299
Ο πρόεδρος της Κομισιόν χρησιμοποίησε, τελικά, αμαξίδιο, λόγω της ισχιαλγίας που τον ταλαιπωρεί | REUTERS

Λίγα τα λόγια σας για τον Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν χρησιμοποίησε, τελικά, αμαξίδιο, λόγω της ισχιαλγίας που τον ταλαιπωρεί
|REUTERS

Λίγα τα λόγια σας για τον Γιούνκερ

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται υποβασταζόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Τα social media του έκαναν αμέσως αλκοτέστ: τρικλίζει εμφανώς μεθυσμένος. Κάποιοι πρόσθεσαν από κάτω και ένα: «αυτή είναι η Ευρώπη σας».

Το συμπέρασμα, βέβαια, είναι πιο ηλίθιο και από αυτούς που το εξήγαγαν. Αν ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν μεθυσμένος και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, απλώς οι συνεργάτες του δεν θα του επέτρεπαν να εμφανιστεί δημοσίως. Εν ανάγκη θα τον κλείδωνε ο Σχοινάς σε ένα δωμάτιο μέχρι να ξενερώσει – δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα. Ο Γιούνκερ υποφέρει από ισχιαλγία και επέλεξε να μην εμφανιστεί επάνω σε αμαξίδιο. Και λοιδορείται από ανθρώπους που, αν δεν ήταν ο Γιούνκερ, ενδεχομένως να έσπαγαν σούπερ μάρκετ για να καβαντζάρουν καμιά ρετσίνα.

Όμως ο κόσμος της επικοινωνίας έχει γίνει περίεργος και άγριος. Και άδικος. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μία φωτεινή προσωπικότητα σε ταραγμένους καιρούς για την Ευρώπη, θα αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη των Ευρωπαίων ως ένας άνθρωπος που το έριχνε έξω, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εμφανιστεί τύφλα σε μία σύνοδο κορυφής. Βέβαια αυτές οι αδικίες αποκαθίστανται στο βάθος του χρόνου, αλλά είναι δουλειά ιστορικών, όχι δημοσιογράφων.

Ο Γιούνκερ του χρόνου θα πάει στο σπίτι του, καθώς έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην προεδρία της Κομισιόν. Η κληρονομιά που αφήνει είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που, δυστυχώς, αντιλαμβάνεται ο μέσος Ευρωπαίος. Δεν είναι μόνο το όραμά και το σχέδιο που περιέγραψε για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα βαδίσει στο μέλλον. Είναι και η ικανότητά του να κρατάει όλα τα πιάτα σε ένα χέρι, σερβίροντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις στη σωστή στιγμή.

Η Ευρώπη του οφείλει πολλά. Και η Ελλάδα πολλά περισσότερα, ως εκφραστή του νέου φιλελληνισμού. Ανήκει στους ανθρώπους που κράτησε το καλώδιο της χώρας στην πρίζα, όταν παράφρονες συμπατριώτες μας και θυμωμένοι εταίροι ήταν έτοιμοι να το βγάλουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News