612
| CreativeProtagon/IntimeNews

Αντίλογος: Γιατί «όχι» στις πρόωρες εκλογές

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 27 Ιανουαρίου 2020, 17:57
|CreativeProtagon/IntimeNews

Αντίλογος: Γιατί «όχι» στις πρόωρες εκλογές

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 27 Ιανουαρίου 2020, 17:57

H δεκαετής κρίση που βίωσε η χώρα –και από την οποία ακόμη δεν ξεμπέρδεψε– φαίνεται να μην αγγίζει το πολιτικό μας σύστημα που συνεχίζει να συμπεριφέρεται και να προσεγγίζει το παρόν και μέλλον σε βασικά θέματα με ιδιοτέλεια, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Το πάθημα της δεκαετούς ταλαιπωρίας των ελλήνων πολιτών μάλλον δεν γίνεται μάθημα.

Η ψήφιση από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση του νέου εκλογικού νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ, από τις μεθεπόμενες εκλογές –καθώς δεν συγκέντρωσε 200 ψήφους, όπως απαιτεί το Σύνταγμα για να ισχύσει αμέσως– επανέφερε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, πριν από το τέλος της τετραετίας, ίσως και πολύ σύντομα.

Η δε αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων ότι, εκ των πραγμάτων, θα γίνουν διπλές εκλογές στο τέλος της τετραετίας, μία με την απλή αναλογική που δεν θα αποδώσει κυβερνητικό σχήμα και κατόπιν η επομένη με τον ψηφισθέντα νόμο, αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από τον Αλέξη Τσίπρα και το Κίνημα Αλλαγής.

Γιατί όμως, ο κ. Μητσοτάκης να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές και μάλιστα, κατ’ ορισμένους στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι εντός του 2020, ίσως το φθινόπωρο, όταν έχει ακόμη τρισήμιση χρόνια καθαρή και χωρίς θεσμικές υποχρεώσεις κυβερνητική θητεία; Επιπλέον η οικονομία δεν έχει ακόμη βρει σταθερή ισορροπία, παρά τα καλά νέα και το θετικό κλίμα, η ανάπτυξη μπουσουλάει αντί να τρέχει, οι ανισότητες είναι σημαντικές και μεγάλες και αργούν να αμβλυνθούν, η ανεργία παραμένει υψηλή, οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις πάνε σαν τον κάβουρα κι όσες γίνονται θα αργήσουν αποδώσουν. Μένουν πολλά ακόμη και δύσκολα ζητήματα να διευθετηθούν για να ισιώσει η κατάσταση και να νοιώσει ο μέσος πολίτης ότι ικανοποιούνται οι προσδοκίες του.

Η απάντηση περί του αντιθέτου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση έχει σχεδόν άθικτο το πολιτικό της κεφάλαιο, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και θα επιχειρήσει να το εκμεταλλευτεί. Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα εξαντλήσει την τετραετία («Εφ. Συν».). Μάλλον ως ξόρκισμα μιας τέτοιας προοπτικής ακούστηκε, δεδομένου ότι τυχόν πρόωρες εκλογές και μάλιστα σύντομα δεν συμφέρουν καθόλου τον κ. Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μέγιστη εσωστρέφεια εν όψει και του συνεδρίου μετατροπής του σε Προοδευτική Συμμαχία με ανοικτές διαφωνίες και συγκρούσεις. Μια νέα εκλογική ήττα, η τέταρτη κατά σειρά σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι διαλυτική. Η απάντηση στο κατά πόσον αυτό θα το επιθυμούσε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι προφανής, αλλά οι ευθύνες της χώρας είναι μεγαλύτερες από τις επιθυμίες της. Εξάλλου μια κυβέρνηση χωρίς στοιχειώδη αντιπολίτευση είναι επιρρεπής στο να μπατάρει γρήγορα αναλαμβάνοντας όλο το βάρος της πολιτικής διαχείρισης της χώρας και ίσως η αβεβαιότητα που θα προκύψει να φέρει χειρότερες ημέρες και μάλιστα με δική της ευθύνη.

Πιθανές πρόωρες εκλογές ίσως θα συνέφεραν το Κίνημα Αλλαγής επειδή από μια νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα επωφελούνταν στη μάχη για την ηγεμονία στον αντιδεξιό πολιτικό πόλο. Μόνο που κανείς δεν το εγγυάται ενώ, για να συμβεί, χρειάζεται το Κίνημα Αλλαγής να διατυπώσει ένα δικό του καινούργιο πολιτικό αφήγημα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Δείχνει το τελευταίο διάστημα σαφή δείγματα ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με την δραστήρια και προγραμματική αντιπολίτευση που ασκεί και στη κομματική Συνδιάσκεψή στα μέσα Μαρτίου, θα αποσαφηνίσει την ταυτότητά του ως καθαρά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Όμως απέχει πολύ ακόμη από του  να διατυπώσει την εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ.

Συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται άνετος για την υπόλοιπη θητεία της κυβέρνησής του και άρα σκέψεις για πρόωρες εκλογές δεν γίνονται; Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε στο Νταβός, κορυφαίους επενδυτές ότι πρόωρες εκλογές δεν θα κάνει. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι θα θελήσει να εκτεθεί πράττοντας το αντίθετο. Εκτός εάν τις πρόωρες κάλπες τις επιβάλει η ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής λόγω κάποιων σημαντικών εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά. Πράγμα όχι απαραίτητα καλό…