1512
Η ωραία και το... τέρας πριν από μόλις λίγους μήνες. Ο Γουάινσταϊν και η σύζυγός του στην απονομή των Οσκαρ του 2017 | REUTERS/Danny Moloshok/File Photo

Υπόθεση Γουάινσταϊν: H ωραία είδε το πρόσωπο του «τέρατος»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2017, 13:19
Η ωραία και το... τέρας πριν από μόλις λίγους μήνες. Ο Γουάινσταϊν και η σύζυγός του στην απονομή των Οσκαρ του 2017
|REUTERS/Danny Moloshok/File Photo

Υπόθεση Γουάινσταϊν: H ωραία είδε το πρόσωπο του «τέρατος»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2017, 13:19

Λίγα 24ωρα. Τόσα χρειάστηκαν για να καταρρεύσει ένας γίγαντας του Χόλιγουντ. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες, ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν δημιουργός μεγάλων οσκαρικών επιτυχιών της Εβδομης Τέχνης («Ερωτευμένος Σέξπιρ», «Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», «Pulp Fiction», «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» μεταξύ πολλών άλλων), είδε τη βιομηχανία του θεάματος που ο ίδιος υπηρέτησε και έχτισε να στρέφεται εναντίον του. Και απολύτως δικαιολογημένα. Και είδε και την οικογένειά του να διαλύεται. Επίσης απολύτως δικαιολογημένα.

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν υπήρξε ένα «τέρας». Πίεζε τις ηθοποιούς να πέσουν στο κρεβάτι του για έναν ρόλο. Και δεν μιλάμε για μικρές άγνωστες στάρλετ -η μοίρα τους ήταν δυστυχώς πάντα τέτοια στον σκληρό κόσμο του Χόλιγουντ. Μιλάμε για ηθοποιούς που αν και δεν ήταν τόσο διάσημες όσο σήμερα, ήταν ήδη αναγνωρισμένες στον κόσμο του σινεμά. Η μία μετά την άλλη, από την Γκουίνεθ Πάλτροου έως τον Αντζελίνα Τζολί, σπάνε τον άτυπο κώδικά σιωπής που επικρατούσε για χρόνια και μιλούν για τους εκβιασμούς που δέχτηκαν από τον Γουάινσταϊν.

Και την Τρίτη η σύζυγός του, Τζορτζίνα Τσάπμαν, με την οποία ήταν παντρεμένοι εδώ και δέκα χρόνια, από το 2007, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πάρει διαζύγιο.

«Η καρδιά μου έχει τσακιστεί για όλες τις γυναίκες που υπέστησαν τρομερό πόνο εξαιτίας όλων αυτών των ασυγχώρητων πράξεων», είπε η Τσάπμαν, που είναι σχεδιάστρια μόδας, στο περιοδικό People«Επέλεξα να εγκαταλείψω τον σύζυγό του. Η φροντίδα για τα νεαρά παιδιά μου είναι πρώτη προτεραιότητα. Ζητάω από τα μέσα ενημέρωσης σεβασμό της ιδιωτικότητας αυτό το διάστημα», σημείωσε στη δήλωση προς το People. Το ζεύγος έχει μία κόρη επτά ετών και έναν γιο τεσσάρων.

Μετά την αποκάλυψη των περιστατικών παρενόχλησης, ο Γουάινσταϊν επέμεινε ότι η σύζυγός του είναι «100% στο πλευρό μου». Συμπλήρωνε ότι έχουν συζητήσει για το θέμα και ότι η Τσάπμαν τον βοηθά να γίνει «ένας καλύτερος άνθρωπος». Τώρα θα πρέπει να τρέχει στους δικηγόρους.

Εν τω μεταξύ, δύο από τις ηθοποιούς πρώτης γραμμής, η Αντζελίνα Τζολί και η Γκουίνεθ Πάλτροου, κατήγγειλαν και αυτές ότι είχαν υποστεί παρενόχληση από τον πανίσχυρο και πολύ καλά συνδεδεμένο παραγωγό.

