626
Λεπτομέρεια προπαγανδιστικής αφίσας: «Ο Λένιν έζησε, ο Λένιν ζει, ο Λένιν θα ζει για πάντα!» | .

Ο Πούτιν «απενεργοποιεί» την… ωρολογιακή βόμβα του Λένιν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2016, 15:11
Λεπτομέρεια προπαγανδιστικής αφίσας: «Ο Λένιν έζησε, ο Λένιν ζει, ο Λένιν θα ζει για πάντα!»
|.

Ο Πούτιν «απενεργοποιεί» την… ωρολογιακή βόμβα του Λένιν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2016, 15:11

Μπορεί να αποκαθηλώθηκαν τα σύμβολα, να κατέβηκαν οι σημαίες και να ξαναγράφηκε η Ιστορία για να απομακρυνθούν τα εγκώμια για το παλιό καθεστώς, αλλά μέχρι και σήμερα είναι ασυνήθιστο – αν όχι ταμπού – να επικρίνει ένας ρώσος πρόεδρος τη σοβιετική περίοδο.

Αυτό κάνει και την αποστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν περισσότερο ενδιαφέρουσα: «Ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι προχώρησαν σε σκληρή καταστολή και τοποθέτησαν μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κράτους».

Ο Πούτιν, που μίλησε τη Δευτέρα σε συγκέντρωση φιλοκυβερνητικών ακτιβιστών στην Σταυρούπολη, στη νότια Ρωσία, καταδίκασε τα εγκλήματα της περιόδου του Λένιν, όπως τη δολοφονία της οικογένειας του τελευταίου τσάρου, του Νικόλαου, αλλά και τις δολοφονίες χιλιάδων ιερωμένων.

Η πρακτική των μπολσεβίκων (άρχισε επί Λένιν και επί Στάλιν έγινε σχεδόν επιστήμη) να χαράσσουν διοικητικά όρια με βάση την σύσταση του πληθυσμού έβαλε μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ρωσίας, υποστήριξε ο σημερινός πρόεδρος της χώρας.

Το παράδειγμα που έφερε ήταν βγαλμένο από την τρέχουσα επικαιρότητα. Η βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία πέρασε στα όρια της Σοβιετικής Δημοκρατίας Ουκρανίας απλά για να αυξηθεί το ποσοστό του προλεταριάτου, εξήγησε ο Πούτιν, και μίλησε για μια «παραληρηματική κίνηση».

Οταν υπηρετούσε στην KGB πίστευε ειλικρινά στον κομμουνισμό. Η υπόσχεση για μια καλύτερη κοινωνία «έμοιαζε αρκετά με τη Βίβλο», αλλά η πραγματικότητα ήταν διαφορετική

Η Guardian επισημαίνει τη διπλή σημασία του παραδείγματος που χρησιμοποίησε σκοπίμως ο Πούτιν: και να δικαιολογήσει την πολιτική της Μόσχας στο ουκρανικό με την ανοιχτή υποστήριξη των φιλορωσικών αποσχιστικών ομάδων, αλλά και να προειδοποιήσει εμμέσως για αποσχιστικές τάσεις μέσα στα όρια της μητέρας Ρωσίας.

Ο Λένιν, είπε ακόμη ο ρώσος πρόεδρος, έκανε λάθος όταν υποστήριξε τη συγκρότηση της ΕΣΣΔ πάνω σε ομοσπονδιακό μοντέλο, παρά, όπως ήθελε ο Στάλιν, σε ένα ενιαίο κράτος. Το αποτέλεσμα φάνηκε το 1991 με την σχετικά εύκολη και γρήγορη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Vladimir Ilyich Lenin (1870 - 1924), Russian revolutionary, making a speech in Moscow.  Original Publication: People Disc - HG0194   (Photo by Keystone/Getty Images)
O Λένιν σε ομιλία του στη Μόσχα στα πρώτα χρόνια της ΕΣΣΔ (Photo by Keystone/Getty Images/Ideal Images)

Τα λάθη των Μπολσεβίκων δεν σταματούν εκεί, σύμφωνα με τον Πούτιν. Η ανακωχή και η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς τον Μάρτιο του 1918. Η περίφημη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ, προέβλεπε την παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων στη Γερμανία: «Χάσαμε από αυτούς που έχαναν (τον πόλεμο), μια μοναδική περίπτωση στην Ιστορία», σχολίασε ο ρώσος πρόεδρος. Πράγματι, η Γερμανία του Κάιζερ, μολονότι ξεμπέρδεψε με το ανατολικό μέτωπο, έχασε τον Μεγάλο Πόλεμο από τις Δυνάμεις της Αντάντ και συνθηκολόγησε λίγους μήνες αργότερα.

Δεν είχε, όμως, και καλά το σοβιετικό καθεστώς; Είχε, φαίνεται να αναγνωρίζει ο ρώσος πρόεδρος. Ο Πούτιν λέει ότι το πίστευε. Οταν υπηρετούσε στην KGB πίστευε ειλικρινά στον κομμουνισμό, πρόσθεσε. «Η υπόσχεση για μια καλύτερη κοινωνία έμοιαζε αρκετά με τη Βίβλο, αλλά η πραγματικότητα ήταν διαφορετική», διευκρίνισε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα απομακρυνθεί η ταρχιευμένη σορός του Λένιν από το ομώνυμο μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, αντικείμενο προσκυνήματος (πολιτικού έστω) εδώ και 92 χρόνια και προειδοποίησε, δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα διχάσουν την κοινωνία.

putin
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έσπασε ένα ταμπού επικρίνοντας το σοβιετικό παρελθόν της Ρωσίας (REUTERS/Alexey Nikolsky/Sputnik)

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως τώρα ήταν αρκετά προσεκτικός σε κρίσεις και αναφορές για την σοβιετική περίοδο. Πολλοί από όσους την έζησαν ψηφίζουν την παράταξή του – ίσως να βλέπουν σε αυτόν χαρακτηριστικά από τις μεγάλες προσωπικότητες του σοβιετικού παρελθόντος χωρίς μάλιστα τις οδυνηρές πτυχές του. Μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία της χώρας, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, τώρα πλέον και ο Πούτιν μπορεί να αισθάνεται περισσότερο βέβαιος ότι τα σχόλια του δεν θα αποξενώσουν τους νοσταλγούς. Και ότι κάπως έτσι, θα έχει το προνόμιο να είναι ο πρώτος ηγέτης της χώρας που έσπασε το ταμπού και άσκησε κριτική στους ιστορικά αμφιλεγόμενους αλλά αναμφίβολα εμβληματικούς προκατόχους του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...