498
Αποσπάσματα από το ρεπορτάζ-αυτοψία στο σπίτι του αντιπροέδρου της ΝΔ | Star/WebTV

Η αυτοψία στο σπίτι του Αδωνι

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 10 Φεβρουαρίου 2018, 11:12
Αποσπάσματα από το ρεπορτάζ-αυτοψία στο σπίτι του αντιπροέδρου της ΝΔ
|Star/WebTV

Η αυτοψία στο σπίτι του Αδωνι

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 10 Φεβρουαρίου 2018, 11:12

Tι κάνεις αν ένας μάρτυρας καταθέσει ότι σου δόθηκε μίζα μεγάλο χρηματικό ποσό από φαρμακευτική για να ανακαινίσεις το σπίτι σου; Αν είσαι ο Αδωνις Γεωργιάδης, ανοίγεις το σπίτι σου στις κάμερες για να δει το πανελλήνιο ότι δεν το έχεις ανακαινίσει. Ερχεται ρεπόρτερ καναλιού ξαφνικά στην οικεία σου (τόσο ξαφνικά που εσύ τον περιμένεις απέξω), και τον βάζεις μέσα να καταγράψει την κατάσταση του σπιτιού.

Κι εκεί, αρχίζει να εκτυλίσσεται ένα ρεπορτάζ-παρωδία, που όμοιό του θα έβλεπες σε φαρσοκωμωδία. Η αυτοψία, όπως λέει ότι κάνει ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, ξεκινά απ’ το ισόγειο. Ο φακός ζουμάρει πάνω στην πόρτα της εισόδου που έχει ξεφτίσει σε σημεία, ύστερα προχωρά στο σαλόνι, όπου βρίσκεται και η κουζίνα: είναι ΝΕΟΣΕΤ, λέει ο Αδωνις, η εταιρεία έχει κλείσει εδώ και χρόνια.

Επειτα, ο δαιμόνιος ρεπόρτερ συγκρίνει την κατάσταση του σαλονιού με την εικόνα από πλάνα του 2009 μέσα απ’ το σπίτι, την ημέρα που παντρεύτηκε ο Αδωνις, και διαπιστώνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και συνεχίζει την αυτοψία του στον πρώτο όροφο, ζουμάροντας σε σημάδια υγρασίας, ραγίσματα σε πόρτες και γυψοσανίδες και γενικά σε ό, τι σημάδι φθοράς βρίσκει στο διάβα του. «Εδώ το πάτωμα, τράβα το πάτωμα» λέει ο Άδωνις και ο φακός εστιάζει στο φαγωμένο ξύλινο πάτωμα. Να μη ξεχάσω να πω ότι μας έδειξε και το μέτωπο του σπιτιού εξωτερικά, το οποίο έχει να βαφτεί χρόνια.

Καιρό είχα να γελάσω τόσο βλέποντας ρεπορτάζ στις ειδήσεις. Στην πραγματικότητα βέβαια, και παρά το γεγονός ότι το θέαμα ήταν όντως απολαυστικά σουρεαλιστικό, εδώ μιλάμε για φάουλ λογικής μεγατόνων. Το «σας ανοίγω το σπίτι μου για να δείτε ότι δεν είναι ανακαινισμένο, κι αφού δεν είναι ανακαινισμένο, άρα δεν ισχύει η κατηγορία ενοχής που μου προσάπτουν» είναι απλώς αστείο. Για να μην πω, γελοίο.

adonis708_star

Κάποιος ισχυρίστηκε ότι πήρες λεφτά και τα έριξες σε ανακαίνιση σπιτιού. Το μη ανακαινισμένο σπίτι σου δεν αποδεικνύει το ψευδές της μαρτυρίας. Και αντιστρόφως, αν το σπίτι σου είναι ανακαινισμένο, ούτε αυτό αποδεικνύει την ενοχή σου. Καμιά αθωότητα και καμιά ενοχή δεν αποδεικνύονται έτσι… ευτυχώς! Γιατί, για φανταστείτε κ. Γεωργιάδη, να είχατε όντως ανακαινίσει το σπίτι σας. Αυτό θα ήταν απόδειξη ενοχής; Μπορεί όντως να το είχατε ανακαινίσει, χωρίς να πήρατε λεφτά απ’ τη Νovartis. Πώς θα σας φαινόταν να σας χαρακτήριζε ο κόσμος ένοχο, επειδή βάλατε καινούργια κουζίνα; Να ερχόταν ξαφνικά η κάμερα και να έλεγε ο δαιμόνιος ρεπόρτερ: κοιτάξτε εδώ, φρεσκοβαμμένη πρόσοψη, ένοχος!

Ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε μια γραφική αντίδραση εντυπωσιασμού. Απ’ την άλλη βέβαια, μπορείς να πεις ότι η λαϊκή Δεξιά, την οποία εκπροσωπεί, έχει στους κόλπους της ανθρώπους που θα δουν το ρεπορτάζ-αυτοψία και θα πιστέψουν την αθωότητα του. Υπό αυτή την έννοια, αν απευθύνεσαι σε γραφικούς υποστηρικτές απ’ τους οποίους αντλείς ψήφους, καλό είναι να χρησιμοποιείς λαϊκίστικες «αποδείξεις». Σωστά. Το μόνο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι το εξής: Ο Άδωνις χρησιμοποιεί τον λαϊκισμό και τη γραφικότητα επειδή έχει τέτοιου είδους ψηφοφόρους, ή έχει τέτοιου είδους ψηφοφόρους επειδή είναι ο ίδιος γραφικός;

ΥΓ. Η κότα κάνει το αβγό ή το αβγό την κότα;