Μιλώντας στους New York Times που αποκάλυψαν τη σωρεία περιστατικών παρενόχλησης του παραγωγού, οι δύο ηθοποιοί μιλούν για την συμπεριφορά του παραγωγού.

«Φοβήθηκα ότι θα με απολύσει»

Το 1996, στα 22 της, η Γκουίνεθ Πάλτροου έκλεισε ένα ρόλο που θα της έδινε την ώθηση να φύγει από την κατηγορία των φιλόδοξων ηθοποιών σε αυτή των σταρ. Ηταν o πρωταγωνιστικός ρόλος στην «Εμμα», αυτός μιας νεαρής προξενήτρας στην Αγγλία του 1800. Παραγωγός ήταν ο Γουάινσταϊν.

Η Πάλτροου λέει ότι, όταν ο Γουάινσταϊν την επέλεξε για την ταινία και πριν αρχίσουν τα γυρίσματα, την κάλεσε στην σουίτα του για «επίσκεψη εργασίας». Εκεί έβαλε τα χέρια του πάνω της και της πρότεινε να του κάνει μασάζ στο δωμάτιό του. Η νεαρή ηθοποιός που είχε ήδη παρουσίες σε δημοφιλείς ταινίες -«Seven», «Jefferson in Paris» και «Hook»- έφυγε ταραγμένη.

Προσθέτει ότι ενημέρωσε τον Μπραντ Πιτ, με τον οποίο είχαν τότε σχέση, και αυτός με τη σειρά του ζήτησε σε έντονο ύφος από τον Γουάινσταϊν να μην την αγγίξει. Ωστόσο, ο παραγωγός απείλησε την Πάλτροου να μην μιλήσει σε κανένα για ό,τι συνέβη.

epa04662214 US actress Gwyneth Paltrow poses for a photograph as she arrives at the Foundation for AIDS Research (amfAR) fundraising gala in Shaw Studio, Hong Kong, China, 14 March 2015. The foundation presented the inaugural of amfAR Hong Kong. EPA/STR
Η Πάλτροου σε πρεμιέρα ταινίας το 2015 (EPA/STR)

«Ημουν παιδί, είχα υπογράψει (για την ταινία) και ήμουν τρομοκρατημένη», λέει και μεταδίδει την ανησυχία της ότι θα την απέλυε από την ταινία.

Ωστόσο συνέχισαν να συνεργάζονται τα επόμενα χρόνια. Το 1999 η Πάλτροου κέρδισε το Οσκαρ για τον «Ερωτευμένο Σέξπιρ», ταινία παραγωγής του Γουάινσταϊν. Στην απονομή του βραβείου ποζάρισαν μαζί με το χρυσό αγαλματάκι στα χέρια…

«Αποφάσισα να μην ξαναδουλέψω μαζί του»

Περίπου την ίδια εποχή, συνέβη το περιστατικό που αποκάλυψε στους New York Times η Αντζελίνα Τζολί.

Λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Ακολουθώντας την καρδιά», το 1998, ο Γουάινσταϊν τής ρίχτηκε σε σουίτα ξενοδοχείου. Ωστόσο αυτή τον απέρριψε.

«Είχα μια κακή εμπειρία μαζί του όταν ήμουν νεαρή και, εξαιτίας της, αποφάσισα να μην εργαστώ ξανά μαζί του και να προειδοποιήσω και άλλες γυναίκες όταν θα συνεργάζονταν. Αυτή η συμπεριφορά κατά γυναικών σε οποιοδήποτε τομέα σε οποιαδήποτε χώρα είναι απαράδεκτη», καταλήγει.

