Χωρίς ουσιαστικές συμφωνίες η σύνοδος ΕΕ – Κίνας
Χωρίς ουσιαστικές συμφωνίες η σύνοδος ΕΕ – Κίνας
Οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας έχουν φτάσει σε ένα «ξεκάθαρο σημείο καμπής», δήλωσε από το Πεκίνο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ολοκλήρωση μίας τεταμένης συνόδου κορυφής με την ηγεσία της Κίνας. Η σύνοδος κυριαρχήθηκε από ανησυχίες σχετικά με το εμπόριο και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι προσδοκίες για τη σύνοδο στην κινεζική πρωτεύουσα, που σηματοδότησε 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, ήταν χαμηλές, μετά από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων και διαπραγματεύσεων, οι οποίες οδήγησαν στη μείωση της διάρκειάς της σε μόλις μία ημέρα, κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου.
«Εκφράσαμε πολύ ειλικρινά και ανοιχτά τις ανησυχίες μας… για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τα γεωπολιτικά ζητήματα… Εχουμε εν μέρει εντοπίσει λύσεις», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.
Οταν ρωτήθηκε για μια πιθανή εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι η προτεραιότητα του μπλοκ είναι να επιτευχθεί μια διαπραγματευμένη λύση, αλλά όλα τα άλλα μέσα «είναι στο τραπέζι» μέχρι να υπάρξει «ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα». «Η σχέση μας με την Κίνα είναι σημαντική, αλλά βασίζεται στη δική της αξία. Είναι ανεξάρτητη από τις ενέργειες ή τα ζητήματα που έχουμε με άλλους», τόνισε.
Ο Σι συναντήθηκε με τη φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και σημείωσε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη «δεν προέρχονται από την Κίνα», καλώντας το μπλοκ να «χειριστεί σωστά τις διαφορές και τις τριβές». «Ελπίζουμε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα διατηρήσει ανοικτό το εμπόριο και τις επενδύσεις και θα απέχει από τη χρήση περιοριστικών οικονομικών και εμπορικών εργαλείων», είπε ο Σι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι εμπορικές ενέργειες της ΕΕ το περασμένο έτος στόχευσαν, μεταξύ άλλων, τις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΕ διαμαρτυρήθηκαν επανειλημμένα για την κινεζική βιομηχανική υπερπαραγωγή, καθώς το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα εκτοξεύθηκε σε ιστορικά επίπεδα, φτάνοντας τα 305,8 δισ. ευρώ (360 δισ. δολάρια) πέρυσι. Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε στον Τύπο ότι η κινεζική ηγεσία έχει αρχίσει να εξετάζει το ζήτημα της υπερπαραγωγής και εξέφρασε την προθυμία της να στηρίξει την αύξηση της κατανάλωσης.
«Πιστεύουμε ότι η αύξηση της πρόσβασης στην κινεζική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ο περιορισμός των εξωτερικών επιπτώσεων του ανταγωνιστικού υπερβολικού ζήλου και η μείωση των ελέγχων στις εξαγωγές είναι σημαντικά βήματα προς τα εμπρός», τόνισε, μιλώντας με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι.
Οι δύο πλευρές εξέδωσαν επίσης κοινή δήλωση για το κλίμα, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για νέα σχέδια δράσης για το κλίμα σε ολόκληρη την οικονομία. Θα ενισχύσουν τη συνεργασία σε τομείς όπως η ενεργειακή μετάβαση, η προσαρμογή, η διαχείριση και ο έλεγχος των εκπομπών μεθανίου, οι αγορές άνθρακα και οι πράσινες και χαμηλών εκπομπών τεχνολογίες, ανέφερε η κοινή δήλωση.
Στη σύνοδο, οι ευρωπαίοι ηγέτες μετέφεραν επίσης τις προσδοκίες τους προς την Κίνα να αποθαρρύνει τη Ρωσία από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις στο τραπέζι, να υπάρχει μια πραγματική και ειλικρινής βούληση να βρεθούν λύσεις για να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε η φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου.
Θέματα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι στις συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης τους κινεζικούς ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, οι οποίοι διατάραξαν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, προκαλώντας προσωρινές διακοπές στις ευρωπαϊκές γραμμές παραγωγής αυτοκινήτων τον Μάιο. «Χρειαζόμαστε αξιόπιστες και ασφαλείς προμήθειες κρίσιμων πρώτων υλών από την Κίνα… αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Κίνας για την επιτάχυνση των αδειών για κρίσιμες πρώτες ύλες και συμφωνήσαμε να έχουμε έναν αναβαθμισμένο μηχανισμό εφοδιασμού για τις εξαγωγές», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Οι εξαγωγές σπάνιων γαιών της Κίνας προς την ΕΕ αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 245% σε σχέση με τον Μάιο, φτάνοντας τους 1.364 μετρικούς τόνους, αν και ήταν ακόμη 35% χαμηλότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε τους περιορισμούς στις σπάνιες γαίες ως «σύμφωνους με τη διεθνή πρακτική», ενώ δεσμεύτηκε για ισχυρότερο διάλογο και συνεργασία με τις σχετικές χώρες και περιοχές στον τομέα των ελέγχων εξαγωγών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
