εμάς, την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο.

Ο Τσακνής κοκορεύτηκε για το πόσα λίγα παίρνει. Και το έκανε για να δείξει πόσο κοντά στον λαό είναι, πόσο συμπονά τον μέσο πολίτη ή τον απελπισμένο άνεργο. Και το έκανε παίρνοντας τρία χιλιάρικα, με τα δύο να πάνε απευθείας στο παντελόνι

Ο Τσακνής δεν τα είπε όλα αυτά δημόσια, μπροστά σε κάμερες και μικρόφωνα. Τα είπε σε δημοσιογράφους, σε δείπνο γνωριμίας που πραγματοποιήθηκε σε κρητικό εστιατόριο στην Αγία Παρασκευή. Ξέρετε πώς είναι αυτά, το ένα κρασί φέρνει το άλλο, το μυαλό θολώνει, η γλώσσα μουδιάζει και ξεφεύγει και κάτι που δεν θα έπρεπε. Οπως για παράδειγμα το ύψος του μισθού που παίρνει ο Τσακνής. Ή αυτό που θέλει ο ίδιος να μάθουν οι δημοσιογράφοι. «Είμαι ο φτωχός πρόεδρος της ΕΡΤ. Αυτά τα χρήματα τα έβγαζα και σε μία συναυλία. Αλλά τα βλέπω πολλά γιατί αναλογίζομαι τη φτώχεια που υπάρχει στη χώρα», είπε για τα «περίπου 1.900 ευρώ».

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Ο Τσακνής παίρνει 2.850 ευρώ (εδώ το σχετικό ΦΕΚ). Δηλαδή, 1.000 ευρώ παραπάνω από όσα είπε, τουλάχιστον όσον αφορά τα μεικτά. Ας υποθέσουμε πως παίρνει 1.900 καθαρά, με τις κρατήσεις κλπ. Δεν είναι ο φτωχός πρόεδρος της ΕΡΤ, δεν είναι καθόλου κοντά ούτε στον κατώτατο μισθό, ούτε στον μέσο όρο του μισθού του κόσμου. Είτε ο εργαζόμενος είναι στον δημόσιο, είτε είναι στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι κακό να καθαρίζεις τρία χιλιάρικα το μήνα και τα δύο να μπαίνουν απευθείας στην τσέπη. Δεν μπορείς να παίρνεις τα ίδια λεφτά όταν είσαι πρόεδρος στην ΕΡΤ και να παίρνεις τα ίδια όταν είσαι απλός υπάλληλος σε μία εταιρεία. Καμιά αντίρρηση. Αλλά δεν βγαίνεις να το παίξεις καμπόσος, δεν βγαίνεις να πουλήσεις φιλολαϊκό προφίλ και να κάνεις μικροπολιτική. Ειδικά από τέτοιο πόστο, αγαπητέ Διονύση.

Εχουμε να στείλουμε απευθείας τραγούδι στη Eurovision από το 2004. Τότε που ο Σάκης Ρουβάς έφερε την τρίτη θέση με το «Shake It». Εκτοτε, γινόταν διαγωνισμός. Τα ξέρετε, ψήφιζε ο κόσμος, έβγαινε το τραγούδι και μετά έπεφτε ΤΟ κράξιμο στα social media. Τώρα αναθέτουμε και πάλι απευθείας. Πού ξέρετε; Μπορεί να το δώσουμε στον ράπερ γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει και εμπειρία, άλλωστε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News