722
«Η φιλία του ελληνικού λαού είναι πιο ισχυρή από τη βία αυτών των ατόμων» τόνισε στον κ. Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δένδιας σε Ταγιάνι: Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση στο όχημα στελέχους της ιταλικής πρεσβείας

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 19:36
«Η φιλία του ελληνικού λαού είναι πιο ισχυρή από τη βία αυτών των ατόμων» τόνισε στον κ. Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δένδιας σε Ταγιάνι: Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση στο όχημα στελέχους της ιταλικής πρεσβείας

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 19:36

Την πιο έντονη καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης για τη βομβιστική επίθεση κατά του αυτοκινήτου στελέχους της ιταλικής πρεσβείας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Παρασκευή.

«Ηθελα να σας μεταφέρω την πιο εντονή καταδίκη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης της βομβιστικής επίθεσης κατά του αυτοκινήτου τού στελέχους της ιταλικής πρεσβείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας κατά την έναρξη της συνομιλίας στο γραφείο του, παρουσία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

«Θα ήθελα να σας πω ότι η κυβέρνησή μας, αλλά και η ελληνική κοινωνία, βδελύσσεται από το συγκεκριμένο γεγονός και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, για να οδηγηθούν οι ένοχοι στην ελληνική Δικαιοσύνη», προσέθεσε.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για την αλληλεγγύη που εξέφρασε στους ιταλούς διπλωμάτες και την ιταλίδα πρέσβη στην Ελλάδα.

«Η χθεσινή επίθεση ήταν απίστευτη, αλλά η φιλία του ελληνικού λαού είναι πιο ισχυρή από τη βία αυτών των ατόμων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και διεμήνυσε: «Δεν μας φοβίζουν και δεν μας τρομάζουν. Εμείς θέλουμε αντιθέτως να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Αθήνας. Εχουμε την ίδια ιστορία, την ίδια ταυτότητα, una razza una faccia».

Ο Ταγιάνι συμπλήρωσε ότι είναι ευχαρίστησή του να επισκέπτεται την Αθήνα και να συναντά τον Νίκο Δένδια και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες είναι «ήδη εξαιρετικές», όπως είπε. Ωστόσο, «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα σε οικονομικό επίπεδο και επίπεδο ΕΕ και να αντιμετωπίσουμε από κοινού το μεγάλο ζήτημα του Μεταναστευτικού».

Θεοδωρικάκος: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να συλληφθούν οι δράστες της επίθεσης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έστειλε το δικό του μήνυμα για την επίθεσης σε βάρος ΙΧ αυτοκινήτου της συμβούλου της πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα από τη Ρώμη όπου και συνάντησε τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι. Κύρια θέματα στην ατζέντα ήταν το Μεταναστευτικό και η συνεργασία μεταξύ των Αστυνομιών των δυο χωρών, ωστόσο ο κ. Θεοδωρικάκος στάθηκε και στην καταδίκη του εν λόγω περιστατικού.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Είχαμε πράγματι εξαιρετικές συνομιλίες με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, τον κύριο Πιαντεντόζι. Κατ΄αρχήν εξέφρασα την αυτονόητη και απόλυτη καταδίκη της σημερινής επίθεσης σε στέλεχος της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα και διαβεβαίωσα ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι Αρχές ασφαλείας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, για να συλληφθούν το ταχύτερο δυνατόν οι δράστες αυτής της επίθεσης, οι οποίοι, κατά πάσα πιθανότητα, κινούνται στον αναρχικό χώρο (σ.σ. την εκτίμηση αυτή ανέφερε στη δική της δήλωση η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι)».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι έχει δώσει εντολή «να ενισχυθούν περαιτέρω όλα τα μέτρα ασφαλείας έναντι οιουδήποτε ιταλικού στόχου στην πρωτεύουσα».

Από τη συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου με τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι στη Ρώμη | ΑΠΕ ΜΠΕ

Στη συνέχεοα, αναφερόμενος στη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με εκείνη της Ιταλίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε:

«Σε ό,τι αφορά το βασικό τμήμα των συνομιλιών μας, η κοινή μας βούληση είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την ήδη πολύ καλή αστυνομική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά, από κοινού, τις προκλήσεις της παράνομης μετανάστευσης και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

»Ενημέρωσα αναλυτικά τον Ιταλό ομόλογό μου, για τις συστηματικές προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, τα οποία αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης στο Εβρο –μιλώ για τα σύνορα με την Τουρκία– με την εφαρμογή του Σχεδίου “Ακρίτας”, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά η εργαλειοποίηση των δυστυχισμένων ανθρώπων, των παράνομων μεταναστών, από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας. Θέλω να σημειώσω ότι ο ομόλογός μου εξέφρασε την στήριξη και την αλληλεγγύη της φίλης Ιταλίας σε αυτές τις προσπάθειές μας.

»Συμφωνήσαμε, επίσης, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αστυνομική συνεργασία και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, με έμφαση στο εμπόριο ναρκωτικών».

Τέλος, αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό ο υπουργός τόνισε: «Ολοι, πλέον, αντιλαμβάνονται ότι η παράνομη μετανάστευση είναι πρόβλημα που δεν αφορά μόνον την Ελλάδα ή την Ιταλία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή υπονομεύει τις κοινές, ευρωπαϊκές μας αξίες και την σταθερότητά μας. Η Ελλάδα, σήμερα, με την αλληλεγγύη και της Ιταλίας, όπως και ολόκληρης της Ευρώπης, αποτελεί το ισχυρό ανάχωμα του διεθνούς δικαίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Είναι ο ισχυρός ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης για όλη την περιοχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...