417
Το καλυμμένο άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι περιμένει τα αποκαλυπτήριά του μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το χιλιοταλαιπωρημένο του Χάρι Τρούμαν. Πού ξέρεις, μπορεί αυτοί που συνηθίζουν να το βανδαλίζουν να μην το ξανακάνουν, από σεβασμό στον μεγάλο ινδό ειρηνιστή γείτονα του | Creative Protagon

Ο Γκάντι στην Αθήνα – γείτονας με τον Τρούμαν

Ζωζώ Λιδωρίκη Ζωζώ Λιδωρίκη 28 Δεκεμβρίου 2020, 21:01
Το καλυμμένο άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι περιμένει τα αποκαλυπτήριά του μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το χιλιοταλαιπωρημένο του Χάρι Τρούμαν. Πού ξέρεις, μπορεί αυτοί που συνηθίζουν να το βανδαλίζουν να μην το ξανακάνουν, από σεβασμό στον μεγάλο ινδό ειρηνιστή γείτονα του
|Creative Protagon

Ο Γκάντι στην Αθήνα – γείτονας με τον Τρούμαν

Ζωζώ Λιδωρίκη Ζωζώ Λιδωρίκη 28 Δεκεμβρίου 2020, 21:01

Πέντε βήματα από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου και δυο βήματα από την τουρκική Πρεσβεία υπάρχει ένα τρίγωνο που σχηματίζεται από την Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου με την Βασιλέως Γεωργίου Β’ και με τρίτη μικρή πλευρά την οδό Κλεάνθους. Σ’ αυτό το γνωστό φυλασσόμενο τρίγωνο βρίσκεται το άγαλμα Τρούμαν. Αγαλμα που στήθηκε επίσημα στις 29 Μαΐου 1963 και βανδαλίστηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Ο Χάρι Τρούμαν, 33ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, στέκει αγέρωχος ανάμεσα στα σιντριβάνια του, μόνος κύριος του τριγώνου! Πίσω του στην οδό Κλεάνθους 3 βρίσκεται η Πρεσβεία της Ινδίας. Φέτος λοιπόν, τώρα προχτές, εν μέσω πανδημίας αλλά και πανικού και σύγχυσης για την προετοιμασία των Χριστουγέννων, στην τρίτη γωνία του τριγώνου, πέρα από τα σιντριβάνια, μπροστά από την Πρεσβεία της Ινδίας και της σημαίας της, στήθηκε στα γρήγορα ένα μαρμάρινο βάθρο και πάνω σ’ αυτό ένα άγαλμα, ακόμα σκεπασμένο! Το άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι. (Πιθανώς για να γίνουν τα αποκαλυπτήριά του στην επέτειο του θανάτου του, στις 30 Ιανουαρίου).

Ο Γκάντι (1869 – 1948), πνευματικός και πολιτικός ηγέτης, στοχαστής, μεγάλος οραματιστής, πρωτοπόρος αγωνιστής για την ανεξαρτησία της Ινδίας, εμπνευστής της μεθόδου της παθητικής αντίστασης, χωρίς χρήση βίας έναντι των καταπιεστών, είναι ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του 20ου αιώνα.

Ο Χάρι Τρούμαν (1884 -1972) Δημοκρατικός, διάδοχος του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, σημάδεψε την προεδρία του με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας (V-E Day), τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς της Ιαπωνίας, το Σχέδιο Μάρσαλ, την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, την ίδρυση του ΝΑΤΟ και το Δόγμα Τρούμαν, δηλαδή, την πολιτική των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους λαούς που απειλούνταν από τον σοβιετικό επεκτατισμό.

Χάρι Τρούμαν και Μαχάτμα Γκάντι. Δυο μορφές εκ διαμέτρου αντίθετες! ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ, δυο έννοιες που στην δική τους περίπτωση γίνονταν αντιληπτές με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις! Δυο αγάλματα στον ίδιο χώρo!

Αραγε τι θα έλεγαν σήμερα αν μπορούσαν να επικοινωνήσουν;

Μ.Γ.: Καλημέρα κύριε Πρόεδρε… Είσαστε ευχαριστημένος σήμερα με το Δόγμα Τρούμαν; Με την Ειρήνη μέσω Πολέμου;

Χ.Τ.: Γεια σου Μαχάτμα, ο κόσμος άλλαξε… Εσύ είσαι ευχαριστημένος σήμερα με τη δική σου φιλοσοφία της αποχής από τη βία; Με την πίστη σου στην αξία του ατόμου; Στη δύναμη της αγάπης που θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης και θα φέρει την ειρήνη στον κόσμο;

Μ.Γ.: Κύριε Πρόεδρε, η ελευθερία δεν αξίζει τίποτα αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία τού να κάνεις λάθη! Ο κόσμος άλλαξε…Οι άνθρωποι όμως δεν αλλάζουν.

Χ.Τ.: Και πότε θα σε… αποκαλύψουν;

Μ.Γ.: To σημαντικό είναι όχι πότε θα με αποκαλύψουν αλλά πότε θα με ανακαλύψουν, κύριε Πρόεδρε…

Χ.Τ.: Καλά Χριστούγεννα, Μαχάτμα Γκάντι !

Μ.Γ.: Καλή Χρονιά, Χάρι Τρούμαν !

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News