1106
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ολγα Τρέμη στο (διαδικτυακό) Φόρουμ των Δελφών | Twitter/Alexis Tsipras

Το νέο αφήγημα Τσίπρα: Δεν φταίει ο κορονοϊός αλλά ο Μητσοτάκης για την ύφεση…

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 13:49
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ολγα Τρέμη στο (διαδικτυακό) Φόρουμ των Δελφών
|Twitter/Alexis Tsipras

Το νέο αφήγημα Τσίπρα: Δεν φταίει ο κορονοϊός αλλά ο Μητσοτάκης για την ύφεση…

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 13:49

Είναι, φαίνεται, το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι ο κορονοϊός έφερε την ύφεση στην οικονομία. Φταίει δηλαδή η ΝΔ και όχι η βιβλικών διαστάσεων καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία σε όλον τον πλανήτη. Σε όλες τις άλλες χώρες φταίει η Covid-19, στην Ελλάδα φταίει ο κ. Μητσοτάκης… Αυτό το επανέλαβε, για δεύτερη μάλιστα φορά, μετά τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» (εδώ), ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πλαίσιο του διαδικτυακού Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «ο Μητσοτάκης έφερε ύφεση πριν από τον κορονοϊό» και επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (εδώ), σημειώνοντας πως η κάμψη είχε ξεκινήσει από το δ’ τρίμηνο του 2019 και συνεχίστηκε στο α’ τρίμηνο του 2020, πριν εμφανιστεί η πανδημία του κορονοϊού και ληφθεί η απόφαση για το lockdown.

Βέβαια, ο κ. Τσίπρας επιλέγει να αγνοεί ότι μέχρι τον Ιούλιο του ’19, οπότε και παρέδωσε την εξουσία, είχε εξαντλήσει όλες τις παροχές προς τους πολίτες –για παράδειγμα, το «δώρο Χριστουγέννων» δόθηκε εκτάκτως πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου– αποστερώντας από την οικονομία τον απαραίτητο πολλαπλασιαστή στο δ’ τρίμηνο του έτους. Επέλεξε δε να ξεχάσει ότι η ύφεση σε όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, μολονότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που έλαβαν περιοριστικά μέτρα και αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επενδύει πολιτικά στην κατάσταση της οικονομίας, η οποία αναπόφευκτα βιώνει κλυδωνισμούς λόγω του lockdown των περασμένων μηνών και την απώλεια των εσόδων από τον τουρισμό. Ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι χάρη στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, η ύφεση θα περιοριστεί στο 8% και αυτό είναι ένα καλό σενάριο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα φέρει μέτρα λιτότητας το 2021. Ευτυχώς φέτος και πιθανότατα του χρόνου δεν υπάρχει στόχος για το πλεόνασμα, αλλά η Ελλάδα θα έχει βγει από τις ράγες και θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα για το 2022, εκτίμησε.

Επικαλέστηκε, μάλιστα για να υπερασπιστεί αυτή τη θέση, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δείχνουν πως το rebound της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι το 2021 αντίστοιχο με την ύφεση του 2020.

 

Στο ερώτημα πάντως, αν ο ίδιος θα επέλεγε ως Πρωθυπουργός να δανειστεί από τον ESM, απάντησε πως θα το σκεφτόταν σοβαρά. «Δεν έχω καλές αναμνήσεις από τον ESM, αλλά αν υπήρχαν καλοί όροι, θα επέλεγα τον δανεισμό, αρκεί βέβαια να υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι και σχέδιο για τη βελτίωση του συστήματος υγείας», τόνισε.

Φαίνεται ότι το θέμα για το δανεισμό από τον ESM επανέρχεται από όλες τις πλευρές του εκλογικού φάσματος, καθώς πριν από λίγες ημέρες είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και ο κ. Σταϊκούρας (εδώ).

Οσον αφορά τον περίφημο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφωνίες, αλλά προσέθεσε πως «έτσι λειτουργούν τα μεγάλα κόμματα».

«Δεν είμαστε φίλοι, τι να κάνουμε τώρα;»

Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο της συζήτησης ήταν όταν η κυρία Τρέμη ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την προσωπική σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παραθέτουμε ακριβώς τον διάλογο:

Ολγα Τρέμη: Να σας πω κάτι άλλο, για να αλλάξουμε λίγο και πεδίο: με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχετε απευθείας επικοινωνία ή έστω μέσω κάποιων διαύλων; Δηλαδή, με άλλα λόγια, αυτά τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα το τελευταίο διάστημα, το μέτωπο στον Έβρο, τη μάχη κατά της πανδημίας, την τουρκική προκλητικότητα και τη στρατηγική της Τουρκίας που μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι σχεδιάζει και θερμό επεισόδιο, όλα αυτά τα κουβεντιάζετε;

Αλ. Τσίπρας: Εχω μια τυπική σχέση.

ΟΤ: Γιατί; Δυο νέοι άνθρωποι είστε, γιατί δεν μπορείτε να κουβεντιάσετε;

ΑΤ: Είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού αυτό πάντοτε. Η ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού.

