659
Τα μωρά συνήθως λατρεύουν το νερό και μπορούν να κολυμβήσουν ενστικτωδώς, αλλά ποτέ μόνα τους | MasterFinally / Wikipedia

Τα σωσίβια λαιμού, ίσως είναι θανάσιμη παγίδα για μωρά

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2017, 15:09
Τα μωρά συνήθως λατρεύουν το νερό και μπορούν να κολυμβήσουν ενστικτωδώς, αλλά ποτέ μόνα τους
|MasterFinally / Wikipedia

Τα σωσίβια λαιμού, ίσως είναι θανάσιμη παγίδα για μωρά

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2017, 15:09

Τα σωσίβια λαιμού, που κυκλοφορούν σε χίλια δυο λαμπερά χρώματα, έχουν πλημμυρίσει φέτος τα e-shops. Είναι τα πιο hot βρεφικά αξεσουάρ του καλοκαιριού και οι φωτογραφίες τους έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί πράγματι, καθώς τα παιδικά κεφαλάκια βγαίνουν μέσα από τις κουλούρες που επιπλέουν στο νερό σαν φουσκωτοί γιακάδες, τα μωρά φαίνονται ακόμα πιο χαριτωμένα.

Όμως ο Κάιραν Κουίνλαν, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο Rush και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου για την Πρόληψη Τραυματισμών, Βίας και Δηλητηριάσεων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), προειδοποιεί ότι μπορεί να είναι χαριτωμένα και να φαίνονται αβλαβή, αλλά είναι πιθανό να έχουν θανατηφόρες συνέπειες. Σύμφωνα με τον αμερικανό παιδίατρο, αναφέρει η Daily Mail, οι ραφές των φουσκωτών σωσιβίων λαιμού δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι κλείνουν υδατοστεγώς.

Τα θεωρεί επικίνδυνα και αναφερόμενος στις συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις τους, ο Κουίνλαν δήλωσε: «Τα σωσίβια λαιμού για μωρά με φοβίζουν θανάσιμα και ελπίζω ότι φοβίζουν και τους γονείς. Είναι πιθανές παγίδες θανάτου … Είναι τρομακτικό το πολύτιμο μωρό σου να βρεθεί στον πάτο της πισίνας εξαιτίας μιας ραφής που δεν είναι καλά σφραγισμένη».

Mom had a runway show, so I went to go hang by the pool with the girls in my new floaty ?? First Pool Day!! Thanks @racqueltaylor @nikkilee113 @danielleattias #neckfloat #babyneckfloat

A post shared by Kingston Alfred Santos (@kingstonalfred) on

Τα σωσίβια λαιμού σχεδιάστηκαν αρχικά σαν ιατρικό  βοήθημα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, πολλοί γονείς, όμως, τα χρησιμοποιούν για να στηρίζουν το κεφαλάκι του μωρού τους μέσα στο νερό. Εδώ και καιρό, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν είναι κατάλληλα για κολύμπι ή για να επιπλέουν τα μωρά στο νερό και ότι δεν πρέπει να συγχέονται με τα ασφαλή σωσίβια.

Ο κίνδυνος πνιγμού μεγαλώνει όταν τα αξεσουάρ, που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη του λαιμού των μωρών στο νερό, χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο ή ξαφνικά ξεφουσκώσουν.  Η AAP  προειδοποιεί ότι τυχόν βοηθήματα κολύμβησης φουσκωμένα με αέρα είναι εξίσου επικίνδυνα, αφού αν ξεφουσκώσουν ξαφνικά για κάποιο λόγο, παύουν αμέσως να επιπλέουν.

Άλλοι ειδικοί έχουν, επίσης, κατηγορήσει τα σωσίβια λαιμού, ως ασταθή. Λένε ότι ακόμα και ο ελαφρύς κυματισμός, που δημιουργείται όταν άλλοι άνθρωποι κολυμπούν κοντά στα μωρά, μπορεί να τα αναποδογυρίσει και να βρεθούν μέσα στο νερό.

Οι γονείς χρησιμοποιούν συχνά τα σωσίβια λαιμού, καθώς τους επιτρέπουν να μένουν δίπλα στην πισίνα, ενώ το μωρό τους παίζει στο νερό. Οι ειδικοί τους προειδοποιούν, όμως, ότι πρέπει να βρίσκονται συνεχώς στο πλάι του. «Μπορεί να είναι χαλαρωτικό για τους αγχωμένους γονείς να παρακολουθούν το μωρό τους να επιπλέει μόνο του μέσα στην πισίνα, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουν ή χρειάζονται τα μωρά, φυσικά ή συναισθηματικά», δήλωσε στον Independent, o Κέιλ Μπέργκαμ, εκ μέρους του βρετανικού Συνδέσμου Καθηγητών  Κολύμβησης (STA).

Η ανθρωπολόγος Φρανσουάζ Φρίντμαν (έχει ιδρύσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Birthlight) προειδοποίησε, επίσης, ότι «υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι, οι οποίοι συνδέονται με τη συχνή χρήση σωσιβίων λαιμού, που [οι κατασκευαστές τους] ισχυρίζονται ότι προσφέρουν πλήρη ασφάλεια και φαινομενική άνεση στα μωρά, αλλά τους στερούν την ελευθερία κινήσεων, πράγμα που γνωρίζουμε τώρα ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει [κακές] συνέπειες».

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει τους γονείς να αποφεύγουν όλες τα αξεσουάρ για μωρά που φουσκώνουν με αέρα. Η προειδοποίηση έγινε μετά από την ανάκληση δύο τύπων σωσιβίων λαιμού που πουλούσε το eBay επειδή δεν πληρούσαν τα πρότυπα ασφαλείας. Οι εταιρίες, που τα κατασκεύαζαν, αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τα προϊόντα τους μετά τις αναφορές πελατών ότι οι ραφές τους άνοιγαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...