1248
Μέσι, Ράκιτιτς και Πικέ απογοητευμένοι από την εξέλιξη του δεύτερου αγώνα της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα | REUTERS/Sergio Perez

Πού χάθηκε η Μπαρτσελόνα που λατρέψαμε;

Sportscaster Sportscaster 19 Αυγούστου 2017, 16:25
Μέσι, Ράκιτιτς και Πικέ απογοητευμένοι από την εξέλιξη του δεύτερου αγώνα της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα
|REUTERS/Sergio Perez

Πού χάθηκε η Μπαρτσελόνα που λατρέψαμε;

Sportscaster Sportscaster 19 Αυγούστου 2017, 16:25

Εχασε τον Νεϊμάρ. Ο αντικαταστάτης του, εάν υποθέσουμε πως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να καλύψει το κενό του υπάρχει, ακόμα δεν έχει φανεί. Εχασε το πρώτο τρόπαιο της σεζόν -το ισπανικό Σούπερ Καπ- από τη μισητή Ρεάλ Μαδρίτης με συνολικό σκορ 5-1. Εχασε και τον Λουίς Σουάρες. Τραυματίστηκε στο γόνατο, στη ρεβάνς του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», και βγήκε νοκ-άουτ για περίπου ένα μήνα. Από εκείνη την επική ανατροπή του περασμένου Μαρτίου (6-1 την Παρί Σεν Ζερμέν) -τη βραδιά της κορύφωσης της πίστης σε αυτή την ομάδα που «όλα τα μπορεί»- κι έπειτα, η Μπαρτσελόνα δεν χαμογέλασε παρά μόνο μία φορά: στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας (27 Μαϊου). Ολα της πάνε στραβά.

Ακόμη και στις λεπτομέρειες. Στην παρουσίαση του Παουλίνιο, την Πέμπτη, το νέο της μετεγγραφικό απόκτημα κλήθηκε να κάνει τα καθιερωμένα «γκελάκια» με την μπάλα, για τις ανάγκες των φωτοτεπόρτερ, όμως η (αναμφισβήτητη) τεχνική του κατάρτιση τον πρόδωσε. Το βιντεάκι με το άθλιο κοντρόλ του έγινε viral στο Διαδίκτυο. Για να φουντώσει η γκρίνια των «μπλαουγκράνα» οπαδών, που πιστεύουν ότι στα 29 του -και ύστερα από δύο χρόνια ποδοσφαιρικής αυτοεξορίας στην Κίνα- ο βραζιλιάνος μέσος δεν είχε καμία δουλειά στο «Καμπ Νου». Σίγουρα όχι με αυτό το υπέρογκο κόστος των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Λιονέλ Μέσι δεν έχει βάλει -ακόμα- την υπογραφή του στο νέο του συμβόλαιο. Υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσει από την (προφορική) συμφωνία; Ποτέ άλλοτε η μοναξιά του Μέσι μέσα στο γήπεδο δεν ήταν τόσο εκκωφαντική, αλλά όχι. Σχεδόν αποκλείεται. Ποτέ δεν θα εγκατέλειπε τον μοναδικό σύλλογο στον οποίο έχει παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τη στιγμή που τον έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αλλά, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πιέσει τη διοίκηση, να ξανασηκώσει την Μπαρτσελόνα στο ύψος της. Με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό; Με μετεγγραφές.

2017-08-17T001022Z_144254623_RC12D15ED8F0_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-REA-FCB-SUPERCUP
Ο Μέσι κοιτάει απελπισμένος προς τον ουρανό κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ρεάλ

