748
Ο Νίκος Παππάς, αρμόδιος υπουργός για την ΕΡΤ, πλαισιωμένος από τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο (αριστερά) και τον πρόεδρο Χρήστο Λεοντή. Υπεύθυνοι και οι τρεις για αυτά που βλέπουμε και , κυρίως, για αυτά που δεν βλέπουμε στην ΕΡΤ | INTIMENEWS

Το σοβιετικό ψαλίδι της ΕΡΤ

Ο Νίκος Παππάς, αρμόδιος υπουργός για την ΕΡΤ, πλαισιωμένος από τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο (αριστερά) και τον πρόεδρο Χρήστο Λεοντή. Υπεύθυνοι και οι τρεις για αυτά που βλέπουμε και , κυρίως, για αυτά που δεν βλέπουμε στην ΕΡΤ
|INTIMENEWS

Το σοβιετικό ψαλίδι της ΕΡΤ

Η Εύη Κυριακοπούλου δεν χρειάζεται συστάσεις. Αλλά και αν νομίζετε ότι χρειάζεται, δεν θα τις κάνω εγώ, μπορεί να τις αναλάβει η Google.

Επί δεκαεπτά έτη, η κυρία Κυριακοπούλου, διατηρούσε συνεργασία με την ΕΡΤ. Ως συμβασιούχος. Δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία μονιμοποίησης. Η συνεργασία της τερματίστηκε αιφνιδιαστικά έπειτα από απόφαση της ΕΡΤ. Για την ακρίβεια κόπηκε η εκπομπή της, το «Επί τούτω», με συνεντεύξεις προσώπων από εκείνα που αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση και, τέλος πάντων, δεν εμφανίζονται συχνά μπροστά σε κάμερα.

Η ιστορία είναι λες και βγήκε μέσα από τα βαθιά σοβιέτ.

Στις αρχές του 2017, η Εύη Κυριακοπούλου, συμφώνησε να παραδώσει στην ΕΡΤ μία σειρά συνεντεύξεων με γνωστές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής. Και όπως ήταν λογικό, η ΕΡΤ ζήτησε εκ των προτέρων να δει και να εγκρίνει τον κατάλογο των προσώπων. Ας πούμε ότι οι επιτελείς της δημόσιας τηλεόρασης ήθελαν να είναι σίγουροι για αυτό που αγοράζουν με τα χρήματα των συνδρομητών της ΔΕΗ.

Ο κατάλογος κατατέθηκε και εγκρίθηκε. Και μέχρι το καλοκαίρι είχαν παραδοθεί στην ΕΡΤ και οι δώδεκα εκπομπές. Κατατέθηκαν και πληρώθηκαν. Τίμια πράγματα και από τους δύο. Μετά η ΕΡΤ άρχισε τις ατιμίες.

Η εκπομπή ξεκίνησε να προβάλλεται στις 2 Μαϊου 2017 με πρώτο καλεσμένο τον Διονύση Σαββόπουλο. Ακολούθησε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος «μάλλον ενόχλησε», παρατηρεί τώρα η κυρία Κυριακοπούλου. Στην τρίτη εκπομπή ήταν καλεσμένη η συνθέτρια Λένα Πλάτωνος. Μετά ήρθε η σειρά του ηθοποιού Νίκου Καραθάνου. Και στις 6 Ιουνίου προβλήθηκε η συνέντευξη του Γιάννη Ξανθούλη. (Μπορείτε να δείτε τις εκπομπές εδώ)

Η Εύη Κυριακοπούλου ειδοποιήθηκε ότι η μετάδοση των εκπομπών θα σταματήσει λόγω θέρους. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο, όπως στα σινεμά. Το φθινόπωρο η ΕΡΤ είχε στα συρτάρια της επτά συνεντεύξεις, έτοιμες προς προβολή. Και, κυρίως, πληρωμένες. Επρόκειτο για συνεντεύξεις της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου, του αρθρογράφου μας και σκιτσογράφου της «Καθημερινής» Ανδρέα Πετρουλάκη, του καθηγητή της Οξφόρδης Στάθη Καλύβα, του πολιτικού φιλοσόφου Στέλιου Ράμφου, της stand up comedian Κατερίνας Βρανά, της τραγουδίστριας Μελίνας Τανάγρη και του ιατρού Στρατή Παττακού.

