682
To σχέδιο που φέρει την υπογραφή τού κ. Κατρούγκαλου, επιχειρεί να διατηρήσει αμείωτες τις κύριες συντάξεις, μεταφέροντας το βάρος σε όσους βγουν στη σύνταξη από εδώ και πέρα | Nikos Libertas / SOOC

Tο σχέδιο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2016, 19:03
To σχέδιο που φέρει την υπογραφή τού κ. Κατρούγκαλου, επιχειρεί να διατηρήσει αμείωτες τις κύριες συντάξεις, μεταφέροντας το βάρος σε όσους βγουν στη σύνταξη από εδώ και πέρα
|Nikos Libertas / SOOC

Tο σχέδιο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2016, 19:03

Μείωση κατά 15% στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους προβλέπει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, που καταλαμβάνει έκταση 170 σελίδων, το οποίο δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς νωρίτερα σήμερα Δευτέρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται σε τρεις άξονες: τη συνολική αναδιάρθρωση του Aσφαλιστικού, την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και την παρουσίαση ενός γενικού εναλλακτικού ισοδύναμου στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις.

Διαβάστε εδώ το σχέδιο για το Ασφαλιστικό

Οι νέοι συνταξιούχοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» με τις περικοπές στις συντάξεις τους όπως προκύπτει από το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό το οποίο επιδόθηκε στα πολιτικά κόμματα. Δεν περιλαμβάνει μειώσεις σε καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το κείμενο προβλέπει τη δημιουργία ενός μόνο ταμείου με την ενοποίηση και την κατάργηση των υπολοίπων.

Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει:

-Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος

-Από 15 έως 18 χρόνια συντελεστή 0,92% για κάθε έτος

-Από 18 έως 21 χρόνια συντελεστή 1,04% για κάθε έτος

-Από 21 έως 24 συντελεστή 1,16% για κάθε έτος

– Αύξηση ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα για τις επικουρικές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για 40 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται στο 60% του συντάξιμου μισθού.

Βάσει του σχεδίου νόμου, που καταλαμβάνει έκταση 170 σελίδων, καταργείται το μεικτό σύστημα υπολογισμού της σύνταξης (παλαιό καθεστώς έως το 2010, νέο από το 2011 και μετά) που ίσχυε με τον νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη 3863/2010.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα βασίζεται στις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου, ενώ θα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές υπολογισμού.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη αυτό σημαίνει ότι στις υψηλές συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ η μείωση θα αγγίζει το 30%. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε πριν από το 2011 μισθό 2.500 και τώρα παίρνει 1.000 ευρώ θα πάρει τη μισή σύνταξη από αυτή που προσδοκούσε!

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με τον νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά.

Αντίθετα, ο νέος συνταξιούχος με βαρέα και ανθυγιεινά, θα εισπράξει 900 ευρώ. Συνεπώς θα έχουμε και πάλι συνταξιούχους δυο ταχυτήτων, με το βάρος να πέφτει στη νέα γενιά. Σε βάθος δεκαετίας θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες για όλους. Για παράδειγμα, με μισθό 1.000 ευρώ η σύνταξη ορίζεται στα 784 ευρώ, ενώ με μισθό 2.000, στα 800 ευρώ.

Το σχέδιο για το Ασφαλιστικό θα σταλεί στους Θεσμούς με e-mail αργά το απόγευμα σήμερα. Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του Ασφαλιστικού, ο υπουργός θα έχει επαφές με ομολόγους του στο Βερολίνο 8-10 Ιανουαρίου και στο Παρίσι 14-16 του ίδιου μήνα.

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η στρατηγική διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης κατά τη σκληρή αναμέτρηση με τους Θεσμούς για το Ασφαλιστικό, που αρχίζει επισήμως μετά το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου. Ως μοναδική κόκκινη γραμμή θα τεθεί η προστασία των κύριων συντάξεων, ενώ οι αντιπροτάσεις για εναλλακτικές πηγές εσόδων θα πέφτουν στο τραπέζι ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, θα αναζητηθούν συμβιβαστικές λύσεις σε ορισμένα θέματα αιχμής όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων.

«Νιώθω καλά γιατί το κείμενο γράφτηκε εδώ και δεν ήρθε μεταφρασμένο» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Ο στόχος είναι να βάλουμε φρένο στην κρίση με δίκαιο τρόπο» σημείωσε επίσης, προσθέτοντας ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί εθνικό ζήτημα. «Χρειάζεται συστράτευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε αυτά που μπορούν να συμφωνηθούν», συμπλήρωσε ο υπουργός. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η σκληρή διαπραγμάτευση που ξεκινά από αύριο θα αντανακλά αυτό που θέλει η κοινωνία, να μη μειωθούν άλλο οι συντάξεις.»

Μήνυμα προς τους δανειστές έστειλε με τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε πως οι εταίροι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το Aσφαλιστικό αποτελεί καρδιά του κράτους δικαίου σε όλη την Ευρώπη και πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι λύσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στην έννοια της δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας είπε και τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν οι συντάξεις που δίνονται να είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους εταίρους γιατί αφορά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...