458
Λοβέρδος, Παπαγγελόπουλος, Τουλουπάκη: τι υπάρχει πίσω από την εμφάνιση των υποτιθέμενων νέων στοιχείων; | Creative Protagon

Τα χρήσιμα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis

Λοβέρδος, Παπαγγελόπουλος, Τουλουπάκη: τι υπάρχει πίσω από την εμφάνιση των υποτιθέμενων νέων στοιχείων;
|Creative Protagon

Τα χρήσιμα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis

Και πάει αύριο Τσίπρας και εκφωνεί έναν πύρινο λόγο, καταγγέλλοντας τη νέα μεθόδευση στο σκάνδαλο Novartis, με την παραποίηση του εγγράφου προκειμένου να αφαιρεθεί το όνομα του Λοβέρδου. Λέτε να σηκωθεί κανείς για να του πει ότι το έγγραφο ήταν ήδη κατατεθειμένο στη δικογραφία από τον ίδιο τον Λοβέρδο; Οχι βέβαια. Το πολύ να ακουστεί κάνα σύνθημα για κλέφτες, καλώντας τον Αλέξη να πάρει τη σκούπα.

Η δουλειά όμως έχει γίνει μια χαρά. Ενα κομμάτι του πολιτικού ακροατηρίου έχαψε το τυρί και ανακάλυψε νέες πτυχές στο μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους, όπως έλεγε και ο Παπαγγελόπουλος.

Ας ρίξουμε μία κοφτή ματιά στα γεγονότα:

Στις 25 Μαΐου 2017 η Εισαγγελέας Διαφθοράς Τουλουπάκη λαμβάνει έγγραφο από το FBI με καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων. Δεν το μεταβιβάζει στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας το ως απόρρητο αν και το FBI δεν είχε κάνει αντίστοιχη σήμανση. Στο έγγραφο αυτό, πράγματι, περιλαμβάνεται κατάθεση σύμφωνα με την οποία ο Λοβέρδος πήρε μίζα 20.000 ευρώ για να κάνει μία εξυπηρέτηση προς τη Novartis.

Τρία χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2020, το έγγραφο φτάνει στη Βουλή – το έστειλε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο επικοινωνιακός βραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το FBI αναφέρει σε έκθεση του ότι ο Λοβέρδος δωροδοκήθηκε. Ομως επρόκειτο για την κατάθεση μάρτυρα, όχι για έκθεση του FBI. Δύο μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2020, το ίδιο έγγραφο κατατέθηκε στη δικογραφία από τον ίδιο τον Λοβέρδο – ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το παρέλαβε από ανώνυμο αποστολέα. Εκτός από το όνομα του Λοβέρδου, το έγγραφο περιείχε και κάτι ακόμα: ότι οι μάρτυρες κατέθεταν στις ΗΠΑ αποβλέποντας σε οικονομικό όφελος. Αν αυτό έβγαινε τότε στον αέρα, ενδεχομένως όλη η υπόθεση Novartis να δεχόταν επικοινωνιακό πλήγμα στην ηθική και στην πολιτική της βάση.

Τελικά τι συνέβη; Ποιος αφαίρεσε το όνομα του Λοβέρδου από την ελληνική μετάφραση και για ποιο λόγο; Τι εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο;

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για παρακρατικούς μηχανισμούς που σκοπό έχουν να ανακόψουν την άνοδο του κόμματος. Αυτό είναι ένα σενάριο. Υπάρχει και άλλο. Ας πούμε, να θεωρηθεί ότι προέκυψαν καινούργια στοιχεία στην ανάκριση και να καθυστερήσει η παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο. Αλλωστε η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, βγαίνει σε έναν μήνα στη σύνταξη. Νέα στοιχεία και νέος ανακριτής σπρώχνουν κι άλλο πίσω την υπόθεση. Μετά έρχονται εκλογές και πάει λέγοντας. Και αν μη τι άλλο, αυτοί που θα καθίσουν στο εδώλιο θα χρειαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα χαρτιά για να δείχνουν στο ακροατήριο.

Και αν επιστρέψουμε στην υποτιθέμενη ομιλία του θυμωμένου Τσίπρα, ο πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει όλα τα παραπάνω ως υλικά ενίσχυσης της επιχειρηματολογίας του. «Ισχυρίζονται, δήθεν, ότι το έγγραφο είχε κατατεθεί. Στα αγγλικά…». Είναι και άλλα που θα ακουστούν. Για τη διεφθαρμένη Δικαιοσύνη, τους αγωνιστές της αλήθειας που διώκονται, τα τέρατα στην ντουλάπα που μπορεί να σκοτώσει μόνο ο Πολάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News