Ήρθε ο Οκτώβριος και η εκπομπή δεν βγήκε στον αέρα. Ήρθε και ο Νοέμβριος, μετά κάναμε και γιορτές. Όλο αυτό το διάστημα η κυρία Κυριακοπούλου τηλεφωνούσε στην ΕΡΤ ζητώντας να μάθει την τύχη των επεισοδίων που παρέδωσε. Άλλαξε η χρονιά και απάντηση δεν έπαιρνε. Κάποια στιγμή, αν θυμάστε, άλλαξε και η διοίκηση της ΕΡΤ, με την ανάληψη της προεδρίας από τον Χρήστο Λεοντή. Περιέργως, ο κ. Λεοντής απάντησε πριν από λίγες μέρες σε ένα από τα τηλεφωνήματα της κυρίας Κυριακοπούλου. «Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό που μου λέτε; Έχουμε πληρώσει εκπομπές και δεν τις μεταδίδουμε; Θα επιληφθώ άμεσα του θέματος και θα σας ενημερώσω», είπε ο κ. Λεοντής. Πράγματι, επιλήφθηκε. Μία γραμματέας τηλεφώνησε στην Εύη Κυριακοπούλου και της είπε ότι, με απόφαση της διοίκησης, η εκπομπή κόβεται. «Ισως» τα επεισόδια που παραδόθηκαν αλλά δεν θα μεταδοθούν, να «ανέβουν» στην ιστοσελίδα και στο αρχείο της ΕΡΤ. Υποθέτω εκείνη τη στιγμή θα έπεσε και μία σφραγίδα στην υπόθεση: «Εκλεισε».

«Δεν ετέθη θέμα τεχνικής αρτιότητας της εκπομπής, είναι εμφανές ότι υπήρχε θέμα με τους καλεσμένους μου, πιθανότατα με τους Πετρουλάκη, Ράμφο και Καλύβα» λέει τώρα η Εύη Κυριακοπούλου.

Και η ΕΡΤ τι λέει για αυτό; «Η ΕΡΤ διατηρεί το δικαίωμα μετάδοσης των εκπομπών της από όποιο Μέσο της επιθυμεί –τηλεοπτικό, διαδικτυακό, υβριδικό- σύμφωνα με τις ανάγκες του προγραμματισμού της. Η κατανομή του περιεχομένου στα Μέσα της ΕΡΤ αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην κάλυψη των αναγκών της, κάτι που είναι γνωστό σε όλους τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται.»

Η ΥΕΝΕΔ δεν θα τολμούσε να εκδώσει τέτοια ανακοίνωση που, αν μη τι άλλο, θα την υπέγραφε και συνταγματάρχης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η εκτέλεση της λογικής με πυροβολισμό στον κρόταφο. Η ΕΡΤ μας ανακοινώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να προβάλλει αυτές τις συνεντεύξεις (που έχει ήδη πληρώσει), λες και το πρόγραμμα της υπερχειλίζει από ποιότητα. Είναι και η εύλογη απορία των ανθρώπων που κόπηκαν. «Εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα σε αυτό; Τουλάχιστον να πάρουμε τις εκπομπές να τις δώσουμε κάπου αλλού» σχολιάζει ο Στέλιος Ράμφος. Ηδη πάντως ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος αναμένεται να ασχοληθεί με τη νομική διάσταση του θέματος.

Το ύφος της ανακοίνωσης δείχνει ότι, εκτός από τη λογική, εκεί μέσα έχουν σκοτώσει και τη ντροπή. Μία διοίκηση από συμπαθείς απόμαχους, πειθήνια όργανα του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, ευτελίζει τη δεοντολογία, την ηθική, την ίδια την αλήθεια και πάνω από όλα το κύρος της δημόσιας τηλεόρασης. Δυστυχώς, για αυτούς, ο Μητσικώστας δεν φτάνει για να τους ξεπλύνει. Ευτυχώς, για μας, ακόμα και έτσι η ΕΡΤ υπηρετεί την αλήθεια. Απλώς το κάνει μέσα από αυτά που κρύβει και από εκείνα που δεν δείχνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News