2017-09-11T222945Z_1683225120_RC1BCC6062F0_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-TIFF-FIRSTTHEYKILLEDMYFATHER
Η Αντζελίνα Τζολί αποφάσισε να μην συνεργαστεί ξανά με τον παραγωγό (Reuters)
Μια αλυσίδα καταγγελιών

Οι καταγγελίες από την Τζολί και την Πάλτροου έρχονται να προστεθούν σε αυτές ηθοποιών, όπως της  Ασλεϊ Τζαντ, της Μάιρα Σορβίνο, της Ροζάνα Αρκέτ, της Γαλλίδας Τζουντίτ Γκοντρές και της Αζια Αρτζέντο, αλλά και κάποιες ανώνυμες που έχουν έλθει στο φως τις τελευταίες ημέρες.

Σε άλλες οκτώ περιπτώσεις, όπως αυτή της ηθοποιού Ρόουζ ΜακΓκόουαν, οι δύο πλευρές ήλθαν σε συμβιβασμό και έκλεισαν την καταγγελία.

Ακόμη, υπάρχουν άλλες 16 καταγγελίες από  πρώην και νυν υπαλλήλους του παραγωγού, οι οποίες «ήταν μάρτυρες ή είχαν γνώση προτάσεων σεξουαλικού χαρακτήρα σε περιστάσεις που σχετίζονται με ταινίες του Γουάινσταϊν ή τον χώρο εργασίας».

epa04496149 US actress Rosanna Arquette arrives for the Los Angeles premiere of Wild at the Academy of Motion Picture Arts and Sciences Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills, California, USA, 19 November 2014. The movie opens in US theaters 03 December 2014. EPA/NINA PROMMER
Η Ροζάνα Αρκέτ το 2014 (EPA/NINA PROMMER)

Η Ροζάνα Αρκέτ, όταν ήταν και αυτή νεαρή στον χώρο στις αρχές της δεκαετίας του ’90, κανόνισε μια συνάντηση με τον παραγωγό για να της δώσει ένα σενάριο.

Τον βρήκε με μπουρνούζι και της ζήτησε να του κάνει μασάζ στο λαιμό. Του απάντησε ότι πρέπει να το ζητήσει από μια επαγγελματία, αλλά αυτός της έπιασε το χέρι και προσπάθησε να το φέρει στα γεννητικά του όργανα. Αμέσως η Αρκέτ το τράβηξε ενώ ο Γουάνσταϊν περηφανευόταν για τις κατακτήσεις του.

«Ροζάνα, κάνεις μεγάλο λάθος» της είπε.

Η Μάιρα Σορβίνο κατήγγειλε ότι παρενοχλήθηκε το 1995 στο Τορόντο, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ. «Αρχισε να μου κάνει μασάζ στους ώμους , πράγμα που με έκανε να νιώσω άβολα, μετά άρχισε σχεδόν να με κυνηγά στο δωμάτιο», λέει για να προσθέσει ότι τελικά κατάφερε να φύγει.

Σήμερα, και αφού νιώθει μάλλον μετανιωμένη γιατί δεν μίλησε νωρίτερα, γράφει στο Twitter ότι ήταν δύσκολο για την ίδια και για άλλες γυναίκες. «Πήραμε τη δύναμή μας πίσω».

Η γαλλίδα Τζουντίτ Γκοντρές υπέστη την παρενόχληση του Γουάινσταϊν στις Κάννες όταν ήταν 24 ετών και αρκετά γνωστή στη χώρα της.

Της ζήτησε μασάζ, αυτή αρνήθηκε και δικαιολογήθηκε ότι τα μασάζ μεταξύ συναδέλφων ήταν συνηθισμένα στις ΗΠΑ.

Βαρύτερη είναι η καταγγελία της ιταλίδας ηθοποιού και σκηνοθέτριας Αζια Αρτζέντο, η οποία είναι κόρη του σκηνοθέτη των ταινιών τρόμου Ντάριο Αρτζέντο.

