512
Ο Βασίλης Τσιάρτας παρακολουθεί μπάλα. Στον ελεύθερο χρόνο του γράφει ότι ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα και ότι «τα υπόλοιπα κατασκευάστηκαν για κατανάλωση»... | INTIMEsports

Η άγνοια και η τοξικότητα του Βασίλη Τσιάρτα

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 4 Οκτωβρίου 2017, 14:17
Ο Βασίλης Τσιάρτας παρακολουθεί μπάλα. Στον ελεύθερο χρόνο του γράφει ότι ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα και ότι «τα υπόλοιπα κατασκευάστηκαν για κατανάλωση»...
|INTIMEsports

Η άγνοια και η τοξικότητα του Βασίλη Τσιάρτα

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 4 Οκτωβρίου 2017, 14:17

«Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλλου (sic) να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος, να δω με τι καμάρι θα κυκλοφορήσουν», έγραψε ο βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής Βασίλης Τσιάρτας στον λογαριασμό του στο Facebook, αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου και προκαλώντας αντιδράσεις. Είναι βεβαίως δικαίωμά του να πιστεύει ό,τι θέλει και να εύχεται ό,τι θέλει. Εγώ πάντως εξακολουθώ να πιστεύω πως ένας νέος άνθρωπος όπως εκείνος, ταξιδεμένος, επιτυχημένος, αναγνωρισμένος, τιμημένος, αγαπητός στον κόσμο, «χορτασμένος», εκείνο που κυρίως θα εύχεται για τα παιδιά όλων (όλων ανεξαιρέτως) είναι ένας κόσμος δικαιοσύνης, που θα τα αγκαλιάσει, θα τα ενθαρρύνει να αναπτύξουν τις καλύτερες πλευρές του χαρακτήρα τους, θα τα βοηθήσει να ευτυχήσουν. Σε έναν τέτοιο, ιδανικό κόσμο, ανήκει το νέο νομοσχέδιο. Οι αντιδράσεις, ανάμεσά τους και οι ατυχείς αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, είναι απλώς αποτέλεσμα άγνοιας.

Την άγνοιά του επιβεβαιώνει και ο Τσιάρτας, συνεχίζοντας να εκτίθεται με μία ακόμα ανάρτηση, πάντα από τον λογαριασμό του στο Facebook: «Σχετικά με κάποιους που μου στέλνουν μηνύματα στο inbox μου χωρίς να είναι φίλοι μου και μου λένε τι πρόβλημα έχω με τους gay και τα ομόφυλα ζευγάρια έχω να τους πω το εξής: Ο καθένας μπορεί να έχει τις προτιμήσεις του είτε άντρας είτε γυναίκα και το σέβομαι απόλυτα. Για μένα όμως ζευγάρι είναι μόνο ένας άντρας και μια γυναίκα , οι υπόλοιποι είναι ΑΠΛΑ ΜΑΖΙ. Όσους γάμους όσες παρελάσεις και οτιδήποτε άλλο κάνουν δε πρόκειται να το δεχθώ ως φυσιολογικό. Με ξεπερνάει βέβαια το ότι θέλουν να έχουν και παιδιά όπως επίσης και το να βγαίνουν δημόσια να το επιδεικνύουν. Στο σπίτι του ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Και αυτά τα ότι όποιος δε συμφωνεί είναι ρατσιστής και διάφορες τέτοιες αηδίες να πάνε να τα πούνε αλλού. Υπάρχει πέρα απ´ την αισθητική του κάθε ανθρώπου και η αξιοπρέπεια. Ο θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα. Τα υπόλοιπα κατασκευάστηκαν για κατανάλωση».

Δεν είναι ο μόνος που εκφράζεται έτσι. Εχουν ακουστεί και άλλα, πολύ χειρότερα – και διατυπωμένα με χειρότερο, ακόμα και χυδαίο τρόπο. Θα ακουστούν περισσότερα.

Είναι εξάλλου ιστορικώς αποδεδειγμένο: Κάθε φορά που η κοινωνία επιχειρεί να προχωρήσει μπροστά εκείνοι που δεν μπορούν να καταλάβουν -επειδή για κάποιους λόγους δεν γνωρίζουν και επειδή η άγνοια γεννάει φόβο- αντιδρούν.

Ομως, όσο και αν γεννιέται αντίδραση, και όσο σφοδρή και αν είναι, το κράτος με τους νόμους του οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει. Να ανοίξει δρόμο δικαίου προς το μέλλον. Να προστατεύσει όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες από τους αδαείς και από τους τοξικούς. Να επιβάλει τη Δημοκρατία.

Κοντολογίς, το θέμα δεν είναι πως θα αντιδράσουν οι Τσιάρτες της κοινωνίας μας. Ούτε καν αν η κοινωνία αυτή είναι έτοιμη να δεχτεί ένα νομοσχέδιο που μοιάζει (και είναι) τόσο τολμηρό όσο αυτό για την αλλαγή φύλου. Το θέμα είναι, όλη ετούτη η κίνηση που ακούγεται τόσο προοδευτική να μην είναι τελικά μια άρπα-κόλλα μεταρρύθμιση για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά να αποτελέσει μια καλά μελετημένη μεταρρύθμιση που θα προστατεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων και θα επιβεβαιώνει πως ζούμε πράγματι σε μια ευνομούμενη κοινωνία.

Μια τέτοια κοινωνία δεν φοβάται εκείνους που αντιδρούν επειδή δεν καταλαβαίνουν, τους δίνει την ευκαιρία να καταλάβουν.