363
|

Τα τέρατα πεθαίνουν: Απεβίωσε ο διαβόητος δολοφόνος Τσαρλς Μάνσον

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 08:30

Τα τέρατα πεθαίνουν: Απεβίωσε ο διαβόητος δολοφόνος Τσαρλς Μάνσον

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 08:30

Ενας από τους πλέον αιμοσταγείς εγκληματίες των τελευταίων δεκαετιών, ο Τσαρλς Μάνσον, πέθανε σε ηλικία 83 ετών, έπειτα από δεκαετίες που παρέμεινε στη φυλακή για τον φόνο επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, το 1969. Ηταν ένας από τους ανθρώπους που πέρασαν στη συλλογική μνήμη ως αδίστακτος και παραληρηματικός εγκληματίας, το πρόσωπο ενός τέρατος σε έναν κόσμο που άλλαζε δραματικά.

Ο Μάνσον πέθανε το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα). Πριν από λίγες ημέρες είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο βαριά άρρωστος, αλλά συνοδευόμενος από πέντε αστυνομικούς. Είχε νοσηλευτεί και στο παρελθόν με αιμορραγία στα έντερα, ενώ οι γιατροί είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο επέμβασης λόγω του κινδύνου.

Μικροεγκληματίας που μπαινόβγαινε στις φυλακές, ο Μάνσον είχε δοκιμάσει να κάνει πολλές δουλειές από νεαρή ηλικία. Κάποια στιγμή στράφηκε μέχρι και στο τραγούδι.

Το 1967, μέσα στο «Καλοκαίρι της Αγάπης», που σάρωνε τότε τις ΗΠΑ, ο Μάνσον έφτιαξε την δική του θρησκευτική σέκτα και προσέλκυσε μερικούς οπαδούς με μηνύματα που συνδύαζαν τη Βίβλο και τους Beatles. Τα μέλη της σέκτας, κυρίως νεαρές γυναίκες,  είπαν ότι τους έκανε πλύση εγκεφάλου με τη βοήθεια ναρκωτικών και παραληρηματικών ομιλιών.

Δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1969, έστειλε οπαδούς του σε βίλα στην Καλιφόρνια για να εφαρμόσουν όσα τους έλεγε. Ελπιζε ότι οι δολοφονίες θα προκαλούσαν έναν φυλετικό πόλεμο.

Τα μέλη της σέκτας του, της «Οικογένειας του Μάνσον», σκότωσαν το ένα μετά το άλλο τα πέντε θύματά τους – μεταξύ τους την Σάρον Τέιτ, έγκυο τότε στο παιδί του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι. Την επόμενη ημέρα δολοφόνησαν άλλα δύο άτομα σε άλλη κατοικία. Εκεί ήταν παρών ο Μάνσον που έδεσε τα δύο θύματα πριν τα δολοφονήσουν οι οπαδοί του.

Τα εγκλήματα σόκαραν τις ΗΠΑ, αλλά και όλο τον κόσμο, για την αγριότητά τους.

2017-11-20T055734Z_1952973109_RC1E49CAE9E0_RTRMADP_3_PEOPLE-CHARLESMANSON
Μια από τις τελευταίες φωτογραφίες του Μάνσον, τον Αύγουστο του 2017 (California Department of Corrections and Rehabilitation/Handout via REUTERS/File photo)

Μερικούς μήνες αργότερα συνελήφθη ο Μάνσον ως ηθικός αυτουργός των επτά φόνων. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 1971, αλλά αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε εννέα φορές ισόβια.

Τα επόμενα χρόνια ζήτησε επανειλημμένα χάρη, αλλά πάντοτε οι αρμόδιες αρχές αρνούνταν κάθε αίτημα. Εμφανιζόταν προκλητικός και εριστικός στο δικαστήριο με μια σβάστικα χαραγμένη στο μέτωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...