Είναι παράδοξο, που ο καταλανικός σύλλογος δεν διεκδίκησε τον Κιλιάν Εμπαπέ. Εχοντας χάσει τον τρίτο καλύτερο παίκτη του κόσμου, τον Νεϊμάρ, το λογικό θα ήταν να σπεύσει να αγοράσει τον νεαρό Γάλλο, που όλοι πιστεύουν ότι θα είναι ένας από τους τρεις καλύτερους σε δυο τρία χρόνια. Αντί γι’ αυτό, έχει «κολλήσει» στον Ουσμάν Ντεμπελέ και στον Φελίπε Κουτίνιο. Τον Ντεμπελέ μπορούσε να τον έχει αποκτήσει από το περασμένο καλοκαίρι, όμως βρήκε υπερβολικό το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να πληρώσει. Ο ποδοσφαιριστής κατέληξε στην Ντόρτμουντ, η οποία -τώρα- απαιτεί 100 εκατομμύρια. Με τον Κουτίνιο βρισκόταν σε επαφή από τα μέσα της προηγούμενης σεζόν, καθώς αναζητούσε βραζιλιάνικη παρέα για τον Νεϊμάρ. Οταν εκείνος την άφησε στα κρύα του λουτρού, η Μπαρτσελόνα προτίμησε να ακολουθήσει τις γραμμές επικοινωνίας που είχε, ήδη, ανοίξει.

2017-08-14T141916Z_855953502_RC13F6C75100_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-WINDOW
Ο Κουτίνιο είναι έτοιμος να έρθει στην Μπάρτσελόνα. Η Λίβερπουλ όμως έχει άλλη άποψη

Αυτούς τους δύο παίκτες, τουλάχιστον, τους έχει κλείσει; Αυτό ισχυρίστηκε ο γενικός διευθυντής του συλλόγου, Πεπ Σεγούρα, την Τετάρτη το βράδυ. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να παίξουν στην ομάδα που κυριάρχησε στον αιώνα μας. Η Ντόρτμουντ και η Λίβερπουλ, όμως, θα βασανίσουν την Μπαρτσελόνα μέχρι να πουν το «ναι». Την ώρα που οι Καταλανοί έχαναν -άνετα- από τη Ρεάλ Μαδρίτης, στους δυο τελικούς του ισπανικού Σούπερ Καπ, σχεδόν μπορούσες να δεις τις τιμές του Ντεμπελέ και του Κουτίνιο να ανεβαίνουν. Το πιθανότερο είναι, να φτάσουν στο «Καμπ Νου» την ώρα που θα κλείνει η πόρτα των καλοκαιρινών μετεγγραφών.

Η Μπαρτσελόνα πληρώνει τα τραγικά λάθη της διοίκησής της. Ο Τόνι Κρόος ήθελε να φορέσει τη φανέλα της από την εποχή του Γκουαρντιόλα. Ο Μόντριτς ήταν, κι αυτός, εξαιρετικά πρόθυμος. Ο Ισκο, πολύ θα ήθελε να γίνει συμπαίκτης του Μέσι. Τον θαυμάζει τόσο, ώστε έδωσε στο λαμπραντόρ του το όνομα «Λέο». Κι όμως, και οι τρεις αυτοί ποδοσφαιριστές -που ο κάθε ένας τους θα είχε κοστίσει πιο φθηνά από τον Παουλίνιο- κατέληξαν στη Ρεάλ. Και αυτό που πληγώνει περισσότερο τους οπαδούς της «Μπάρτσα», είναι ότι στη Μαδρίτη νικούν με το υπέροχο στιλ παιχνιδιού που -μέχρι πριν από λίγο καιρό- ήταν παγκόσμια πατέντα της δικής τους ομάδας. Ακόμη και ο Ασένσιο, ο οποίος την Κυριακή και την Τετάρτη πέτυχε δύο υπέροχα γκολ σε βάρος της Μπαρτσελόνα, παρακαλούσε να ντυθεί «μπλαουγκράνα» πριν από δύο χρόνια, τότε που κόστιζε μόλις 4,5 εκατ. ευρώ.

2017-07-21T211819Z_257402297_RC13FA631420_RTRMADP_3_SOCCER-ICC-FCB
Η φυγή του Νεϊμάρ χάλασε την καλύτερη επιθετική τριάδα που υπήρχε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ο Νεϊμάρ σχεδίαζε την απόδρασή του από τον περασμένο Ιούνιο, τότε που παντρευόταν ο Μέσι. Οι συμπαίκτες του έβλεπαν την καταιγίδα να πλησιάζει, και τους διευθύνοντες τον σύλλογο να παραμένουν απαθείς. Δεν τους το συγχωρούν. Η φυγή του βραζιλιάνου σούπερ-σταρ τους πόνεσε, επειδή ήταν και μία ηθική ήττα. Ελάχιστοι παίκτες, στο παρελθόν, είχαν γυρίσει την πλάτη στην Μπαρτσελόνα – και, πάντως, όχι για να πάνε στην Παρί. Διέκοψαν κάθε επαφή με τη διοίκηση όταν, μετά τον αγώνα της Τετάρτης, ο Σεγούρα «έδειξε» δημοσίως έναν από αυτούς, τον Ζεράρ Πικέ, ως υπεύθυνο για την ήττα.

