507
Ο Τιμ Κείν την Παρασκευή σε ομιλία με την Κλίντον | REUTERS/Scott Audette

Τιμ Κέιν: Μια «ασφαλής επιλογή» στο πλευρό της Κλίντον

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2016, 21:58
Ο Τιμ Κείν την Παρασκευή σε ομιλία με την Κλίντον
|REUTERS/Scott Audette

Τιμ Κέιν: Μια «ασφαλής επιλογή» στο πλευρό της Κλίντον

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2016, 21:58

Σαν μια επιλογή που αποσκοπεί στη διεύρυνση του ακροατηρίου της Χίλαρι Κλίντον ενόψει της αναμέτρησης του Νοεμβρίου ερμηνεύουν τα αμερικανικά μέσα την επιλογή του Τιμ Κέιν, γερουσιαστή από τη Βιρτζίνια, ως υποψηφίου αντιπροέδρου.

Είναι έμπειρος πολιτικός, με διοικητική πείρα, καθώς έχει υπάρξει κυβερνήτης, αλλά και πείρα της νομοθετικής διαδικασίας στο Καπιτώλιο.

Με τον τρόπο των καιρών μας, ένα tweet, η Κλίντον ανέφερε ότι επέλεξε έναν «πάντα αισιόδοξο» άνθρωπο, με χαρακτηριστικά ενός πολιτικού που γνωρίζει να φέρει σε πέρας ό,τι του ανατεθεί.,

Ο 58χρονος, πολιτικά κεντρώος γερουσιαστής, περίπου μία δεκαετία νεότερος από την Κλίντον, εκλέγεται από το 2012 στη Βιρτζίνια, μια πολιτεία που θα αναδειχτεί σε ένα από τα πεδία της εκλογικής μάχης τον Νοέμβριο, αν επαληθευθούν τα ως τώρα δημοσκοπικά στοιχεία.

Ο Κέιν ήταν στο παρελθόν κυβερνήτης της πολιτείας, όπως και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Η θητεία του στις επιτροπές Διεθνών Σχέσεων και Αμυνας της Γερουσίας είναι προσόν. Το 2008 ήταν μάλιστα ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονταν για την αντιπροεδρία υπό τον Μπαράκ Ομπάμα – επελέγη τελικά ο Τζο Μπάιντεν. Ακόμη, δεν θα επηρεαστεί η λεπτή ισορροπία ψήφων στη Γερουσία καθώς σε περίπτωση εκλογής του ο Δημοκρατικός κυβερνήτης έχει λόγο στην επιλογή του νέου γερουσιαστή που θα τον αναπληρώσει.

Εχει ταχτεί υπέρ των συμφωνιών για το ελεύθερο εμπόριο (κάτι που μάλλον θα δυσαρεστήσει τους οπαδούς του Σάντερς που θα ψήφιζαν την Κλίντον με βαριά καρδιά), όπως άλλωστε και η ίδια η υποψήφια. Είναι ακόμη προσωπικά κατά των εκτρώσεων, αλλά υποστηρίζει το δικαίωμα σε αυτές, ενδεχομένως και αυτή άλλη μία ασφαλής μέση λύση με το βλέμμα στους Ρεπουμπλικανούς για τους οποίους το αίτημα της απαγόρευσης είναι κεντρικό εδώ και δεκαετίες.

Ενας άλλος παράγοντας υπέρ του, το ότι μιλά άριστα ισπανικά κάτι που τον φέρνει κοντά σε ένα κομμάτι που πληθυσμού που είναι μήλον της έριδος για και για τους δύο υποψήφιους, αν και γενικά χαρακτηρίζεται σαν ειδικό κοινό. Εξάλλου, αν δει κανείς την καμπάνια της Κλίντον, όπως εξελίσσεται στο Facebook, τα μηνύματα μόνο στα ισπανικά, παράλληλα με τα αντίστοιχα στα αγγλικά είναι πολύ συχνά και πολλές φορές στοχευμένα.

Γιατί τον Κέιν

Ο υποψήφιος φαίνεται σαν μια ασφαλής επιλογή, που δεν έχει σκοπό να εντυπωσιάσει, αλλά περισσότερο να δείξει ότι πρόκειται για μια κίνηση ουσίας. «Ασφαλής επιλογή» μπορεί να σημαίνει όμως και «άχρωμη επιλογή», απέναντι σε ένα εξίσου όχι πολύ εντυπωσιακό Μάικ Πενς, τον υποψήφιο του Τραμπ.

Η Κλίντον είχε να εξετάσει πολλές παραμέτρους σε σχέση με το ποιο κοινό που ως τώρα μένει σιωπηλό ή ανενεργό θα είναι πιο δεκτικό στην επιλογή του αντιπροέδρου.

Στις υποψηφιότητες που εξέταζε η Κλίντον συμπεριλαμβανόταν η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιαστής στη Μασαχουσέτη, ο αφροαμερικανός επίσης γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσει Κόρει Μπούκερ, όπως και ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ. Ολες υποψηφιότητες που στο ένα ή τον άλλο βαθμό είναι προορισμένες να δελεάσουν ένα ειδικό κοινό.

Το Atlantic σημειώνει ότι δεν πρόκειται για μια ιστορική επιλογή, όπως θα ήταν για παράδειγμα αυτή της Γοουόρεν ή του Μπούκερ. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος με τις θέσεις του ή την εν γένει παρουσία του να αποθαρρύνει μέρος των ψηφοφόρων του Σάντερς, που θα ήθελαν ίσως μια πιο δυναμική ή περισσότερο «αριστερή» για τα αμερικανικά δεδομένα υποψηφιότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...