497
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον καγκελάριο της Αυστρίας στο Μέγαρο Μαξίμου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με ηγέτες με την ευκαιρία του συνεδρίου του ΕΛΚ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 16:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/12/2022, 18:00
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον καγκελάριο της Αυστρίας στο Μέγαρο Μαξίμου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με ηγέτες με την ευκαιρία του συνεδρίου του ΕΛΚ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 16:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/12/2022, 18:00

Θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενεργειακή κρίση και το Μεταναστευτικό βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας για τη διήμερη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Χαίρομαι που σας καλωσορίζω και πάλι, ως καγκελάριο αυτή τη φορά. Την προηγούμενη φορά ήρθατε ως υπουργός Εσωτερικών. Είναι σημαντική ευκαιρία αυτή η συγκέντρωση των φίλων του ΕΛΚ στην Αθήνα να συζητήσουμε και για τις διμερείς μας προτεραιότητες. Επιτρέψτε μου να τονίσω και πάλι πόσο καλή είναι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και πόσο καλά έχουμε συνεργαστεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλά και πολύ σημαντικά ζητήματα. Και πάλι, καλωσορίσατε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της συνάντησης.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας. Χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι εδώ», είπε από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος.

«Πράγματι οι σχέσεις μας είναι καλές και μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές μας σχέσεις. Είναι πολύ θετική πρωτοβουλία να συναντηθούμε πάλι τώρα οι πρωθυπουργοί του ΕΛΚ για να σκεφτούμε το μέλλον του ΕΛΚ. Νομίζω ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε γι’ αυτό καθώς και για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ, διότι έχουμε μεγάλα ζητήματα όπως η ενεργειακή κρίση, η μεταναστευτική κρίση. Το Μεταναστευτικό είναι για την Αυστρία ένα θέμα που αποτελεί πλέον σημαντική προτεραιότητα, επειδή έχουμε πολλούς παράτυπους μετανάστες. Επομένως, ναι, έχουμε πολλά να συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενεργειακή κρίση και το Μεταναστευτικό | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Οπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αυστριακό καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και τις υποδομές που αναπτύσσει προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που θα συμβάλλει στην απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Καρλ Νεχάμερ συζήτησαν για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός υποδέχεται τον πρόεδρο της Ρουμανίας στο Μέγαρο Μαξίμου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέεγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις –ο οποίος επίσης βρέθηκε στην Αθήνα για τη συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ–, με την ατζέντα των συνομιλιών να περιλαμβάνει παρόμοια θεματολογία.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με αιχμή την ενεργειακή κρίση και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου.

Στις συναντήσεις μετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Αννα-Μαρία Μπούρα, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...