433
| .

Οι κροκόδειλοι βγήκαν από τον υπόνομο και έγιναν κόμικ

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 28 Δεκεμβρίου 2015, 19:13

Οι κροκόδειλοι βγήκαν από τον υπόνομο και έγιναν κόμικ

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 28 Δεκεμβρίου 2015, 19:13

Eνας από τους πιο διαδεδομένους αστικούς μύθους είναι οι κροκόδειλοι των υπονόμων. Σύμφωνα με αυτή την «πληροφορία» που μεταδίδεται αβασάνιστα, πρόκειται για ερπετά που κάποιοι τα αγοράζουν όταν είναι ακόμα μικρά και τα ξεφορτώνονται όταν μεγαλώσουν… επικίνδυνα, ρίχνοντάς τα στη λεκάνη της τουαλέτας. Οι κροκόδειλοι, παρά ταύτα, καταφέρνουν να επιβιώσουν και βγαίνουν από τους υπονόμους, κατασπαράσσοντας τους ανύποπτους περαστικούς.

Η συγκεκριμένη εξωφρενική εκδοχή έχει πολλούς ένθερμους… αναμεταδότες. Ένας από αυτούς, μάλιστα, αποφάσισε να τον κάνει κόμικς. Ένα κόμικς, ωστόσο, που δεν εξαντλείται στην εικονογράφηση του μύθου. Εδράζεται σε αυτόν, αλλά επεκτείνεται στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με χιουμοριστικό, συχνά σαρκαστικό τόνο. Ο λόγος για τον γνωστό σκιτσογράφο Σπύρο Δερβενιώτη και τα «Συγκατοικίδια», που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο www.socomic.gr και κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε άλμπουμ από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.

kroko25

Πρωταγωνιστές είναι τρεις κροκόδειλοι με αξιομνημόνευτα ονόματα: Αρμάντο, Δαρείος και Ιάκωβος. Πιστοί στις προδιαγραφές του μύθου, το σκάνε από τους υπονόμους προς αναζήτηση ελευθερίας και εμπειριών στον κόσμο των ανθρώπων. Είδος το οποίο εκπροσωπεί η Βασιλική, τέταρτο μέλος του θιάσου και αυτή που θα τους προσφέρει φιλοξενία στο μοναχικό διαμέρισμά της, αποτελώντας την ξεναγό στη σύγχρονη Μνημονιακή Ελλάδα.

Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

«Η συγκεκριμένη ιδέα είχε την αφετηρία της στην αγάπη μου για το φαινόμενο των Αστικών Μύθων, και οι “κροκόδειλοι στον υπόνομο” είναι από τους αρχετυπικούς. Αιμοβόρα ερπετά που προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο μας; Τα αστεία  γράφονταν μόνα τους. Η προσθήκη της Βασιλικής (που είναι υπαρκτό πρόσωπο και αγαπημένη φίλη) έγινε πολύ νωρίς στο στριπ. Διαλέξανε ο ένας τον άλλο κι εγώ απλά κατέγραφα, όπως γίνεται συνήθως σε αυτή την ανεξήγητη χημεία που νωχελικά βαφτίζουμε “έμπνευση”».

Aπό θεατές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέχρι… ανακατωσούρες στη γνωστή φάτνη, δύο χιλιετίες πριν. Πού αλλού, πια, θα πάνε οι κροκόδειλοί σου;

 «Παντού και πουθενά. Επισήμως, η σειρά έχει ολοκληρωθεί (εκδοτικά θα ακολουθήσουν δύο αλμπουμάκια ακόμα). Αλλά τέτοια είναι η φύση των Αστικών Μύθων: ανακάμπτουν ανά τακτά διαστήματα. Όπως έγινε και με τη “Μάνα Ρέιβερ”, ανά φάσεις και διαστήματα θα ρίχνω μια ματιά να δω πού βρίσκονται και τι κάνουν στη ζωή τους. Ή θα τσεκάρουν αυτοί εμένα, το ίδιο είναι».

Τελικά, οι «κροκόδειλοι των υπονόμων» είναι απλά και μόνο μια φαντασίωση;

«Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό. Για τη Βασιλική είναι αληθινοί. Δίνουν διέξοδο στη μοναξιά της και μια ασφάλεια στον εργένικο, ως επί το πλείστον, βίο της. Το ότι είναι πλάσματα της φαντασίας δεν τους κάνει λιγότερο αληθινούς, όπως ξέρει καλά κάθε geek που σέβεται τον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε δύο πολύ απλές συμβουλές: πάντα να τραβάτε το καζανάκι, και φροντίστε να μην κάνετε κάτι που να αξίζει να σας πετάξουμε στα δόντια τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News