415
Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μια συνάντηση σε καλό κλίμα, με αντικείμενο «την προετοιμασία της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ» | Twitter / @vonderleyen

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Φον ντερ Λάιεν, Βέμπερ και Ταγιάνι

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 21:40
Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μια συνάντηση σε καλό κλίμα, με αντικείμενο «την προετοιμασία της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ»
|Twitter / @vonderleyen

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Φον ντερ Λάιεν, Βέμπερ και Ταγιάνι

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 21:40

Στις εργασίες της πρώτης ημέρας της διάσκεψης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την οποία φιλοξενεί η Αθήνα, έλαβε μέρος ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή. Στο περιθώριο της συνόδου είχε διμερείς συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν ότι κατά τη συνεδρίαση των ηγετών συζητήθηκαν η στρατηγική της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική διακυβέρνηση και η άμυνα.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προηγήθηκε, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης ενόψει και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά τη συνάντησή τους, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μια συνάντηση σε καλό κλίμα, με αντικείμενο «την προετοιμασία της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ». «Πρέπει να βελτιώσουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε προκειμένου να υποστηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας», ανέφερε στη σχετική ανάρτησή της στο Twitter.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση με τον Ταγιάνι τονίστηκαν το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνο-ιταλικών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Δοθείσης της ευκαιρίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση που είχε ως στόχο αυτοκίνητο διπλωμάτη που υπηρετεί στην ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα και τόνισε πως οι ελληνικές Αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπευθύνων.

Ανάλογα μηνύματα είχαν στείλει νωρίτερα την ίδια ημέρα και οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος (περισσότερα εδώ).

Στη συνάντησή του με τον Βέμπερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον βέλτιστο συντονισμό πρωτοβουλιών, ώστε να επιλύονται τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Γερμανίας (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, οι οποίοι επίσης βρέθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου να λάβουν μέρος στις εργασίες της συνόδου του ΕΛΚ. Κεντρικό θέμα των συνομιλιών των τριών ηγετών αποτέλεσε η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...