699
| ΜΕΣΣΙΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ@intimenews

Ο Γιάννης Μπέζος, οι γκέι και ο βήχας

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 19 Ιανουαρίου 2016, 16:28

Ο Γιάννης Μπέζος, οι γκέι και ο βήχας

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 19 Ιανουαρίου 2016, 16:28

Εδώ και περίπου 30 ώρες, ο Γιάννης Μπέζος γίνεται δέκτης σχολίων στα social media. Τα περισσότερα είναι αρνητικά και, όχι, δεν αναφέρονται σε κάποια πρόσφατη αποτυχία του στην υποκριτική.

Αν και η συζήτηση άρχισε από κάτι τέτοιο, την αποτυχία της τηλεοπτικής σειράς στην οποία πρωταγωνιστούσε η οποία -πρόσφατα- «κόπηκε» από τον Alpha, το ζουμί ήταν αλλού. Ηταν σε ένα από τα πιο πιασάρικα θέματα της εποχής, ήταν στο ζήτημα που προκάλεσε έντονο σχολιασμό και πολιτική αντιπαράθεση μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο Γιάννης Μπέζος μίλησε για την ομοφυλοφιλία, για τον τρόπο με τον οποίο αρκετά γκέι ζευγάρια συμπεριφέρονται δημόσια, για την Εκκλησία και πώς αυτή αντιμετωπίζει το ζήτημα. Δείτε το απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή για να έχετε μία εικόνα.

Εάν κάποιος ζει στην Ελλάδα και το 2016 σοκάρεται ακόμη από τις ομοφοβικές δηλώσεις μακρυμάλληδων με μαύρα φαρδιά ρούχα, τότε αυτός που έχει το πρόβλημα δεν είναι ο ιερέας, αλλά αυτός που σοκάρεται. Εχουμε φτάσει στο σημείο να γεμίζουν πόλεις με πανό γεμάτα μηνύματα μίσους και να υπογράφονται από Μητροπολίτες, στα κηρύγματα  θα κολλήσουμε; Η ομοφοβία είναι παντού δίπλα μας. Από την πρώτη βρισιά που λες μετά το απενοχοποιημένο, πλέον, «μαλάκας», μέχρι τις συμπεριφορές της μεγαλύτερης μερίδας του κόσμου όταν τους ρωτήσεις πώς θα αντιδρούσαν αν το παιδί τους τούς έλεγε ότι έλκεται από άτομα του ίδιου φύλου.

Εδώ, όμως, πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Δεν πρόκειται ούτε για έναν αμόρφωτο άνθρωπο, ούτε για έναν ηλικιωμένο φανατικό, ούτε για έναν ορκισμένο οπαδό της ακροδεξιάς. Πρόκειται για έναν ικανότατο ηθοποιό, με γκάμα από τηλεοπτικές «ελαφριές» σειρές, μέχρι έργα αρχαίων τραγωδών. Πρόκειται για έναν πολιτικοποιημένο καλλιτέχνη, ο οποίος στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο για τα θέματα της κρίσης, τόσο της οικονομικής, όσο και των αξιών γύρω μας. Τους παπάδες τους είχαμε συνηθίσει, τέτοιους ανθρώπους όχι.

Και, προσέξτε. Το πρόβλημα δεν είναι με την άποψή του για τους ομοφυλόφιλους. Ισα-ίσα, εκφράζεται θετικά για το σύμφωνο συμβίωσης, μιλά απαξιωτικά για τα άκρα, όποια πλευρά κι αν υποστηρίζουν, αποδομεί τους ιερείς. Το πρόβλημα είναι αυτό που λέει στο τέλος. Οτι προτιμά δύο κακούς γονείς άλλου φύλου για ένα παιδί, από δύο καλούς του ίδιου φύλου.

Είναι εντελώς ανεδαφική η σύγκριση. Ούτε η πλειονότητα των ετερόφυλων γονιών είναι καλή, ούτε κατ’ ανάγκη ένα ομόφυλο ζευγάρι θα είναι καλοί γονείς. Το άκαιρο του επιχειρήματος, όμως, δεν το χρεώνονται όσοι υποστηρίζουν την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, το χρεώνεται κάποιος που δεν την υποστηρίζει. Εν προκειμένω, ο Γιάννης Μπέζος. Δεν είναι κακό να είσαι συντηρητικός, είναι -όμως- κακό να είσαι παράλογος.

Ανάμεσα στα «μαργαριτάρια» του Μπέζου ήταν και το ό,τι έχει φίλους που στο παρελθόν ήταν ομοφυλόφιλοι. Δεν ήξερα πως η ομοφυλοφιλία είναι κάτι σαν τον βήχα. Δεν κρύβεται και μετά από λίγο καιρό σου φεύγει

Την ίδια στιγμή που ο Μπέζος βρισκόταν στο studio και έλεγε όλα τα παραπάνω, 464 χιλιόμετρα μακριά, οι κάτοικοι του Βελβεντού Κοζάνης προσπαθούσαν να συνέλθουν από το φονικό. Ο 40χρονος Τάσος Τσιουχάρας χτύπησε, στραγγάλισε και σκότωσε τη σύζυγό του, ενώ δίπλα του κοιμόνταν τα τρία τους παιδιά. Την ίδια στιγμή που ο Μπέζος βρισκόταν στο studio κι έλεγε όλα τα παραπάνω, η Τηλεφωνική Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων δεχόταν 14 τηλεφωνήματα από γυναίκες που έπεσαν θύματα βίας. Τόσος είναι ο ημερήσιος μέσος όρος.

Η παραπάνω συζήτηση έγινε με αφορμή την αποτυχία της πρόσφατης τηλεοπτικής του σειράς, στην οποία παριστάνει τον ομοφυλόφιλο γονιό. Ο ίδιος ο Μπέζος άφησε αιχμές για την στάση του καναλιού για το ότι κόπηκε το σίριαλ. Εκανε αυτοκριτική μόνο για τα τεχνικά ζητήματα της παραγωγής κι όχι για το ότι ο ίδιος αποφάσισε να παίξει ακόμη μια φορά την εκδοχή-καρικατούρα ενός ομοφυλόφιλου.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ προβάλλεται η σειρά «Looking». Μια σειρά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τη ζωή των ομοφυλοφίλων, στο πλέον ανεκτικό και ανοιχτό μέρος του πλανήτη, στο Σαν Φρανσίσκο. Το ΗΒΟ όχι μόνο δεν σκέφτηκε ποτέ να την κόψει στα δύο χρόνια προβολής της, αλλά ακόμη και τώρα, μετά τον τερματισμό της, παρήγγειλε ένα ειδικό series finale επεισόδιο,  διάρκειας δύο ωρών. Βλέπετε, όμως, το «Looking» δεν είχε ούτε την αισθητική, ούτε την υποκριτική ποιότητα μιας ελληνικής σειράς.

Υ.Γ. Ανάμεσα στα «μαργαριτάρια» του Μπέζου ήταν και το ό,τι έχει φίλους που στο «παρελθόν» ήταν ομοφυλόφιλοι. Δεν ήξερα πως η ομοφυλοφιλία είναι κάτι σαν τον βήχα. Δεν κρύβεται και μετά από λίγο καιρό σου φεύγει.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...