622
H Iωάννα Κούρτοβικ στην τηλεοπτική της εμφάνιση την Παρασκευή στο Μega | YouTube/MegaChannel

Koύρτοβικ: Είναι στενά στον Δομοκό, ο Κουφοντίνας ούτε να διαβάσει μπορεί ούτε ραδιόφωνο να ακούσει

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 10:35
H Iωάννα Κούρτοβικ στην τηλεοπτική της εμφάνιση την Παρασκευή στο Μega
|YouTube/MegaChannel

Koύρτοβικ: Είναι στενά στον Δομοκό, ο Κουφοντίνας ούτε να διαβάσει μπορεί ούτε ραδιόφωνο να ακούσει

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 10:35

«Η Πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας και τον εξωθεί σε αυτό. Αυτόχειρας είναι, μόνος του τα κάνει, δεν ενδιαφέρει την Πολιτεία αν κάποιος πεθαίνει γιατί διαμαρτύρεται για τη μη εφαρμογή νόμου», παρατήρησε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της την Παρασκευή –μία ημέρα μετά την απόρριψη του αιτήματος αναβολής της ποινής του– η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ.

Μιλώντας στο Μega, η κυρία Κούρτοβικ καταφέρθηκε εναντίον της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ), που όπως είπε, θέτει προσκόμματα και εμπόδια για την ικανοποίηση του αιτήματος του Κουφοντίνα να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

«Η ΚΕΜ είναι η κυρία Σοφία Νικολάου. Είναι πρόεδρος και έχει διορίσει κάποια από τα μέλη της. Στις 21 Δεκεμβρίου η ΚΕΜ έβγαλε μια fake απόφαση μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό κατ’ εφαρμογή του νόμου. Η ΚΕΜ αυθημερόν, μάλλον η κ. Νικολάου, έβγαλε 2η απόφαση, ακυρώνοντας την πρώτη απόφαση, διατάσσοντας τη μεταγωγή του στον Δομοκό. Αυτό δεν είναι πολύ σύννομο. Η ΚΕΜ επικύρωσε την απόφαση στις 4 Γενάρη», υποστήριξε η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Επιπρόσθετα, όπως επεσήμανε, οι αιτήσεις που υπέβαλε η ίδια με τον έτερο συνήγορο του καταδικασμένου τρομοκράτη, Θέμη Σοφό, στο δικαστήριο, «εισάγονται με διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που εμείς επισημάναμε. Εμείς προτείναμε διάταξη αναβολής ποινής, η εισαγγελέας την εισήγαγε ως αίτημα διακοπής ποινής. Η αίτησή μας απορρίφθηκε με σκεπτικό κυβερνητικής ρητορικής».

«Το δικαστήριο μας λέει ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει την απόφαση της κυρίας Νικολάου και μας λέει ότι είναι αναρμόδιο. Πήγαμε στα διοικητικά δικαστήρια και μας λένε ότι είναι αναρμόδια. Στον Αρειο Πάγο πήγαμε και δήλωσε αναρμόδιος. Καταθέσαμε αίτηση μεταγωγής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την αγνοούν. Έστειλαν, δε, έγγραφη απάντηση για να μπλοκάρουν τις διαδικασίες της σημερινής κρίσης του δικαστηρίου», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, ενώ σημείωσε ότι σήμερα όλοι οι καταδικασμένοι για την 17 Νοέμβρη κρατούνται στον Κορυδαλλό (σ.σ. σύμφωνα με τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής θα φύγουν και αυτοί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας).

Παραθέτοντας στη συνέχεια τις ενστάσεις που έχει ο Δημήτρης Κουφοντίνας για τη μεταφορά του στις φυλακές Δομοκού, η Ιωάννα Κούρτοβικ είπε:

«Αντιδρά γιατί ο νόμος όριζε ότι πρέπει να πάει στον Κορυδαλλό. Σε καιρό πανδημίας μεταφέρθηκε από μια φυλακή σχεδόν άδεια, του Βόλου, στις φυλακές Δομοκού, που έχει υπερ-συνωστισμό κρατουμένων. Από συνθήκες απομόνωσης που ήταν τα προηγούμενα 18 χρόνια, μεταφέρθηκε σε κελί με δύο συγκρατούμενους, όπου υπήρχε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να σταθεί και συνθήκες στενότητας χώρου, που δεν μπορεί να διαβάσει βιβλίο, ούτε ραδιόφωνο να ακούσει».

Σύμφωνα μάλιστα με την κυρία Κούρτοβικ, ο κρατούμενος μπορεί να επιλέγει πού θα κρατείται. «Οι αιτήσεις μεταγωγής τι είναι; Ο κρατούμενος επιλέγει και το κελί του», υποστήριξε.

Οσο για τον λόγο που ανάγκασαν τον αρχιεκτελεστή της «17 Ν» να ξεκινήσει απεργία πείνας, επανέλαβε ότι στις 7 Ιανουαρίου, «κοινοποιήθηκε έγγραφο από την κυρία Νικολάου, που ανέφερε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και με δεύτερη απόφαση μεταφέρθηκε στον Δομοκό». Οπως επιμένει να υποστηρίζει, ουδέποτε έλαβε τα σχετικά έγγραφα για να ελέγξει τη νομιμότητά τους.

«Μετά από αυτή την επιστολή, καταλαβαίνοντας ότι ο κρατούμενος ήταν θύμα μιας διακριτικής, εξοντωτικής, μεταχείρισης για αυτόν, προχώρησε σε απεργία πείνας. Δεν ξεκίνησε απεργία πείνας όταν μεταφέρθηκε στον Δομοκό», διευκρίνισε η κυρία Κούρτοβικ που συμπλήρωσε για τη μορφή αυτή διαμαρτυρίας:

«Η απεργία πείνας δεν είναι διεκδίκηση θανάτου. Διεκδίκηση ζωής είναι. Ζητά να τον αφήσουν να ζήσει χωρίς δυσμενή διαχείριση σε βάρος του».

Τέλος, η Ιωάννα Κούρτοβικ επιχείρησε να εξηγήσει και τι εννοούσε με τη φράση της ότι «για λόγους ασφάλειας του κράτους, της χώρας και δημόσιας τάξης» πρέπει να γίνει η μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό.

«Το είπα γιατί το γράφουν όλες οι δεξιές εφημερίδες και γιατί λέγεται ότι έχει καταρτίσει ολόκληρο σχέδιο η ΕΛ.ΑΣ. για να αντιμετωπίσει την αναταραχή που θα προκαλέσει τυχόν κατάληξη του Δημήτρη Κουφοντίνα. Δεν το είπα εγώ. Παραπληροφορούν», ανέφερε σχετικά η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...