372
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη | REUTERS/Amir Cohen

Τσίπρας: «Στρατηγική επιλογή μας η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ»

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 16:26
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη
|REUTERS/Amir Cohen

Τσίπρας: «Στρατηγική επιλογή μας η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ»

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 16:26

Ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της στενής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ χαρακτήρισαν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης την τριμερή τους συνάντηση το πρωί της Πέμπτης στην Ιερουσαλήμ.

Οι τρεις χώρες αποφάσισαν να στήσουν διακρατικό κέντρο συνεργασίας Πολιτικής Προστασίας, μια συνεργασία που άτυπα είχε ξεκινήσει με την αποστολή πυροσβεστών στην Κύπρο και το Ισραήλ. Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε την υπερηφάνειά του για τους έλληνες πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών, χάρη στις ενέργειες των οποίων διασώθηκε η πόλη της Χάιφα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Ιδιαίτερη πτυχή της τριμερούς συνεργασίας τους είναι το ενεργειακό, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα» και ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο θέμα «πυλώνα» της διμερούς συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου. «Οι μεσογειακοί υδρογονάνθρακες πρέπει να γίνουν καταλύτης σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας περιέγραψε ως στόχο της κυβέρνησής του να γίνει η χώρα διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου. Η συνεργασία, τόνισε, θα αφορά πολλούς ακόμη τομείς, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, έρευνα και τεχνολογία. Εκανε λόγο για ένα τριμερές σχήμα που στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας εδραιώνει τη συνεργασία των τριών χωρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προς όφελος των λαών τους.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Τσίπρας αναφέρθηκαν επίσης στο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής, θέτοντας δύο αναγκαίους όρους: την ασφάλεια για τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τραγικές εξελίξεις στη Συρία, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή την περίοδο είναι «οι επιθετικές φωνές».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας περιέγραψε τα αναγκαία συστατικά της λύσης του Κυπριακού, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για «πραγματική, αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών» και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «καλώς ορίσατε φίλοι μου». Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η συνεργασία υπερβαίνει των όποιων πολιτικών διακηρύξεων και ενέχει μέγιστη στρατηγική σημασία. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η τριμερής είναι μια στρατηγική επιλογή συμπληρώνοντας πως η συνεργασία θα διέπεται από ειλικρίνεια «και σε αυτά που διαφωνούμε», ενώ πρότεινε να γίνει στη Θεσσαλονίκη η επόμενη συνάντησή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...