379
Η υπουργός Εργασίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για να ξεμπλέξει από το φιάσκο του ΕΦΚΑ η Αχτσιόγλου καταφεύγει σε… ομάδαs εργασίας

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 16:00
Η υπουργός Εργασίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για να ξεμπλέξει από το φιάσκο του ΕΦΚΑ η Αχτσιόγλου καταφεύγει σε… ομάδαs εργασίας

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 16:00

Μία ακόμη πολιτική υποχώρηση φέρεται να κάνει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τη νέα εγκύκλιο για τις εισφορές ασφαλισμένων με μπλοκάκι. Η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου  δήλωσε θετική στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράστασης για τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα με τα μπλοκάκια.

«Την πρόταση της ΔΗΣΥ την ακούμε με προσοχή και θα δράσουμε και εμείς προς αυτή κατεύθυνση αφού το ζήτημα έχει πολλές πλευρές», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τετάρτη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούσε τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αντικείμενο την ολιστική αντιμετώπιση της σύγχυσης που έχει προκύψει από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου.

Επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις έντονες αντιδράσεις αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών σχετικά με τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τους, η υπουργός υποστήριξε ότι από τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί, προκύπτει ότι το 80% των πρώην ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ θα πληρώσουν λιγότερα. Οπως είπε, θα πληρώσουν 170 ευρώ τον μήνα ενώ προβλέπονταν 245 ευρώ για τους παλαιούς ασφαλισμένους και 210 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους.

«Το πρόβλημα χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση» ανέφερε ισχυριζόμενη ότι, τόσο με την πρώτη εγκύκλιο που είχε πρόβλημα όσο και με τη δεύτερη εγκύκλιο που βγήκε σήμερα, το πλαίσιο εισφορών ελάφρυνε τον εργαζόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι με τη διορθωτική εγκύκλιο λύθηκε τουλάχιστον η περαιτέρω επιβάρυνση όσων πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών από περισσότερους από έναν εργοδότη, μέσω της μείωσης της ασφαλιστικής εισφοράς που πρέπει να καταβάλλουν, από το 26% στο 9,22%. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν το μπλοκάκι για να αποκρύψουν μία εξαρτημένη σχέση εργασίας, με απώτερο στόχο τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, σημειώνοντας ότι η παράνομη αυτή πρακτική έχει πλέον διαδοθεί πάρα πολύ και γι’ αυτό με το νέο Ασφαλιστικό επιχειρήθηκε να καταργηθεί ή αν μη τι άλλο να περιοριστεί δραστικά.

Νωρίτερα, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, είχε ασκήσει έντονη κριτική τονίζοντας: «Δυστυχώς ο νόμος έδωσε κίνητρα για μαύρη εργασία και ανεργία, γιατί πολλοί κλείνουν τα μπλοκάκια και επιχειρήσεις απολύουν κόσμο. Σας καλέσαμε για μία ομάδα εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να δοθεί μία συνολική λύση στο πρόβλημα κι εμείς τα κόμματα είμαστε εδώ να συμβάλουμε με τις θέσεις μας. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου και απαιτεί ολιστική λύση αλλιώς χάνουν όλοι. Και το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...