ΟΤ: Μιλάω για προσωπική σχέση.

ΑΤ: Όταν συναντιόμαστε, το κλίμα είναι ευχάριστο, δεν είναι δυσάρεστο, αλλά δεν είμαστε φίλοι, τι να κάνουμε τώρα;

ΟΤ: Δε λέω αν είσαστε φίλοι…

ΑΤ: Και δεν θα μπορούσαμε να γίνουμε και εύκολα φίλοι.

ΟΤ: Δε λέω αν είστε φίλοι, λέω αν κουβεντιάζετε, αν ανταλλάσσετε άποψη για θέματα τα οποία είναι βασικά.

ΑΤ: Όχι, είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού αυτό. Δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία και δεν υπάρχει και πολιτική επιλογή σταθερής επικοινωνίας.

ΟΤ: Γιατί;

ΑΤ: Αυτό, επαναλαμβάνω, είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού.

ΟΤ: Δηλαδή λέτε ότι εσείς θα ήσασταν πρόθυμος; Αν καταλαβαίνω καλά…

ΑΤ: Εγώ υπήρξα Πρωθυπουργός με αρχηγό αντιπολίτευσης τον κ. Μητσοτάκη.

ΟΤ: Δηλαδή λέτε ότι εσείς θα ήσασταν πρόθυμος να έχετε πιο συστηματική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, αλλά διαπιστώνετε ότι από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει ανάλογη προθυμία; Τι λέτε;

ΑΤ: Δεν υπήρξε ποτέ στιγμή που θα σηκώσει το τηλέφωνο ο Πρωθυπουργός και δεν θα ανταποκριθεί ο αρχηγός τη αντιπολίτευσης. Και ομολογώ, επειδή οι ρόλοι μας αντιστράφηκαν, για ένα διάστημα τριών ετών ήταν αντίθετοι οι ρόλοι, ήμουν εγώ Πρωθυπουργός και ήταν αυτός ο αρχηγός της αντιπολίτευσης…

ΟΤ: Τότε σηκώνατε το τηλέφωνο ως Πρωθυπουργός;

ΑΤ: Θέλω να σας πω ότι η ενημέρωση στα κρίσιμα εθνικά θέματα ήταν συνεχής. Μάλλον, για να είμαι ειλικρινής, ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι. Δεν έπαιρνα τηλέφωνο κάθε μέρα, αλλά έπαιρνα τηλέφωνο, ζητούσα να τον ενημερώσω.

Ακόμη και σε κρίσιμες καμπές, ας θυμηθούμε για παράδειγμα το κρίσιμο εθνικό θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε κάθε στροφή της Συμφωνίας, υπήρχε ενημέρωση. Και τηλεφωνική ενημέρωση και δια ζώσης ενημέρωση. Τότε που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν ακολουθούσε μια υπεύθυνη αντιπολιτευτική γραμμή σ’ ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, αλλά παρότρυνε τους τσολιάδες να βγαίνουν στις διαδηλώσεις.

Και τότε, σας θυμίζω ότι όταν τον καλούσα στο Μέγαρο Μαξίμου, απαιτούσε να μην υπάρχει ζωντανός ήχος στις κάμερες και παίζαμε παντομίμα. Όλα για την επικοινωνία. Αλλά πιστεύω ότι ενημέρωση ουσιαστική για τις κρίσιμες κινήσεις που έκανε τότε η κυβέρνηση είχε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρέπει να έχει. Εμείς έχουμε μιλήσει δυο φορές όλες κι όλες. Τότε που με κάλεσε ο ίδιος στο γραφείο του.

ΟΤ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να το διευκρινίσουμε αυτό, γιατί έχει ενδιαφέρον: δεν είναι επιλογή σας αυτό; Λέτε ότι είναι επιλογή του Πρωθυπουργού, ξαναρωτώ, να μην έχετε τακτική επικοινωνία;

ΑΤ: Μα ποιανού είναι επιλογή;

ΟΤ: Δηλαδή, εσείς θα ήσασταν πρόθυμος να έχετε επικοινωνία; Θεωρείτε ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο;

ΑΤ: Προφανώς και θα ήταν χρήσιμο και απαιτείται.

ΟΤ: Αλλά; Δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης, λέτε;

ΑΤ: Είναι προφανές. Μα, καταρχάς, εγώ ως Πρωθυπουργός κάλεσα τρεις φορές το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

ΟΤ: Άλλο σας λέω. Σας μιλώ για την προσωπική επικοινωνία.

ΑΤ: Και η προσωπική επικοινωνία, είναι όμως μέρος μιας στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, έτσι δεν είναι; Ο Πρωθυπουργός ως Πρωθυπουργός επιλέγει. Θα μοιράζατε κρίσιμες σκέψεις για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής με τα κόμματα και ιδιαίτερα με το κόμμα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια; Φαίνεται ότι δεν έχει αποφασίσει αυτό, πώς αλλιώς να σας το πω;

ΟΤ: Μάλιστα.

ΑΤ: Και δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...