435
Ο Πρόεδρος της Βουλής μόνος στο δείπνο για τον Ερντογάν. Στην Ολομέλεια μίλησε με την ιδιότητα του βουλευτή. Και είχε πολλά να πει. Τόσο για τη ΝΔ όσο και για τους ΑΝΕΛ και τον Νίκο Παππά | George Vitsaras / SOOC

Τι ήθελε να πει ο Νίκος Βούτσης;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 14 Δεκεμβρίου 2017, 05:59
Ο Πρόεδρος της Βουλής μόνος στο δείπνο για τον Ερντογάν. Στην Ολομέλεια μίλησε με την ιδιότητα του βουλευτή. Και είχε πολλά να πει. Τόσο για τη ΝΔ όσο και για τους ΑΝΕΛ και τον Νίκο Παππά
|George Vitsaras / SOOC

Τι ήθελε να πει ο Νίκος Βούτσης;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 14 Δεκεμβρίου 2017, 05:59

Το να μιλάει ο Νίκος Βούτσης με την ιδιότητα του βουλευτή σημαίνει ούτως ή άλλως κάτι. Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι μόνο πολιτειακός παράγων και εδώ που τα λέμε, σπανίως έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να παρέμβει ως τέτοιος.

Οταν μιλάει δημοσίως, όλοι γνωρίζουν ότι θέλει κάτι να δείξει και να υπογραμμίσει με την ιδιότητά του ως πολιτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτήν την έννοια, τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής και όχι από το προεδρείο το μεσημέρι της Τετάρτης έχουν την σημασία τους. Για το τι θέλει και τι σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα και έως τις εκλογές.

Ηταν μία ξεκάθαρα πολιτική παρέμβαση αυτή του κ. Βούτση κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Παραδέχθηκε την πολιτική μοναξιά του ΣΥΡΙΖΑ, ομολόγησε ότι το κόμμα και η κυβέρνηση έχουν υποταγεί στις απαιτήσεις των δανειστών και θέλησε να υπαινιχθεί ότι είναι εφικτός ένας απεγκλωβισμός από τον βραχνά της συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ. «Πιστεύω ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης μπαίνουμε σε μια φάση προοδευτικής διεξόδου», είπε.

Ο κ. Βούτσης μίλησε για «κυοφορία αντιΣΥΡΙΖΑϊκου μετώπου», το οποίο όπως είπε, συγκροτείται «με την συνδρομή συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων». Επιχείρησε έτσι να πιέσει το Κίνημα Αλλαγής. Πιθανώς ματαίως, αλλά αφού η Φώφη και ο Σταύρος τους κήρυξαν τον πόλεμο, κάπως πρέπει να απαντήσουν και οι ΣΥΡΘΖΑίοι…

Διατύπωσε όμως και μία κυνική παραδοχή για την άλλη «ανίερη συμμαχία», αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε το δυσερμήνευτο, αλλά και αποκαλυπτικό: «Δεν αντιλαμβάνεστε το ιστορικό σας λάθος. Ότι το success story του 2014 αποδομήθηκε και ανατράπηκε από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς σας θεσμικούς εταίρους. Πιστεύετε ότι η πορεία ανατράπηκε το 2014 από κάποιους που κορόιδεψαν τον λαό».

Στη συνέχεια όμως συνέχισε λέγοντας ότι «οι θεσμικοί εταίροι» της προηγούμενης κυβέρνησης είναι… θεσμικοί εταίροι και της σημερινής: «Οι θεσμοί σήμερα για δικούς τους λόγους υποστηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην σταθερότητα της χώρας»… Το ότι μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έρχεται μία κυβέρνηση εξίσου έξαλλη με εκείνη του 2015, είναι μία λεπτομέρεια με μικρή σημασία, προφανώς…

Στην ομιλία του κ. Βούτση επιφύλασσε και αιχμές για συγκεκριμένους παράγοντες της κυβέρνησης. Εχει και αυτό την σημασία του. Μετά το περυσινό φιάσκο στη διαδικασία με τις τηλεοπτικές άδειες, το να λέει σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής τα εξής δείχνει πολλά:

«Τακτοποίηση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου: Κάποια στιγμή θα γίνει. Θα γίνει εναντίον όσων βάζουν τρικλοποδιές» είπε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Θα μου πείτε: “και τι έγινε; Θα αλλάξει το τοπίο και θα φύγουν τα συμφέροντα;”. Καλύτερα να μη μιλήσω. Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου».

Υπάρχει χειρότερη «μπηχτή» για τον Νίκο Παππά;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News