CKB7KmMUAAA77HE
Τσάβι, Πουγιόλ και Ροναλντίνιο. Τρεις παίκτες που θα χρειαζόταν σήμερα η Μπάρτσα

Αλλά και οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα «βράζουν» με τον πρόεδρο Μπερτομέου. Εδώ και μέρες, το hashtag #bertomeudimiteya (Μπερτομέου παραιτήσου) είναι το πιο δημοφιλές στο καταλανικό Twitter. Δεν του καταλογίζουν μόνον την απώλεια του Νεϊμάρ, αλλά και τις μετεγγραφές πανάκριβων κομπάρσων που απέτυχαν να υποστηρίξουν τους πρωταγωνιστές της ομάδας. Κι άλλα, πολλά. Οπως, το ότι η νέα «φουρνιά» της Μασία δεν ανδρώθηκε ποτέ. Η περίφημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα έχει πολύ καιρό να βγάλει έναν παίκτη top επιπέδου. Κυρίως, όμως, του χρεώνουν την παντελή έλλειψη πρόνοιας. Σημαντικά στελέχη αποχώρησαν, δίχως τα κενά τους να καλυφθούν. Νέος Τσάβι δεν βρέθηκε. Ο Ινιέστα γερνάει. Ο Μαστσεράνο πάτησε τα 33. Ο Μέσι, ο Πικέ, ο Σέρχιο Μπουσκέτς, ο Λουίς Σουάρες είναι γύρω στα 30. Μα, κανείς δεν έχει αρχίσει να αναζητά εκείνους που θα μπορούσαν να τους διαδεχθούν.

2017-08-16T212031Z_829770402_RC1C90C268B0_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-REA-FCB-SUPERCUP
Τα προβλήματα για τον Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκίνησαν από νωρίς…

Τι θα γίνει τώρα; Η Μπαρτσελόνα θα ξοδέψει όλα τα λεφτά που πήρε για τον Νεϊμάρ, για να εξασφαλίσει τον Κουτίνιο και τον Ντεμπελέ. Με αυτούς τους δυο και τον Παουλίνιο -ίσως και με κάποιο νέο απόκτημα στην άμυνα-, ο Βαλβέρδε θα μοντάρει μία ομάδα καλύτερη από κάθε άλλη στην Ισπανία, αλλά όχι τόσο καλή όσο η Ρεάλ. Μία ομάδα που δεν θα δυσκολευθεί στο Champions League, μέχρι να πέσει πάνω σε κάποια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Πιθανότατα, έπειτα από μία σεζόν μιζέριας, ο πρόεδρος θα παραιτηθεί. Και μία νέα διοίκηση θα ακολουθήσει πιστά την αλάνθαστη συνταγή που ο Μπερτομέου καταχώνιασε στο συρτάρι.

Οι παλιοί οπαδοί της Μπαρτσελόνα θυμούνται τι είχε συμβεί το 2007, όταν ο Ροναλντίνιο είχε φύγει για τη Μίλαν. Απολύτως τίποτα. Ηρθε στη θέση του ο Ανρί, και η τριάδα έγινε Μέσι – Ετό – Ανρί. Υστερα, Μέσι – Ανρί – Ιμπραΐμοβιτς. Στη συνέχεια, Μέσι – Πέδρο – Βίγια. Μετά, Μέσι – Πέδρο – Σάντσες. Και η ομάδα σάρωνε. Αλλά, αυτή η κρίση είναι διαφορετική, πολύ πιο βαθιά. Γιατί δεν πρόκειται για κρίση προσώπων, αλλά για κρίση ταυτότητας ενός club. Ζούμε το τέλος μιας εποχής, όπως έγραψε η καταλανική Sport. Που θα φέρει μία νέα, για την κατά τεκμήριο κορυφαία ομάδα του αιώνα μας: αυτή που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...