426
O Ποσάδα Καρίλες σε μια ένθεση με τις φωτογραφίες κάποιων θυμάτων του | youtube

Πέθανε ο πράκτορας της CIA που ήθελε να εξοντώσει τον Κάστρο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 19:21
O Ποσάδα Καρίλες σε μια ένθεση με τις φωτογραφίες κάποιων θυμάτων του
|youtube

Πέθανε ο πράκτορας της CIA που ήθελε να εξοντώσει τον Κάστρο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 19:21

Ο κουβανός πρώην πράκτορας της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ο οποίος είχε εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία να σκοτώσει τον Φιντέλ Κάστρο και συμμετείχε εθελοντικά στην απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, το 1961, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, Αρτούρο Χερνάντες.

Ο Καρίλες γεννήθηκε στην Κούβα στις 15 Φεβρουαρίου 1928. Τις δεκαετίες του ‘60 και ’70 εργάστηκε για τη CIA. Το 1961 δήλωσε εθελοντής στην επιχείρηση για την ανατροπή του κουβανικού καθεστώτος, που κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Καρίλες έπασχε από καρκίνο του λάρυγγα και πέθανε στο σπίτι του στο Μιράμαρ της Φλόρινας, στα βόρεια του Μαϊάμι. Το 2015 είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα σε τροχαίο ατύχημα.

Το 1976 ο Ποσάδα Καρίλες και ο Ορλάντο Μπος (πέθανε το 2011) συνελήφθησαν στο Καράκας από την αστυνομία της Βενεζουέλας ως «εγκέφαλοι» της βομβιστικής επίθεσης σε αεροσκάφος των κουβανικών αερογραμμών, την ίδια χρονιά. Το αεροπλάνο ανατινάχθηκε και συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 73 άνθρωποι.

Ο Ποσάδα Καρίλες, ο οποίος ανέμενε την απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση αυτή, δραπέτευσε από τις φυλακές της Βενεζουέλας και εγκαταστάθηκε στο Μαϊάμι, το προπύργιο των αντικαστρικών στις ΗΠΑ. Έκτοτε, τόσο η Βενεζουέλα όσο και οι ΗΠΑ, ζητούσαν από τις ΗΠΑ να τον εκδώσουν για να δικαστεί για την τρομοκρατική επίθεση. Η αμερικανική δικαιοσύνη απέρριπτε κάθε φορά τα αιτήματα, με το αιτιολογικό ότι υπήρχε κίνδυνος να βασανιστεί στις χώρες αυτές.

Η Κούβα τον θεωρούσε επίσης υπεύθυνο για σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ξενοδοχείων στην Αβάνα το 1997, από τις οποίες έχασε τη ζωή του ένας ιταλός υπήκοος.

Ο Ποσάδα Καρίλες βρέθηκε τελικά αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη, με την κατηγορία ότι είπε ψέματα στους αμερικανούς πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης. Είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2005 επειδή πέρασε παράνομα τα σύνορα αλλά τον Μάιο του 2007 ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας έκρινε ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος. Ο δικαστής υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τον παγίδευσε όταν επιχείρησε να χρησιμοποιήσει μια κατάθεση που είχε δώσει εκείνος προκειμένου να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα, ως αποδεικτικό μέσο εναντίον του. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο Ποσάδα Καρίλες είπε ψέματα όταν δήλωσε πως δεν συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 1997.

«Ο μεγαλύτερος τρομοκράτης αυτού του ημισφαιρίου πέθανε χωρίς να πληρώσει τα χρέη του στη δικαιοσύνη ή αποζημιώσεις στα θύματά του. Πέθανε στο Μαϊάμι, στις ΗΠΑ, τη χώρα που τον εκπαίδευσε να τοποθετεί βόμβες και να επιτίθεται στη ζωή εκατοντάδων Κουβανών», έγραψε στο Facebook ο Σέρχιο Αλεχάντρο Γκόμες, ο υπεύθυνος του τμήματος διεθνών ειδήσεων της Granma, της επίσημης εφημερίδας της Κούβας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...