Παραβρέθηκε προς τα τέλη της δεκαετία του ’90 στη Γαλλία σε, όπως της είπαν, ένα πάρτι της εταιρείας παραγωγής Miramax, την οποία διηύθυνε τότε ο Γουάινσταϊν. Ωστόσο, η 21χρονη τότε ηθοποιός, διαπίστωσε ότι ήταν μόνοι τους. Της ζήτησε να του κάνει μασάζ, αυτή σε αλλά δέχτηκε, ωστόσο αυτός επιχείρησε να της κάνει στοματικό σεξ, λέει η ίδια στο People.

Ωστόσο η επαγγελματική σχέση τους δεν διακόπηκε και συνεργάστηκαν στο μέλλον. Ο Γουάινσταϊν έδειχνε φιλικός μαζί της και τη σύστησε και στη μητέρα του!

epa05970610 Italian actress Asia Argento arrive for the screening of 'Les Fantomes d'Ismael' (Ismael's Ghosts) and the Opening Ceremony of the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France, 17 May 2017. Presented out of competition, the movie opens the festival which runs from 17 to 28 May. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Αζια Αρτζέντο, η οποία επίσης έχει καταγγείλει τον Γουάινσταϊν (EPA/GUILLAUME HORCAJUELO)

Κοινός τόπος των μαρτυριών ο φόβος των γυναικών να μιλήσουν γιατί αν το έκαναν θα κατέστρεφε την καριέρα τους. Πολλές –αν όχι όλες- ήταν στην αρχή της καριέρας τους και φοβούνταν ότι, αν δεν υπακούσουν, οι καριέρες τους θα καταστρέφονταν πρόωρα.

Κοινή είναι η πρακτική του παραγωγού: Πρώτα καλούσε τις γυναίκες με αφορμή κάποια επαγγελματική συνάντηση σε χώρο όπου ήταν μόνος. Μετά είτε ζητούσε να του κάνουν μασάζ, είτε έβγαζε τα ρούχα του, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούσε να κάνουν σεξ για να τις προσλάβει.

Εν τω μεταξύ, ο παραγωγός, που απολύθηκε από την εταιρεία του και είδε τη δικηγόρο του να αποχωρεί, αρνήθηκε κατηγορίες ότι εμπλέκεται και σε βιασμό, όπως έγραψε το περιοδικό New Yorker.

Υπερ του Γουάινσταϊν η Λόχαν

Ο Γουάινσταϊν βρήκε πάντως αναπάντεχη υποστήριξη –έστω και για λίγο- στο πρόσωπο της ηθοποιού Λίντσεϊ Λόχαν, η οποία στο Instagram εκφράστηκε μάλλον θετικά για τον παραγωγό, αν και στη συνέχεια έσβησε τα σχόλια.

Η Λόχαν, όπως γράφει το Variety, έγραψε ότι «αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτόν, πρέπει όλοι να σταματήσουν, δεν είναι σωστό αυτό που συμβαίνει». Εγραψε ακόμη ότι η σύζυγος του παραγωγού πρέπει να τον υπερασπιστεί. Η ηθοποιός είπε ακόμη ότι γύρισαν πολλές ταινίες μαζί και ότι ο παραγωγός δεν την έβλαψε.

Ωστόσο η Λόχαν έσβησε τα μηνύματα μέσα σε λίγη ώρα.

Δηλώσεις Ομπάμα και Κλίντον

Το ζήτημα του Γουάινσταϊν έχει ξεφύγει από τα όρια του Χόλιγουντ.

Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα δηλώνουν «αηδιασμένοι από τις αναφορές για τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν» και στηρίζουν τις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για περιπέτεια τους.

Σοκαρισμένη από τις αναφορές δηλώνει και η Χίλαρι Κλίντον. Ο Γουάινσταϊν είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική της καμπάνια το 2016 ενώ διαχρονικά είναι κοντά στους Δημοκρατικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...