659
Τα πρόσωπα των δύο υποψηφίων σε σατιρικές μάσκες | REUTERS/Jim Young

Κλίντον και Τραμπ στον αστερισμό του Ορλάντο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2016, 19:26
Τα πρόσωπα των δύο υποψηφίων σε σατιρικές μάσκες
|REUTERS/Jim Young

Κλίντον και Τραμπ στον αστερισμό του Ορλάντο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2016, 19:26

Η αρχή έγινε με τις αναλύσεις για το κοινωνικό προφίλ των ΗΠΑ και για τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας διχασμένης στα δύο, μιας κοινωνίας που παρακολουθεί με ανοιχτό το στόμα τις εξελίξεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Και τώρα που η σκόνη κατακάθεται, τώρα που το αίμα ψυχραίνει και η νηφαλιότητα κερδίζει έδαφος αρχίζουν οι πολιτικές αναλύσεις.

 

Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αμερικής προσπαθούν να αγγίξουν το πώς επηρεάζονται οι διεκδικητές του προεδρικού θώκου από το μακελειό στο Ορλάντο. Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επωφεληθεί; Πώς μπορεί να κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον; Πώς μπορεί να χάσουν και οι δύο εάν δεν προσέξουν το τι θα δηλώσουν;

Η Χίλαρι Κλίντον αποφάσισε να κινηθεί –όχι και τόσο άμεσα- και πήρε την στρατηγική επιλογή να απευθυνθεί στην ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανσέξουαλ) κοινότητα. Και το έκανε τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ισπανικά, αφού οι πόλεις της Φλόριντας έχουν μεγάλες κοινότητες ισπανόφωνων. «Ξύπνησα για να μάθω τα συγκλονιστικά νέα από τη Φλόριντα. Οσο περιμένουμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες, οι σκέψεις μας είναι με αυτούς που πλήττονται από αυτήν την τρομερή πράξη», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.

Από την πλευρά του, ο Ντόναντ Τραμπ αποφάσισε να μιλήσει με… υπονοούμενα. Αφού είπε πως προσεύχεται για όλα τα θύματα και τις οικογένειές τους, αναρωτήθηκε πότε θα σταματήσει αυτό και πότε θα γίνουν οι Αμερικανοί… έξυπνοι και σκληροί.

Κι εδώ είναι το ενδιαφέρον. Οπως σχολιάζει ο Τζόναθαν Μάρτιν στους New York Times, ο Τραμπ τονίζει σε κάθε ευκαιρία «το πόσο πρόθυμος είναι να αψηφήσει το status quo και τον τρόπο με τον οποίο η Αμερική λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, εδώ και αιώνες». Με επιχείρημα ότι είχε «προειδοποιήσει για τα όσα θα έρθουν στο πεδίο της τρομοκρατίας», ο Τραμπ προσπαθεί να κερδίσει έδαφος, τζογάροντας πάνω στο αίσθημα του φόβου των πολιτών.

Και προσέχει πώς το κάνει. Δεν μιλά για εκδίκηση, για να μη χάσει το μετριοπαθές κομμάτι της εκλογικής πίτας. Μιλά για επαγρύπνηση.

Αντίθετα, η Κλίντον άφησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να μιλήσει πρώτα για σκιές τρομοκρατίας και στη συνέχεια μίλησε κι αυτή.


Προσεκτική, μιας και τα λάθη σε αυτό το χρονικό σημείο και σε τόσο λεπτά ζητήματα δεν συγχωρούνται, σημειώνει ο Μάρτιν.

Σε όλα τα αμερικανικά Μέσα, επισημαίνεται πως το μακελειό του Ορλάντο θα αλλάξει τους όρους της εκλογικής μάχης. Θα αλλάξει η θεματολογία, θα τροποποιηθεί η ατζέντα και θα κλιμακωθεί η ρητορική. Τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ηδη, για παράδειγμα, η Χίλαρι Κλίντον ακύρωσε την προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο περιοδεία της στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα. Το θέμα είναι τι θα κάνει ο Τραμπ… Μέχρι στιγμής, και ο ίδιος ακυρώνει εκδηλώσεις του, όπως αυτή στο Πόρτσμουθ του Νιου Χάμσαϊρ, η οποία ήταν αφιερωμένη στη συλλογή χρημάτων για την εκλογική μάχη, όπως σημειώνεται στον ιστότοπο της βρετανικής Guardian.

Τρομοκρατία: ΗΠΑ και Μ. Ανατολή
Την ίδια ώρα, διεθνείς αναλυτές αναφέρουν πως οι αντιδράσεις που θα έχουν οι πολιτικοί ενδεχομένως να καθορίσουν και την αντίδραση που έχει η άλλη πλευρά. Εάν για παράδειγμα υπάρξει κλιμακούμενη ρητορική από πλευράς Τραμπ ή Κλίντον, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει κόσμος που θα αντιδράσει έντονα. Κι όταν λέμε κόσμος, εννοούμε αμερικανούς πολίτες σαν τον δράστη του μακελειού του Ορλάντο, οι οποίοι είναι αδύνατον να εντοπιστούν κι οι οποίοι κρατούν χαμηλό προφίλ ώστε να μη δίνουν στόχο και να μπορούν ανενόχλητοι να δράσουν εάν και όταν αυτό χρειαστεί.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στα πεδία μάχης στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι καθόλου απίθανο, για την ακρίβεια είναι πολύ πιθανό, να υπάρξουν γενικευμένες αντιδράσεις στις χώρες που περιβάλλουν τη Συρία και στις οποίες υπάρχουν ανεπτυγμένα αμερικανικά στρατεύματα.

Αντίθετα, μία πιο χαλαρή προσέγγιση στο ζήτημα, ενδεχομένως να επιφέρει αντιδράσεις στο μετριοπαθές ακροατήριο των ΗΠΑ. Ενα ακροατήριο το οποίο βλέπει πως τα όσα παρακολουθούσε πριν λίγο καιρό στους δέκτες των τηλεοράσεών του σε Γαλλία και Βέλγιο, πλέον, είναι εντός των τειχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...