340
Εξώφυλλα των εφημερίδων που μετείχαν στην κοινή διαμαρτυρία | Twitter/michaelmillerau

Αυστραλία: Λογοκριμένα τα πρωτοσέλιδα σε διαμαρτυρία για την κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 14:51
Εξώφυλλα των εφημερίδων που μετείχαν στην κοινή διαμαρτυρία
|Twitter/michaelmillerau

Αυστραλία: Λογοκριμένα τα πρωτοσέλιδα σε διαμαρτυρία για την κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 14:51

Οι εφημερίδες της Αυστραλίας κυκλοφόρησαν σήμερα Δευτέρα με λογοκριμένα με μαύρη ταινία όλα τους τα άρθρα στην πρώτη σελίδα σε μια διαμαρτυρία κατά της νομοθεσίας που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας, όπως η The Australian, η The Sydney Morning Herald και η Australian Financial Review, αλλά και περιφερειακές εφημερίδες.

Παράλληλα, τα τηλεοπτικά δίκτυα της Αυστραλίας μετέδωσαν διαφημίσεις καλώντας τους τηλεθεατές να σκεφτούν: «Οταν η κυβέρνηση σας κρύβει την αλήθεια, τι είναι αυτό που σας κρύβει;».

Η εκστρατεία του συνασπισμού Australia’s Right to Know  («Το Δικαίωμα της Αυστραλίας να Γνωρίζει») πραγματοποιείται μετά τις επιδρομές τον Ιούνιο της αστυνομίας στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου ABC στο Σίδνεϊ και στο σπίτι της δημοσιογράφου Ανίκα Σμέθχερστ του ομίλου News Corp.

Τότε το ABC είχε επισημάνει ότι η έρευνα της αστυνομίας συνδεόταν με άρθρα που δημοσίευσε το 2017 σχετικά με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν αυστραλοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Από την άλλη και σύμφωνα με τη News Corp, η έρευνα εναντίον της Σμέθχερστ αφορούσε άρθρο της για τα σχέδια της αυστραλιανής κυβέρνησης να παρακολουθεί τα email, τα μηνύματα στο κινητό και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών.

Η διαμαρτυρία έχει στόχο να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της χώρας ώστε, μεταξύ άλλων, να εξαιρέσει τους δημοσιογράφους από τη νομοθεσία που περιορίζει την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, να προστατεύει περισσότερο τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί δυσφήμησης, η οποία είναι μεταξύ των πιο αυστηρών και περίπλοκων παγκοσμίως.

Αντίθετα με τις περισσότερες δημοκρατίες στον κόσμο η Αυστραλία δεν διαθέτει συγκεκριμένη διακήρυξη για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, αλλά ούτε προβλέπει την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στο Σύνταγμά της.

Σε ένα άλλο περιστατικό που έφερε την Αυστραλία στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, στις αρχές του 2019 δικαστήριο ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην αναφέρουν ότι ο πρώην ταμίας του Βατικανού, ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Κάποια αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένα πρόσωπο καταδικάστηκε χωρίς να το κατονομάσουν, όμως άλλα μέσα που ανήκαν σε ξένους ομίλους ανέφεραν το όνομα του Πελ διότι δεν ανήκαν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...