462
Οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς στη Βουλή | Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

«Σφίγγα» ο Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με Τσίπρα – Δείπνο Πρωθυπουργού με Ιερώνυμο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 20:14
Οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς στη Βουλή
|Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

«Σφίγγα» ο Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με Τσίπρα – Δείπνο Πρωθυπουργού με Ιερώνυμο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 20:14

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και τη συνάντηση της Τετάρτης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει πλήρη ενημέρωση για το ζήτημα των Σκοπίων, καθώς φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» και το ραντεβού με τον κ. Ζάεφ για το συγκεκριμένο θέμα και αναμένεται να γίνει στις 24 Ιανουαρίου, στο Νταβός.

Το βέβαιο είναι ότι η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε μία ώρα και είκοσι λεπτά, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά την ενημέρωση από τον κ. Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση και δείπνο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ιερώνυμος είχαν ανταλλάξει προσφάτως επιστολές, όπου και η κάθε πλευρά ξεκαθάριζε τη δική της θέση για το Μακεδονικό.

Η Εκκλησία εμφανίζεται αρνητική στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ενώ από το Μαξίμου δεν σταματούν να θυμίζουν ότι η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από την κυβέρνηση και επικυρώνεται από το Κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει διαύλους επικοινωνίας με την Εκκλησία προκειμένου να μην πυροδοτήσει κλίμα έντασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ εξαπολύει επίθεση στον ίδιο τον πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας ότι «προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος».

«Εκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή», καταλήγει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, όπως είναι το Σκοπιανό, ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να μην ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα, τους βουλευτές, το λαό και να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ. Είναι πια προφανές ότι ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος.

Σήμερα μάλιστα έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή. Πρωτοφανής ανευθυνότητα, από μια επικίνδυνη Κυβέρνηση που αναλαμβάνει πλέον αποκλειστικά τις ευθύνες της για ό,τι συμβεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...