345
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης στη Βουλή: Η Ελλάδα έχει δίπλα της διεθνές Δίκαιο και ισχυρούς συμμάχους

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 14:32
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης στη Βουλή: Η Ελλάδα έχει δίπλα της διεθνές Δίκαιο και ισχυρούς συμμάχους

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 14:32

Μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας Ελλάδος – Ιταλίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει εθνική αυτοπεποίθηση, γιατι έχει με τη μεριά της το διεθνές Δίκαιο και δίπλα της πολλούς και ισχυρούς συμμάχους. Εχει τη γνώση, την περηφάνια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της όποτε πρέπει, όπου πρέπει και όπως πρέπει, τόνισε ο Πρωθυπουργός στην αρχή της της παρέμβασής του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Αναβάθμιση του Σχολείου.

«Αναγνωρίστηκε ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως τα χερσαία»

Οπως είπε, η συμφωνία με τη Ρώμη αποτελεί υπόδειγμα διεθνούς συνεργασίας, αλλά και διεθνές γεγονός που καθιστά σαφείς κανόνες.

Σε συνεργασία με την Ιταλία καθορίστηκαν οι θαλάσσιες περιοχές που θα μπορεί να αξιοποιεί η κάθε χώρα, ενώ κατέστη σαφές και αναγνωρίστηκε ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σε ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα που επιμένει να υποστηρίζει εκτός κάθε έννοιας διεθνούς Δικαίου ότι τα νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα.

Η εξέλιξη αυτή, σημείωσε ο Πρωθυπουργός για την υπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο,  δεν ήρθε ούτε ξαφνικά ούτε τυχαία, αλλά είναι προϊόν συστηματικής δουλειάς.

Τα νερά που μας ενώνουν με την Ιταλία είναι ήρεμα νερά, νερά συνεργασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων την υπογραφή της συμφωνίας  για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

«Με τη γειτονική Ιταλία πετύχαμε τα νερά που μας ενώνουν, να τα κάνουμε ήρεμα νερά. Μια εστία ειρήνης και συνεργασίας για το κοινό συμφέρον. Τέτοιες διμερείς συνθήκες εύχομαι να βρουν γόνιμη συνέχεια και μεταξύ άλλων κρατών της περιοχής», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης σε ένα ακόμη μήνυμα προς την εξ ανατολών γείτονα.

Κατά τη σύντομη αναφορά του στην ιστορική συμφωνία με την Ιταλία, ο Πρωθυπουργός έκανε τέλος αναφορά και στα θετικά σχόλια απο την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπογραφής της, εκφράζοντας την ευχή ο κλίμα της εθνικής συναίνεσης να διατηρηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα αντικείμενα, όπως στο ζήτημα της Παιδείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...